Site Meter

Engsholms slottspark - 1999

 

 

29 mars

 

Säsongen börjar med fruktträdsbeskärning eller rättare sagt renovering av träden. Parken har varit uppgrävd i vinter på grund av nya bastuns avlopp, vatten och elledningar. Så det ser inte så snyggt ut just nu.

 

30 mars

 

Beskärningen blir färdig och jag börjar vårstädningen. De första crocusarna blommar..

 

6 april

 

Rådjur har sparkat upp crocuslökar. Primulan nedanför terrassen blommar.

 

8 april

 

Planteringarna vid hotellet har vandaliserats av sork i vinter, mängder av perenner har blivit av med rötterna och de allra flesta crocuslökarna är borta. Acer palmatum ´Dissectum Viride´ en underbar buske på hösten med knallorange färg har blivit ringbarkad av sorken och kommer att dö. Trädgårdsmöblerna ställs ut.

 

9 april

 

Beskurit de nyplanterade lindarna i allén.

 

12 april

 

Ormögat i perennslänten har börjat blomma och även vårljungen, annars ser perennrabatterna nakna och öde ut.

 

13 april

 

Rosenplanteringarna får en blandning av kompostjord, kogödsel och planteringsjord. Klippt ner rosenspirean uppe vid villan.

 

15 april

 

Växtgenomgång med VD Kerstin. J och jag börjar med att återställa de uppgrävda ytorna runt om i parken.

 

20 april

 

Vi lägger natursten och kantsten framför entrén vid strandateljén.

 

21 april

 

Lägger ut jord vid gräsytan mot ångbåtsbryggan. Sår med villablandning.

 

22 april

 

Planterar 50 st. penséer, gula med svart mitt.

Sorken fortsätter att förstöra i stora perennslänten.

 

27 april

 

Kejsarkronan börjar blomma. Fortsätter med anläggningsarbetet runt strandateljén. Tar tuvor med skärgårdsväxter (styvmorsviol, mandelblom mm.) och planterar i slänten mot entrén.

 

28 april

 

Planterar ett fylldblommigt fågelbärsträd - Prunus avium 'Plena' vid stora trädgårdslandet. Enligt gamla regler sår man på friland när körsbärsträden blommar. Nu kan jag framöver så i trädgårdslandet när detta träd blommar.

 

29 april

 

Planterar perenner.

 

3 maj

 

Genomgång av perennslänt den 3 maj, efter sorkangreppen.

 

Skugg-grönan har klarat sig bra trots att detta är en av de värst drabbade delarna (längst bort räknat från trappan). Lupinernas antal har kraftigt minskats, vallmon är helt borta. Sockblomman blommar nu men sorken har grävt mängder av hål runt om och vissa plantor tycks sväva i luften !  Nederdelen av planteringen har klarat sig ganska bra, astilben verkar vara helt orörd. Stäppsalvian har klarat sig och ormögat är en av de växter som klarat sig bäst, då den växer på ganska tung lerjord. Det största beståndet av lilla flocknävan har blivit hårt drabbat. Fackelblomstret ser inte bra ut, funderar att flytta dem. Lilla såpnejlikan är en av förlorarna, av tio st. finns fem kvar. Iberisen har klippts ner och kommer säkert igen. Den fantastiska spansknävan ´Rose Clair´har nog haft andra problem än sorken, den sitter troligen i för fet lerjord då rötterna verkar ha ruttnat eller frusit, endast två svaga plantor i liv. Nepetan som verkar klara alla djur- och väderangrepp ser normal ut, är nog en av de bästa perenner som finns. Pipörten som var tio är nu fem, men daggkåpan ser bra ut. Eftersom sorken finns kvar i rabatten så kommer den säkert att ställa till mer elände. Planerar ett krig.

 

Klipper alla rosor.

 

De som blommar nu: påskliljor, pingstliljor, violvivor, bollvivor, fänrikshjärta, ormöga, kjejsarkrona, sockblomma.

 

4 maj

 

Vi återställer marken vid reningsverket.

 

5 maj

 

Fräser landen, sätter tio kg. King Edward potatis i lilla landet. Börjar så sallat där. Sorkens härjningar fortsätter.

 

Engsholms personal åker till Toscana. En fantastisk resa! Jag älskar Italien!

 

17 maj

 

Sår i stora trädgårdslandet. Vi gräver för ny parkering vid reningsverket. Bekämpar sorken med att röka ut dem med karbid. Trapp-planteringen har hittills klarat angreppen.

 

25 maj

 

Planterar sommarblommor

 

Terrassen: 26 st. laxrosa pelargoner, två i varje urna.  Surfinia i de två stora.

 

Planterar de egensådda daggsalviorna, broksalviorna och paradisblomstren.

 

Planterar Kerstins sådda lejongap på borggården.

 

Hängbegonior i urnorna vid parkeringen.

 

Vid portalen två urnor med rosenbegonior, röda.

 

Borggården: Röda pelargoner i sex urnor = 14 st.

 

26 maj

 

Äpple- och päronträd blommar. Vårolvonet är täckt med löss. Fantastisk blomning av förgätmigej och gullvivor överallt på våra ängar.

 

31 maj

 

Svår torka, börjar vattna alla perennplanteringar. Pärlbusken blommar mycket vackert.

Planterar tre st. Afrikas blå liljor i urnor.

 

1 juni

 

Torvtaket till strandateljén har kommit (sedum-ört-gräs) och vi provlade 10 kvadratm.

 

2 - 3 juni 

 

J och jag lägger nästan 300 kvm torvtak på Strandateljén. Först isolering på pappen, därefter kärrar jag upp ett lastbillass jord på en spång upp till taket, innan vi lägger mattorna. Stekande hett så att vi vattnar genast. Den första dagen jobbade vi 13 tim. och den andra dagen 17 tim.

 

6 juni

 

Åker ut på söndagen för att vattna det blommande taket på Strandateljén..

 

10 juni

 

Perennplanteringarna ser ganska fina ut trots de stora sorkangreppen. Flyttar fram spansknävan ´Rose Clair´  närmare trappan i överkant där jorden är mullrik. Trädgårdsnattviolen som jag sådde förra året är helt magnifik, c:a en meter hög och blommar rikligt.

 

16 juni

 

Vattnar, vattnar och åter vattnar denna torra sommar. Dornröschen rosorna i rondellen kommer snart att gå i blom, massor med knoppar. Torvtaket på Strandateljén vattnas med två spridare.

 

22 juni

 

Vattnar hela dagen. Entréplanteringen vid slottet som jag komponerade och planterade i höstas är mycket lyckad. Trapp-planteringen vid hotellet är vacker, med en blandning av stäppsalvia, nepeta, silverarv, spansknäva och prästkrage.

 

28 juni

 

 

Semester för den övriga personalen på slottet. Klipper ner de höga buxbomsrundlarna nedanför borggården, spar tio cm. Vattnar och gödslar efteråt. Dornröschenrosen vid hotell-rondellen blommar fantastiskt, även Ingrid Bergmanrosen blommar fint. Rådjuren har inte varit ett lika stort problem som förra året, det räcker bra med sorken som fortsätter att perforera planteringarna. Klipper ner löjtnantshjärtat  till en decimeter från marken. Hoppas på att den ska komma igen och blomma senare.

 

29 juni

 

Omplantering i stora perennslänten, tar bort en hel del mossflox som är genomväxt med kvickrot. Flyttar fram en rad med sockblomma innanför lavendeln vid trappan. Flyttar hit fem jättedaggkåpor. Planterar 20 st. rosa och lila petunior mitt i rondellen.

 

30 juni

 

Klipper måbärsbollarna nedanför terrassen. Den stora rosen vid trappan till borggården (Le Victoria ?) föryngrades ordentligt i våras och blommar nu fantastiskt utan löss och sjukdomar som den hade förra året.

Rosor och perenner är mycket vackra nu i parken. Vissa kombinationer kommer att bli överraskande vackra. T.ex  mellan den blodröda Ingrid Bergman rosen och Flammentanz planterade jag förra året vit storklocka, mycket effektfullt. Eller den lilla flocknävan mot nepetan.

 

5 juli

 

Torkan fortsätter, vattenspridare både på torvtaket vid Strandateljém och i perennplanteringarna.

 

13 juli

 

Svår torka, vattnar torvtaken med spridare var tredje dag. Klipper ner nepetan och stäppsalvian för en andra och senare blomning. De sommarblommor som jag drev upp hemma i våras och som sitter i slänten vid trappan blev mycket vackert, broksalvia, daggsalvian ´Victoria´ blandat med margeriter. Snokörten som såddes direkt på plats blev också bra, både högst upp i perennslänten på en stor yta och nere vid de japanska lönnarna vid entrén.

 

14 juli

 

Beskär rådhus- och vildvinet på slottsväggarna.

 

20 juli

 

 

Klipper av utblommade delar av pipörten i perennslänten, för att de ska blomma hela hösten. Däremot är jag osäker om mjölkklockan vid entréplanteringen vid slottet blommar om efter nedklippning. Allt blommar över så väldigt fort i år på grund av sol och torka. Planterar fröplantor av Agastachen i entréplanteringen vid den rosa riddarsporren som blommade ut fort i år. den blev inte så vacker som jag  väntat mig.

 

21 juli

 

3 mm. regn på sju veckor!

 

26 juli

 

Stora perennslänten

 

De japanska lönnarna vid ingången ser ut att må bra efter höstens flytt. Lammöronen passar bra i färg. Jättedaggkåpan som blommade till november förra året har redan blommat ut, klipper av blomställningarna för att locka fram ännu en blomning.

Senare läser jag någonstans att jag skulle klippt ner hela plantan efter första blomning. Jag kommer att prova det nästa år. Som sagt så blommar det mesta över fort i solgasset i år, men vissa perenner tycks inte lida, tex. fleråriga pipörten som hela tiden får nya blommor, om de utblommade avlägsnas. Spansknävan beter sig annorlunda i år, förra året blommade den från juni till november utan att klippas ner. I år har jag tvingats klippa ner den helt då den blev ful och blommade dåligt.  Det ser lite blomfattigt ut i slänten just nu, det som blommar är: några spansknävor som lämnades oklippta, pipört, alunrot, fänrikshjärtat, kranssalvian, snokörten, höstvädd, astilbe, drakmyntan

Temyntan. Spansknävan ´Rose Clair´som flyttades fram mot trappan högst upp i slänten ser lite tunn ut fortfarande, den drabbades ju hårt av vintern, men detta är ingen nävasommar. Kranssalvian har redan börjat självså sig och det kommer flera småplantor.

 

27 juli

 

Klipper ner delar av mina ettåriga salvior i perennslänten för fortsatt blomning. Nedre delen av trapp-planteringen har jag lyckats få några fingerborgsblommor att blomma om efter nerklippning till hälften.

 

Två veckors semester nu när de andra kommer tillbaka.

 

3 september

 

Sommaren fortsätter att vara mycket torr och nu i ingången till hösten ser torkan ut att fortsätta, inget regn i sikte. Lindarna i allén fäller sina gulnande blad och det ser allmänt höstlikt ut i parken. Det andra jätteproblemet i parken är den enorma mängd sork som fortsätter att perforera mina planteringar. Bekämpningen med karbid i hålen gör bara att de flyttar sig en bit.

 

Trapp-planteringen

 

Spansknävan ´Klaas´ brändes av solen och jag klippte ner och delade plantorna.

Höstglimen blommar fint nu men nepetan tar lång tid på sig i år att blomma om men börjar nu komma igång. Stäppsalvian blev inte heller lika fin efter klippning som förra året, den ser tunn ut men blommar något nu. Kärleksörten har varit täckt med hönsnät en tid efter angrepp av hare eller rådjur. Har nu tagit bort täckningen och blommorna börjar skifta i rött. Mongoliska fetbladet blommar bra.

 

Perennslänten

 

Vid ingången bredvid trampstenen, sitter den mongoliska nävan som ser ut som ett midsommarblomster fast med stora breda blad. Den är frisk och fin, trivs i skugga och blommar till frosten tar den. Den låga japanska lönnen som blev helt nedäten av harar i vintras, har nu helt hämtat sig. Rosorna Celeste och Etude flyttade jag upp till stora trädgårdslandet för att ge plats åt ytterligare ett syrenträd. Etuderosen fick sina rötter avätna av sorken i somras och kommer nog att dö. Bland mina sommarblommande salvior härjar sorken vilt och har grävt stora långa gångar. Jättedaggkåpan bredvid pipörten (som fortsätter att blomma) har börjat blomma om. Lilla flocknävan har växt till sig efter de stora sorkangreppen i vintras. Spansknävan ´Klaas´ blommar nu om efter nerklippningen. Kranssalvian är fin, men fänrikshjärtat har råkat illa ut, sorkgångar precis under, flyttar upp dem till entréplanteringen vid slottet.

Kashmirnävan vid pärlbusken som blommar under försommaren har växt till sig kraftigt. Nävan ´Brookside´som skulle blomma till hösten, gör inte det! Flyttar bort den tråkiga alunroten längre bort i planteringen. Tar bort den kinesiska kärleksörten då den röda färgen skär sig mot sina grannar. Den sitter nu i berget vid strandateljén.

 

13 september

 

Över tjugo grader varmt, den torra varma sommaren vägrar att släppa greppet.

Anlägger två sommarblomsplanteringar på var sida om gången in till slottsentrén.

Ett lass planteringsjord har idag levererats hit.

 

16 september

 

Gasar sork. 2 mm. regn. Beskär den av sorken ringbarkade weigelan bakom villan, sparar de få levande grenarna. Vinbärsbuskarna vid lilla landet är hårt utsatta av sorken. Bägge trädgårdslanden är bebodda av sork, som tar för sig av det goda. Vi provar att sätta ut batteridrivna sorkstavar som vibrerar och ger ifrån sig en ljudsignal.

I början trodde jag att det fungerade, men senare såg jag att sorken grävde gångar under stavarna. Hägg-planteringen som först klarat sig ganska bra, har även den drabbats, lilla flocknävans plantor ligger lösa, den vackra mjölkklockan ´Prichards var´ har fått sina rötter uppätna. Men värst har nog den röda solhatten råkat ut. Även här åt de rötterna, men bet även av blomstjälkarna som låg lösa i planteringen. Just den här perennkompositionen har jag varit mest nöjd med: Lavendeln i framkant, fackelblomstret ´Robert´ innanför och med mjölkklockan ´Prichards var´ på sidorna bakom. Till vänster röd solhatt och till höger anisörten och bakom allt temmynta och rosenmalva. Nu har alltså mjölkklockan och  solhatten försvunnit. Anisörten flyttade jag till mitten av stoa slänten och på den platsen sitter nu höstaster med sen blomning.

Tar bort en av videjehortensiorna (till stora trädgårdslandet) för att ge plats åt höga perenner nästa år.

Gör en ny liten plantering mitt över gången vid häggplanteringen mot åkern. Flyttar dit astilbe från slänten och hosta från häggplanteringen, där jag delar  den stora hostan (Hosta ´Green Acres´) bredvid daggfunkian. Planterar också i häggplanteringen plantor av den gula trädgårdsirien från planteringen nedanför terrassen..

 

Oktober

 

Planterar varken perenner eller lök denna höst, med tanke på sorkens härjningar.

Äpple och päronskörden blev rik, men helt angripen av rönnbärsmalen då inte rönnen fick några bär i år. Äppleträden närmast gången på stora gräsytan borstade jag rent stam och grenar rena från mossor och lavar, använde stålborste. 

 

I rondellen har jag bytt ut den besvärliga och sjukdomsdrabbade (svartfläckssjuka) Dornröschen mot dubbla rader av Bonica 82 med nepeta x faassenii i ytterkant.

 

I år har inte så många Hemerocallis blommat, endast ´Crimson Pirate´

I entréplanteringen blommade mjölkklockan om efter nerklippning, vilket jag var osäker om den skulle göra. Den mycket vackra perennen blommade sedan långt in i hösten.

 

Utvidgade gaveln på entréplanteringen och tog bort en gammal ful ros. Körde dit ny jord och planterade geranium och nepeta samt höstvädd.

 

 

De nerklippta buxbomsrundlarna har kommit fint efter nerklippningen på försommaren och i mitten har jag planterat Myosotis scopiodes ´Thyringen´.

 

 

En plantering som blev lyckad i år, är de framför röda stugan med hosta, förgätmigej, vit löjtnantshjärta och myskmadra. Även entréplanteringen framme vid slottet är jag nöjd med.

Däremot är den stora perennslänten fortfarande ett stort problem, vissa delar fungerar, men helheten stämmer inte. Tänker nästa år följa de regler som Heidi Palmgren tar upp i sin bok

´Trädgårdens rum´, att i stora planteringar använda få sorter men stora bestånd av perenner och använda mig av upprepningar på en längre sträcka för att få harmoni.

 

Det har varit ett besvärligt år för slottsträdgårdsmästaren, som nu drar sig tillbaka till huvudstaden och hoppas på ett nytt bättre millennium!

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0