Site Meter

Paris i november - Strindberg, passager och gröna väggar

 Notre Dame
 
 
24-27 november 2017
 
 
Jag blev bjuden på en Parisvistelse av min dotter och trots att det är november, så var Paris vackert och trevligt!
Vi landade på flygplatsen Beauvais mitt på fredagen och tog bussen in mot staden, där det hänt flera terroristattentat under de senaste åren och nere i tunnelbanan tänker jag faktiskt på vad som skulle hända i detta hav av folk.
 
Paris tunnelbanenät är ett av världens största och under lördagen råkade vårt tåg ut för ett strömavbrott, vilket betydde att vi satt fast i vagnen, som var packad med folk. Det gick knappt att röra sig och jag var mycket när att svimma, paniken närmade sig och jag försökte samtidigt på ett märkligt sätt att lugna min dotter, som var mer arg än rädd...! Någon minut till så hade jag nog kastat mig mot dörrar och fönster. Men efter 4-5 minuter så var strömmen tillbaka. Nog om tunnelbanepanik nu!
 
Vi checkade in på det mycket fräscha Hotel 34b Astotel på Rue Bergére i Operaområdet och strax därefter började vi vandra bort mot Marais där vi tidigare bott och som vi tycker är Paris mysigaste stadsdel. Jag älskar det lite slitna området men som därför inte har dåligt rykte, utan här finns fina butiker och det perfekta läget för att det säkert är ett attraktivt område att bo i. Här finns flera små parker och biltrafiken är inget problem på de smala gatorna.
 
Förutom lite shopping och god mat, besökte vi några av Paris många passager och även några berömda gröna väggar. Tyvärr var gården låst, där några av Europas största gröna väggar fanns.
 
Under söndagen besökte vi Montemartre, som snart får ett eget blogginlägg!
 
Det blev några härliga dagar i Paris och jag tackar min dotter som ännu en gång har letat reda på spännande platser att besöka, ett fint hotell och perfekt planering på hela resan!
 
Se även inläggen nedan:
 
 
 
 
 
Den här fantastiska gröna väggen finns på Rue de Faubourg - Saint Denis 144 och har skapats av Patrick Blanc.
Den här platsen hittade min dotter när hon vandrade med Google maps hemma i datorn!
 
Ett vackert Ginkgoträd!
 
Favoritpassagen blev Passage de I´Ancre 
 
Den här fina passagen, eller egentligen innergården, är endast öppen vissa tider och här gäller det att smyga försiktigt och inte störa på något sätt, eftersom det finns bostäder här och hyrsegästerna själva står för utsmyckningen av gården. Platsen ligger på Rue du Faubourg-Saint Denis 61.
 
 
 
Marais
 Neymar har tagit över Zlatans roll som superstar i PSG!
 
 
 
Under lördagen gick vi bort mot Seine och förbi vackra Notre Dame, med målet att se platsen som Strindberg fått här i Paris. Place August Strindberg är ett litet torg med en hästkastanj, intill 1600-talskyrkan Saint Sulpice som ligger nära Luxenburgträdgården. Den klassiska Strindberg-bysten är en nyavgjutning av Carl Eldhs skulptur från 1905 och jag tycker att han gör sig bra där mot den gamla kyrkfasaden. Eftersom jag nyligen läst hans bok Inferno, så var det lite högtidligt att vandra i hans fotspår när vi gick in i Luxenburgträdgården, dit han ofta gick och hälsade på blommorna, som han sa. Den här platsen invigdes 6 november 2017, av bland annat kulturminister Alice Bah Kuhnke. 
 
Vi ville fortsätta i hans spår och gick vidare bort genom parken och ut på andra sidan, för att fortsätta bort mot hans favorit café La Closerie des Lilas. Vi hittade till och med bordet där han brukade sitta och i bordet finns en skylt med namnen på de fyra stamgästerna August Strindberg, Mx Jacob, André Breton och J.M. de Heredia. Det kändes mycket högtidligt att sitta vid Strindbergs bord i det gammeldags caféet och dricka grönt te. August brukade dricka Absint, en annan grön dryck.
 
För att fortsätta att nästan stalka Strindberg, gick vi förbi det hus där han bodde på Rue D´Assas nr. 60. en enkel byggnad som säkert ändrat utseende flera gånger sedan Strindberg bodde i perioder i Paris i slutet av 1800-talet.
 
 
 Huset där Strindberg bodde.
 
 Vårt Hotel 34b Astotel
 Härligt med hotellfrukost! Vårt hotellrum låg i det blå huset ovanför!
 
 

Kommentarer
Postat av: JM

Staden har tydligen sin charm trots att det är november! :) Alltid varit mitt drömresmål, har alltid velat åka dit och se Eiffeltornet...Är nog vackrast där på våren. Måste dock erkänna att terrordåden finns lite i åtanke.

2017-12-01 @ 03:58:53
Postat av: Hasse Wester

Ja Paris är en mycket fin stad på sina ställen JM. Jag aktar mig dock för turistfällor när jag är där nu. Har varit i Eiffeltornet och besökt de viktigaste platserna tidigare.

2017-12-01 @ 06:51:26
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Vendela

Vilken härlig resa, underbara bilder som du delar !

2017-12-01 @ 09:39:57
Postat av: Hasse Wester

Tack! Ja det var verkligen en fin resa Vendela!

2017-12-01 @ 09:46:39
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Josefine

Vilka fina bilder! Ni ser ut att ha haft det så mysigt :)

2017-12-01 @ 10:29:42
Postat av: Hasse Wester

Tack Josefine! Ja vi hade det väldigt fint!

2017-12-01 @ 14:05:28
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vackra bilder som alltid.
Den gröna väggen är helt otrolig.
Allt man kan hitta via Google o vandra runt på gatorna hemma vid datorn är suveränt.
Sen när man står framför hela härligheten så är det oftast ännu vackrare.

Hälsningar
Britt

2017-12-02 @ 15:06:03
Postat av: Hasse Wester

Ja det är verkligen häftigt att vandra på gatorna hemma i datorn först Britt!

2017-12-03 @ 19:23:39
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0