Site Meter

Skeppspaning längs Stockholms kajer

15392-938

Vid Stockholms kajer var det nu på eftermiddagen aningen mer folk än i morse klockan fem. Vädret var strålande men med en lite regnskur då och då. Det blev aldrig så trångt utan man kunde obehindrat vandra bland dessa fantastiska fartyg. Det var ganska svårt att komma åt att fotografera som man ville...man kom för nära på något sätt och att klättra upp till Fjällgatan blev för mycket för ett värkande knä och kön till Katarinahissen var för lång.
Vi gick ombord på det Mexikanska fartyget Cuauhtemoc som låg ute vid Stadsgården och var ett vackert skepp med en längd av 90 meter. Redan på håll hördes glad musik....och då menar jag glad musik....tokglad. Det kändes som om man måste dansa ombord, musiken ur högtalarna var mycket hög och en härlig stämning infann sig ombord och den strikt klädda besättningen gick omkring och talade med besökare.
Allt var pedantiskt skött och ett sådant här skepp har ju varit ett skolfartyg sedan den byggdes 1985 tror jag det var.
Det var fantastiskt att vandra runt och se på alla vackra skepp.....men det Mexikanska fartyget vann alla charmpoäng man kan få.
15392-930
Ombord på det Mexikanska fartyget


15392-939
Skeppsbron

Efter att ha gått från tullhuset på Stadsgårdskajen ut till Skeppsholmen hade vi alltså sett ca. 120 för det mesta underbart vackra fartyg och intrycken var många. Två scener fanns på Skeppsbron och det spelades musik som hördes överallt och det var en skön och avslappnad stämning. Vi avslutade med att se och höra en pianist spela Chopin på akterdäck av fartyget Fryderyk Chopin från Polen och det var mycket vackert.
Det här var en helt strålande dag bland skepp och trevligt sällskap. Vad jag hörde så dröjer det sju år till nästa besök av alla fartyg.....då laddar jag kameran igen!


15392-933
En tysk sjöman 2007.....han sitter och SMS:ar....så underbart!

15392-93615392-935
Här ligger vår Svenska stolthet Briggen Tre Kronor som är helt nybyggd och ännu inte helt färdig inne. Jag besökte detta fartyg i vintras då det var visning ombord. Ett mycket vackert fartyg vars skrov hade en vacker grå färg,


15392-934
15392-937
Här nedanför Stockholms slott låg de mindre fartygen.

DN


Kommentarer
Postat av: Syster

Vilken kalasfin och trevlig dag det blev bror! Helt sagolikt att vandra bland alla vackra skepp.
Åkte hem mycket nöjd med ett leende, kameran proppfull med bilder, kroppen full av Mexikanska rytmer:-) och intryck o minnen som jag sent ska glömma.
Tack för gott sällskap!

2007-07-28 @ 22:59:28
Postat av: Karin A

Tänk jag funderade just på om du inte hade varit där och spanat! Vilka fantastiska fartyg och fina bilder. På tv sa dem att 100 000 hade trotsat vädret men det ser ju ut att vara riktigt fint väder på dina bilder...

2007-07-29 @ 09:00:09
URL: http://www.uteochinne.blogspot.com
Postat av: Hannele

Mäktigt, helt underbart, vilka bilder.

2007-07-29 @ 15:59:33
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Trolda

Fantastiska bilder! Bäst gillar jag dem från den tidiga morgonen. Det var ett smart drag av Slottsträdgårdsmästaren...=D Skeppen är ju bara underbart vackra. Var i Skärhamn i helgen och såg Ostindiefararen igen....är också ståtlig.
Trolda - trevlig kväll!

2007-07-29 @ 18:14:00
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Hannele och Trolda: Tack! Förstår att Ostindienfararen är vacker.

2007-07-29 @ 19:13:15
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Thomas H

Är just hemkommen efter att ha tillbringat helgen längs Stockholms kajer. Hade förmånen att bo hos bekanta i Gamla Stan och kunde vandra och fota nästan dygnet runt. Var faktiskt ute på Skeppsholmen och Kastellholmen i lördags morse kl 0400. Såg också en man med uppställt stativ därute. Det har varit en oförglömlig helg och det kändes ödsligt längs Stadsgården och Skeppsbron när sista skeppet avgått idag. Nu återstår ett digert arbete vid datorn, att sortera i mångfalden av foton. Känner igen flera av dina bilder och fotovinklar och måste ju då bara konstatera att de alla är väldigt vackra. Talade med en gammal vän - skeppshandlare - på kajen och han har slitit som en hund från 5-tiden varje morgon. Kan säga att när Gladan och Falken avgick samtidigt i förmiddags så gick det rysningar utefter ryggraden. Det var så stiligt och vacket så orden räcker inte till.... Mexikanarna behöver ett eget kapitel. Jag tror de vann allas hjärtan. Så lustfyllt, så pampigt och så sydländskt mustigt. Visselpiporna ljöd ombord vid ordergivning, matroserna stod i givakt och sedan upp i masterna för manna rå vid avgång. Helt otroligt!

2007-07-30 @ 19:33:49
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Thomas H: Synd att vi inte träffades där ute på Skeppsholmen då...jag var ju lite senare. Ja det var fantastisk att se och det var oerhört synd att jag inte kunde vara med idag när skeppen seglade ut men som tur var fanns min kära syster på Fjällgatan och tog mycket vackra bilder. Nu får vi vänta i sju år på nästa besök.

2007-07-30 @ 20:11:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christopher

Tjenare och riktigt snygga bilder som du tagit från Tall Ships' Race! Skulle också gått upp på Fjällgatan och tagit bilder därifrån men jag orkade inte gå runt. Men det var underbart kul att kliva ombord på fartygen i alla fall. Tyvärr så hade inte Sedov öppet när jag var där, men det hade däremot Cuauhémoc som också jag fick som personlig favorit. Man trivdes direkt ombord... Ja kul var det... Kika gärna på mina bilder som jag lagt upp, bland annat från avseglingen på måndagen.

2007-08-09 @ 00:20:49
URL: http://www.sjofartsbloggen.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Christopher: Du har helt fantastiska bilder på din blogg.

2007-08-09 @ 06:02:53
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0