Site Meter

Rosie fyller 1 år

15392-1995Trädgårdstidningen Rosie fyller 1 år och i senaste numret skriver Rosie om min recension av hennes tidning som förra året lanserades på trädgårdsmässan. Jag skrev då att tidningen var riktad till kvinnor, skriven av kvinnor och att montern på mässan var lite för rosa och att endast kvinnor fanns runt montern mm. Läs här och här.
Nu skriver hon att en missnöjd man kom fram under mässan förra året och undrade varför hon gjort en så utpräglad kvinnlig tidning. Han tyckte att hon utestängde honom och andra män. Hon berättar att hon nästan glömt mannen tills hon hittat hans blogg där han återigen beklagar sig över Rosie.

Då vill jag bara säga att jag aldrig var fram till Rosies monter på mässan förra året. Det var någon annan och det betyder att jag inte var ensam om funderingarna om att detta var en kvinnlig trädgårdstidning. Sedan citerar hon från min blogg om den rosa färgen mm.  Att sportbilagor och ekonomitidningar var rosa och om jag inte klarade av rosa blommor mm.

I år var den rosa färgen vid Rosies monter mycket nedtonad, det var riktigt snyggt med den rosa och svarta färgen runt  montern.

Jag vet inte om jag ännu en gång ska ge mig på att skriva något om tidningen Rosie men jag står fast vid att tidningen är riktad till kvinnor och det är helt ok för mig, det jag tidigare skrev var min spontana känsla när jag läste tidningen men jag förstår att tidningen har blivit populär och den är även nominerad till årets tidskrift 2007.
Man väljer sina tidningar och det här är helt enkelt inte en tidning för mig och Rosie måste väl även kunna ta kritik när hon ändå har lyckats så bra med sin tidning.

På jobbet idag så satt några stycken och bläddrade igenom detta nr.2 - 2008 och alla hade samma tanke att detta är en tidning för kvinnor. Jag vet att man kan bli hängd idag om man ser olikheter mellan kvinnor och män och deras intressen och jag vet att jag är ute på minerad mark igen, men snälla ni som läser bloggen, kan ni inte köpa detta nummer av Rosie och säga vad ni tycker? Är jag helt fel ute? Jag vill också säga att fullständig jämlikhet mellan könen är en självklarhet för mig och jag tycker att det är mycket bra att så många kvinnor idag finns inom trädgårdsyrket. Trädgårdar och parker blir vackrare när inte bara män är inblandade i planering och utförande av trädgårdar.
Rosie avlutar sin ledare som handlade om den missnöjda mannen så här  - Numera finns även ettåringen som byter färg efter känsla, fast basen är alltid svart. Verkar snabbväxande, och enligt er läsare är den så pass härdig att den ser ut att bli perenn. Slår lätt rot och trivs utmärkt i den rika tidningsfloran. Kan med fördel plockas av både män och kvinnor!

Jag hoppas att du vinner priset Årets tidskrift 2007 Rosie och fortsätt i samma stil med det vinnande konceptet. Om jag en dag startar ett eget trädgårdsmagasin så är det en hemlighet hur den montern på mässan kommer att se ut!

Kommentarer
Postat av: Karin A

Jag kollade faktiskt efter tidningen i ett par kiosker på vägen hem idag men jag får kika vidare imorgon. Rent spontant tycker jag inte nödvändigtvis att det är en tidning som riktar sig till kvinnor däremot är det uppenbarligen en tidning som spelar på det som vanligen betecknas som typiskt kvinnligt : romantiskt, rosa, blommigt osv. Hade den spelat på det som är typiskt manligt hade den ju definitivt varit utformat på ett annat sätt. Det finns garanterat många kvinnor som inte gillar tidningen och jag har svårt, precis som du att förstå, varför man inte få "kritisera". Det kan bara bli bättre. Lustigt förresten att hon var så övertygad om att ni är samma person.

Självklart ska du fortsätta med din recensioner! Det är kul att ta del av vad andra tycker, oavsett om man delar eller inte delar deras åsikter. Ha det gott!

2008-04-14 @ 18:53:59
URL: http://uteochinne.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Karin A: Tidningen verkar vara en succe och det är bara att gratulera. Man köper de tidningar man tycker om helt enkelt. Ha det gott du också!

2008-04-14 @ 21:38:48
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lilla B

Lite lustigt - jag köpte med mig tidningen hem idag efter att ha läst Katarinas kommentar igår. Och så ligger det ett helt inlägg om tidskriften. När jag läst den ordentligt så återkommer jag med vad jag tycker.

2008-04-14 @ 21:45:56
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Ulrika

Jag köpte nr två förra året och jag kommer inte att köpa tidningen igen. Jag är bara så trött på alla trädgårdstidningar.Pynta och köpa prylar! Ngn gång blir jag väl frestad och köper men finner att jag bara bläddrar...

2008-04-14 @ 21:56:18
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Hoppas att jag inte påverkat dig nu. Nollställ dig och berätta sedan vad du tycker!

Ulrika: Jag vågar snart inte säga mer om den här tidningen.

2008-04-14 @ 22:01:40
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Claus

Varje produkt, vare sig det är media eller annat, ska naturligtvis kunna granskas utan att det blir lågnivådebatt. Är tidningen bra struntar man i temafärger, etc. Det är artiklarna och reportagen jag köper. Självklart ska du fortsätta med dina recensioner. Stå på dig!

2008-04-14 @ 22:17:30
URL: http://lotten5.blogspot.com/
Postat av: Katarina

Nog måste man väl tycka att Rosie är väldigt känslig för det hon uppfattar som kritik. Alla läsare här på bloggen och som skrivit kommentarer fick sig för övrigt en släng av sleven. "Att de inte läst eller ens sett tidningen var inget som generade dem - de visste nog vad en rosa tidning kan gå för."
Min kommentar är ju att hon i sin tur i så fall har en uppfattning om den här bloggen som tyder på att hon läst den mycket slarvigt...
Och ifrågasättandet om att rosa skulle vara en särskilt kvinnlig färg - jamen det är väl ganska vedertaget -tänk bara på rosa bandet - kampanjen mot bröstcancer!
Att tidningar idag kanske tydligare än förr riktar sig mot en mycket bestämd målgrupp är väl inte heller någon nyhet - flera andra nya tidningar gör också det - Mama, Amelia, Tara och Magasin M bland andra. Varför låtsas om något annat?
Jag tycker också att tidningen verkar vända sig till kvinnor i första hand (eller som man väljer att uppfatta kvinnor) med mycket pynt och shoppingtips. (Det hindrar inte att det ändå smyger in ett inspirerande reportage ibland).
Sen måste man ju få tycka att det är tråkigt att man blir instoppad i ett fack efter kön eller ålder, att tidningsmakarna bestämmer att jag som är kvinna måste gilla att shoppa eller att jag vid min ålder vill läsa om plastikoperationer (vilket jag tycker är ännu värre, men en helt annan historia)! Och det är klart att det är diskriminerande åt alla möjliga håll! Du är i din fulla rätt att reagera Slottsträdgårdsmästaren!

2008-04-14 @ 23:18:53
Postat av: Katarina

Förresten, för att återgå till trädgård! Du har ju satt frön av Heliotrop, det tänkte jag också göra. En vän frågade mig om den var ljusgroende - och jag fattade inte först. Men frågan var alltså om fröna skulle myllas ner eller bara ligga på ytan. Hur har du gjort?

2008-04-14 @ 23:25:13
Postat av: Annika Christensen

Ja den montern skulle jag vilja se. Det hade nog blivit precis det jag saknade på mässan. Verklig trädgårdsanknytning om du förstår hur jag tänker.
Enköpingsparker hade en liten monter som var helt underbar. Förmodligen alldeles för enkel. Allt skall vara så stort och mycket och jag gillar enkelhet
Såg du den och vad tyckte du om den?

Annika

2008-04-15 @ 07:41:26
URL: http://naturligating.blogspot.com
Postat av: Annika Christensen

Hoppsan där var den ju...Enköpings monter
jag har lite svårt att hitta på din blogg men nu tog jag mig lite tid och kom runt.Din blogg får man nog följa lite bättre för den är helt klart intressant.
Annika

2008-04-15 @ 07:51:15
URL: http://naturligating.blogspot.com
Postat av: sericea

Jag ska spana efter ett nummer och säja vad jag tycker. överlag tycker jag det är det lite för mycket "kvinnor måste gilla det här och män gillar det här" inom trädgårdsvärlden. måste man gillar pynt o shopping för att man är kvinna?
jag tror det blir så för att dom riktar sig till så många amatörer som petar på sin uteplats o balkong, ingen skulle våga komma o påstå att tex Mona Holmberg bara pyntar o gillar shopping!
nån gubbe i en artikel i en gammal AoT sa att "kvinnor mest gillar blommor o sånt som man kan plocka in i vas, medan män gillar större grejer som träd" det var det dummaste jag nånsin hört!

2008-04-15 @ 07:52:49
Postat av: lotta

Spännande ämne =) Trädgårdstidningar - ja, man köper ju det man vill läsa. Har denna månad läst både Rosie, AoT, The English Garden, Trädgårdsliv, TA - TrädgårdsAmatören från STA och faktisk Drömhem och Trädgård - den sistnämnda köps inte av mig igen... Personligen tycker jag om att pyssla runt lite och för att få inspriation läser jag tex Rosie som jag faktiskt tycker är riktad åt kvinnor med sin romatiska prägel på inredning ute och innne och gulliga tjejträffar på balkong - ingen negativt för jag tycker om sådan läsning också :) Trädgårdsliv däremot kan läsas av alla och den gillar jag mycket. TA - en klar favorit! AoT - så där men det lutar åt att avsluta den prenumerationen och lägga pengarna på The English Garden istället. Läste tex ett så bra knep om att klippa ned Kärleksörten lite nu på våren för att inte få de långa, tunga blommorna hängades på sniskan, hos mig lägger de sig över gången så man får kliva över dem.... tappade tråden.... en mycket bra tidning med både inspiration och fakta. En bra redaktör skall ta kritik och använda den till att förbättra sin tidning och inte till att sprida syrliga texter - oproffsigt tycker jag och ser ett typiskt kvinnligt drag...... enl min åsikt ;) Det hade varit kul att veta vad du tycker om The English Garden... 8`)

2008-04-15 @ 10:29:15
URL: http://lotta.tradgardsblogg.se
Postat av: Gunvor

Har faktiskt inte ens sett denna tidning och vet inte om jag ska utsätta mig heller. Tilltalar tydligen inte alla exemplar av kvinnokön.
Har du skrivit om den förträffliga tidskriften Natur och Trädgård? Om inte, så kolla in den. www.naturochtradgard.se
Ett stort plus är att den är helt befriad från annonser som frestar med blommiga spadar och dito arbetsbyxor och diverse annat onödigt och svindyrt trädgårdsprål.

2008-04-15 @ 11:19:07
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Claus: Ok...då fortsätter jag att granska tidningarnas färgtema.

Katarina: Aj...minns inte hur jag gjorde med Heliotropen men om fröna är mycket små brukar de vara ljusgroende och större från täcks med lite jord. Det brukar stå på påsen vad som gäller.
Har nog dragit igång ett ämne som är så känsligt att man helst vill överlåta det till Janne Josefsson med publik.

Annika Christensen: Hur menar du att du har svårt att hitta på bloggen? I menyerna till höger finns allt och i sökrutan kan du söka i bloggen.

sericea: Kanske vore lättare om vi alla var av samma kön!

Lotta: Jag måste absolut testa The english garnden...men var kan jag köpa den?

Gunvor: Jag brukar ha Natur och trädgård med jämna mellanrum men jag tycker att den är för ojämn. Vissa nummer innehåller t.ex. helt och hållet grönsaksodling. Men vissa artiklar är riktigt bra.

2008-04-15 @ 20:27:15
Postat av: Katarina

Tyvärr fick jag tag på en liten ekologisk påse med Heliotrop utan ett ord text...men jag kan nog hitta info i alla fall.
Men nog vore det väl tråkigt om vi alla var av samma kön! Det är ju tråkigt bara att jobba på enkönade ställen - har provat bägge lägren. Ja, det var väl inte riktigt enkönat när jag jobbade med grabbarna kanske :O)

2008-04-15 @ 20:43:16
Postat av: Lisa

"jag tycker att det är mycket bra att så många kvinnor idag finns inom trädgårdsyrket. Trädgårdar och parker blir vackrare när inte bara män är inblandade i planering och utförande av trädgårdar." Vad menar du med det? Vilken del av trädgårdsarbetet ger olika resultat beroende på vilket kön det är på personen i fråga som utfört det?
Skulle vara intressant att få lite utvecklat.

2008-04-15 @ 20:52:37
URL: http://www.buskisbalkongen.blogspot.com
Postat av: sericea

att jobba på ställen med större delen av ett kön är trist! om det är många tjejr blir det tramsigt o massa tjat om hem och barn. med bara killar kan det bli lite höhöhö-stuk, "vi grabbar, höhö" på hela kalaset o det är ju heller ingen höjdare.
det ska vara blandat!

2008-04-15 @ 20:56:18
URL: http://meramest.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lisa: Om jag ska försöka mig på en förklaring så har jag märkt att män gillar stora gräsmattor, raka linjer och starka färger på blommor....

2008-04-15 @ 20:57:23
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

sericea: Eller så jobbar man ensam....

2008-04-15 @ 20:58:23
Postat av: Katarina

Hihi - nu ska du nog slå en signal till Janne Josefsson i alla fall...:O)

2008-04-15 @ 21:25:11
Postat av: sericea

nej men Slottsträdgårdsmästaren, det var ett dåligt svar du gav Lisa. :o)
Stora gräsmattor och raka linjer, Stefan Mattson och Piet Oudolf som är pappor till Drömparken är inga "raka linjer grabbar", eller vad tycker du?
:o)

2008-04-16 @ 07:37:23
Postat av: Ung tant.

Jag orkar inte diskutera trädgårdstidningar. (De flesta är ju så trista och handlar bara om att köpa skräp och inte alls om själva den grundläggande odlarglädjen.)
Men jag måste säga att jag inte alls skulle påstå att kvinnor och män har särpräglat olika smaker i trädgården. Inte alls. Kvinnor gillar i lika stor eller liten utsträckning strama trädgårdar med perfekta gräsmattor och stela färgstarka blommor. Och samma för män gällande romantiska pastelliga trädgårdar med mjuka linjer.

Sorry, Slottis. Du trampade på en mina. ;D

2008-04-16 @ 10:54:11
URL: http://ungtant.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0