Site Meter

Grensågar


Sågar för beskärning av fruktträd.

15392-429  eller   15392-432


Grensåg med hopfällbart blad håller fullständigt på att ta över efter den traditionella båggrensågen med vridbart blad. Den nyare grensågen har fördelen att man kan bära den med sig i fickan på arbetskläderna och på så vis alltid ha den tillgänglig. Köper man en bra såg som t.ex. Felco 600 så har man bra stål och skärpan i bladet håller mycket länge. Man sågar bra åt båda hållen och det är lätt att såga av en gren på 10 cm i diameter.
Men det finns en fördel med den traditionella bågsågen också. När man befinner sig uppe i ett träd och använder växelvis sekatör och såg brukar jag ha bågsågen hängande på ena armen och kan då klippa med sekatören och lätt växla till sågen, man har då alltid en hand fri att hålla sig i grenar eller stege. Den nyare grensågen måste man ha i fickan och det blir lite besvärligare att nå den om man befinner sig i en tät krona. Antar att det är en vanesak och jag försöker att gå över till den hopfällbara grensågen.....men det tar tid att vänja sig.....
Jag tycker att det går lika bra att nå bland trånga grenar med bägge modellerna.
Det är viktigt att komma nära intill den gren som ska beskäras och endast i nödfall ska man använda sågar med skaft. Det är svårt att få ett snyggt och korrekt snitt med långa handtag.

Jag skulle gärna vilja veta vad t.ex. Parkarbetaren tycker.....men även alla andra så klart.

Kommentarer
Postat av: majsanmaja

Förlåt Trädgårdsmästarn.
Majsansofia

2007-02-12 @ 11:38:10
URL: http://www.majsanmaja.blogspot.com/
Postat av: Trolda

Jag brukar skicka upp Sambon i träden med motorsåg...Det är väl också därför träden ser ut som de gör...=D

Trolda - med vildvuxna träd...

2007-02-12 @ 13:38:00
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästarens

Majsanmaja: Det är förlåtet och jag tycker också mycket om vit tobaksblomma...
Trolda: Motorsåg??? Aj aj....jag får ont i hjärtat!!

2007-02-12 @ 15:34:50
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: parkarbetaren

Jo, jag håller med Slottsträdgårdsmästaren. Köpte en hopfällbar Bacho, men den har jag inte alls uppe i träd (men gärna till buskar), bara Sandviks vridbara på armen och Felcos sekatör i näven. Fickorna är fulla med annat. Jag får mer kraft i sågandet med den vridbara och det tunna bladet går att lirka in i de snävaste grenvinklar. Men Trolda ska veta att jag har en partner med motorsåg bredvid mig i skyliftkorgen. Däruppe har jag bott på arbetstid i stort sett sedan ett par veckor innan stormen Per. Idag "avverkade" vi säkert poppel nr 100 och de tycks inte ta slut i den här staden. Det är tur att slottsträdgårdsmästaren säger att popplar går att beskära nästan hur som helst. Annars har vi varit uppe i gamla almar och lindar. Där använde jag stångsekatör och stångsåg när det var svårt att komma nära. Stångsåg är bra att ha med sig upp i korgen. Man kan peta ner grenar som fastnat med den, dra till sig grenar osv. Annars är det lätt att bli ivrig och luta sig ut för långt...

2007-02-12 @ 21:06:49
Postat av: Lilla B

Skulle önska mig en batteridriven såg. Vet inte om det är tänkbart överhuvudtaget. Motsvarande en borrmaskin alltså. En lätt såg som skulle kunna förenkla beskärningsarbetet. Tycker att det är så rackarns tungt att såga. Får väl se det som motionspass...

2007-02-12 @ 21:15:27
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästarens

Parkarbetaren: Har jag sagt att man kan beskära popplar hur som helst???
En gång när vi hade familjeföretaget så befann jag mig också i liftkorgar med motorsåg och stångsåg....håller mig på lägre nivåer nu. Beskär nästan bara fruktträd nu för tiden och även jag har en Sandvik på armen och en Felco sekatör i handen. Förstår att ni har mycket att göra i träden denna vinter.
Läste just om hur illa gatuträden mår i stan.

2007-02-12 @ 21:59:44
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästarens

LillaB: Blir nog svårt att få ordentig kraft i en batteridriven såg men jag tror säkert att det finns på marknaden....men jag utfärdar en varning där. Ta en bit i taget med handsågen i stället.

2007-02-12 @ 22:02:59
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lilla B

Ok - jag har tagit till mig rådet. Ja, det blir att såga lite i taget. Det har ju gått förr men så slog Latmasken till.

2007-02-13 @ 16:44:00
URL: http://lillab.blogspot.com/
Postat av: Parkarbetaren

Nej, jag är ledsen för att jag påstod det! Du skrev, när och nästan hur som helst angående poppel och pil, under rubriken Beskärning vid plantering. Jag hoppas att jag inte lurat några läsare att förstöra sina träd. Vi skär inte riktigt hur som helst heller, men ändå rätt radikalt. Stormen har gjort många husägare oroliga. Flera gamla en- och flerstammiga höga popplar (och pilar) föll. Som tur var skadades ingen. Men jag trivs med beskärningsjobbet på vintern. Man kommer verkligen nära alla sina träd, kan klappa om dem ordentligt, lider med de som har det svårt och beundrar de vackra.

2007-02-13 @ 19:29:24
Postat av: Slottsträdgårdsmästarens

Träd har alltid fascinerat mig och jag ser det som en viktig uppgift att beskära dem på ett korrekt sätt och i det längsta försöka behålla dess naturliga form. Man kan bli rädd när man ser hur folk förstört sina fruktträd för all framtid. Köp böcker eller gå på kurs.
Ja....beskärning är en bra vintersysselsättning för trädgårdsfolk.

2007-02-13 @ 23:16:31
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0