Site Meter

Paris - Montmartre

 Vingården Clos Montmartre
 
 
26 november 2017
 
 
Under mina två tidigare besök i Paris har jag missat Montmartre som ligger på en 130 meter hög kulle i norra delen av staden. Eftersom vi bodde i operaområdet, så var det inte alltför långt att gå upp till den delen av Paris, som blev mycket berömd efter den kritikerrosade och härliga filmen Amelie från Montmartre från 2001. Vi vandrade förbi Moluin Rouge och fortsatte upp för trapporna, för att komma till de mysiga gatorna och torgen högst upp i Montmartre.
 
Eftersom det var söndag så var det packat med folk i kyrkan Sacre Coer och vi valde bort trängseln, för att i stället besöka ´´Kärleksväggen´´ som är en hyllning till kärleken, där ´´jag älskar dig´´ är skrivet på världens alla språk. Väggen som skapdes 2000 av Federic Baron och Claire Kito, är belägen i en liten lummig park på Squere Jehan Rictus och visst hittade vi den svenska texten efter en stunds letande.
 
Trots allt annat intressant och fint här uppe, så var det mest fantastiska att det finns en liten vingård här mitt i Paris. Vingården heter Clos Montmartre och anlades 1934 här på norrsluttnigen. Där finns ca 1800 vinstockar med 27 olika druvsorter, men de allra flesta är Gamay, vilka man gör Beaujolais av. Skörden brukar bli ungefär 1500 kilo druvor, vilket blir 900 liter vin, som tydligen inte ska vara särskilt gott, vissa hävdar att det är odrickbart...!
 
Mellan 1000 och 1500 skr. får man betala för en flaska och även om vinet inte alls är gott, så går ändå vinsten från vingården till till social och kulturell verksamhet i Montmartre. Första söndagen i oktober är det skördefest på den vackra sluttningen med utsikt över den stora staden. Jag blir oerhört sugen på att smaka vinet från den här vingården!
 
Vingården Clos Montmartre
 
Place du Tertre
 
 
Monsieur Dutilleul skapades av författaren Marcel Aymé. Dutilleul var en nattvakt som kunde gå genom väggar, en egenskap som han bland annat använde för att träffa sin älskarinna som var inlåst av sin svartsjuka man. Efter en kärleksnatt fastnade han här och kunde inte ta sig loss. Han var även inbrottstjuv som stal från de rika och mäktiga. 
 
Kärleksväggen vid  Squere Jehan Rictus. En tysk kvinna har här hittat sitt ´´Ich Liebe Dich´´
 
Att gå upp för de långa trapporna när blåregnet blommar, vore fint!
 
Moulin Rouge är ett berömt nöjesetablissemang vid Place Blanche i Montmartre i Paris. Alldeles i närheten ligger metrostation Blanche. På Moulin Rouge, som grundades 1889, slog cancan igenom på allvar.Wikipedia
 

Kommentarer
Postat av: Anne, hagenvår

Innmari inspirerende.

2017-12-04 @ 22:22:19
Postat av: JM

Där blev man ännu mer sugen på att åka till Paris...En fantastiskt vacker stad, helt klart! :)

2017-12-05 @ 18:55:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0