Site Meter

Vasaparken

 Vasaparken våren 2012
 
Vasaparken är Stockholms stora lek- och sportpark, där en stor konstgräsmatta för bollspel på sommaren under vintern blir till en konstfrusen isbana. På höjden mitt i parken finns en stor lekplats för de mindre barnen och de stora gräsytorna runt omkring är perfekt för picknick och för vila/sola! Invid lekplatsen på höjden har det planterats några magnoliaträd. 
 
På Dalagatan 46 just intill Vasaparken bodde Astrid Lindgren från 1941 till sin död 2006 i en fyrarummare, som i november 2015 öppnades upp för allmänheten och blev ett museum. I slutet av 1970-talet bodde jag och min dotter på Norrtullsgatan en bit ifrån Vasaparken och vi gick hit ibland, den gamla lastbilen från 50-talet skulle självklart provas. Jag minns också när jag läste för henne, Astrids fina saga om Peter och Petra som tillhörde småfolket och som bodde under en gran i Vasaparken. Min dotter är för övrigt född på Sabbatsbergs sjukhus som ligger vid parken, så att det finns mycket personlig känsla här.
 
Parken var förr också platsen för politiska debatter och på 50-talet debatterade ofta vår landsfader Tage Erlander här med sina motståndare. Jag minns själv att jag sett och hört Olof Palme någon gång på 70-talet i Vasaparken.
 
Det finns ett café inne i parken som även serverar lättare mat, annars ligger ett av mina favoritcaféer Ritorno, med 50-talsstil på Odengatan 78 invid parken. 
 
                                                                                     
 25 april 2019
     
 16 juni 2015
 
16 juni 2015 Astrid Lindgrens terrass
 
Vasaparken (ursprungligen kallad Sabbatsbergsparken) är en park i stadsdelen Vasastaden i Stockholms innerstad. I öst avgränsas den av Dalagatan, i norr av Odengatan, i väst av Torsgatan och i söder av sjukhusområdet Sabbatsberg. Sitt nuvarande namn fick parken år 1900. Efter en upprustning 2007 tilldelades Vasaparken Sienapriset för bästa landskapsarkitekturprojekt. (Wikipedia)
 
Juryns motivering för Sienapriset:
 
Den nya Vasaparken är ett flöde av händelser, av vila och rekreation, av lek och av paus. Genom ett helhetsgrepp på parken har man lyckats göra den till såväl en arena för sport, lek och fritid som en tidlös promenadplats och stillsam oas i stenstaden. Bollplanerna av konstgräs, helt utan skyddande stängsel behandlas elegant som en del av parken, inte som en avskild störande verksamhet. Övergångarna mellan funktionerna är elegant utformade med fint detaljarbete och varsamt men bestämt infogade i det gamla. Stenterrasserna i parkens ena ände låter staden göra sig påmind, som den ska i en riktig stadspark, medan kullarna av gummiasfalt i den andra änden är mer som en park i parken. Lekdelen i parken präglas dessutom av en välkommen förnyelse av lekplatsen som vi känner den. 
 
 
Här i Vasaparken låg Bergianska trädgården från mitten av 1700-talet och fram till flytten till Brunnsviken 1885. Namnet på trädgården var då Bergielund efter bröderna Bengt och Peter Jonas Bergius, som under mitten av 1700-talet anlade en trädgård på sina ägor. Här fanns fanns bl.a. växtförsäljning, en försöksanläggning och en trädgårdsskola. Efter brödernas bortgång testamenterades egendomen till kungliga Vetenskapsakademin.
 
Det som idag är Vasaparken och marken mellan Odengatan och Karlbergsvägen var då platsen för en stor fruktodling, där sjuhundra äppelträd fanns. Man kan tänka sig hur vackert det måste sett ut när alla dessa träd blommade i maj månad. Anledningen till att trädgården flyttades var att man på platsen i Vasastan skulle bygga stora kvarter med bostadshus. Stockholms befolkning ökade kraftigt i industrialismens tid och det behövdes snabbt bostäder åt alla nya stockholmare.
 
Här byggdes då också Vasa realskola där man på skolgården mot Hälsingegatan kan se ett Ginkgo biloba som sägs vara kvar från den gamla trädgården, men det är osäkert om det stämmer. Det finns i varje fall en lind med sju stammar i Vasaparken som är kvar från den gamla trädgårdens dagar. De flesta träden i parken är från början av 1900-talet då Vasaparken anlades. Vid den tiden var Alfred Medin stadsträdgårdsmästare i Stockholm. Mer om stadens stadsträdgårdsmästare genom tiderna här!
 
     
 
Jag låter Wikipedia berätta mer om parkens historia!     
 

År 1898 påbörjades anläggningsarbetena för parken och år 1900 var östra delen i det närmaste färdigställd. Fram till 1908 fortsatte parkarbetena i västra och sydvästra delen. Samma år anlades stenpartier i området mot Torsgatan.

 

År 1910 öppnade en offentlig toalett i Vasaparkens nordvästra del. Toaletten, eller "kabinett" som den också kallades, hade bevakning. Toaletthuset är arkitektoniskt genomarbetat och har ett säteritak täckt med glaserad taktegel, och fasaderna är klädda med träpanel i olika riktningar. Byggnaden är numera upprustad men inte längre toalett utan ett sommarcafé.

 

År 1911 skapades en spegeldamm intill den stora gräsplanen. Den ändrades dock om till en plaskdamm 1931. Under första världskriget användes parken, liksom många andra av Stockholms parker, som potatisland. I samband med Olympiska sommarspelen 1912 användes parken som träningsarena. De flesta lövträden i parken är från tiden då parken anlades, av de ursprungliga barrträdgrupperna finns ingenting kvar idag.

 

I samband med breddning av Torsgatan färdigställdes 1947 tre terrassträdgårdar i grovhuggen granit och betongytor med reliefer. Kompositionen är formgiven av trädgårdsarkitekten Erik Glemme. En av terrasserna är möblerad med soffor och fontäner och har ett golv belagt med kullersten och betongplattor i olika mönster och färger. En liten bäck rinner nerför berget mot Torsgatan. (Wikipedia)

 
 
 
 
16 juni 2015
 
Den mässingglänsande byggnaden har ritats av Wingårdhs arkitektkontor. Ibland undrar jag om de har monopol på Stockholms nya byggnader?
 
Sven-Harrys konstmuseum grundades av Sven-Harry Karlsson och öppnade i mars 2011. Den ligger vid Vasaparken i Stockholms innerstad. Huset är ritat av Anna Höglund på Wingårdh Arkitektkontor och inrymmer museum, konsthall, takterrass, restaurang, lägenheter och kommersiella lokaler. (Wikipedia)
Bild från 16 juni 2015.
 
Inne i Sven-Harrys konstmuseum finns även en restaurang - se här!
 
16 juni 2015
 
16 juni 2015 - västra delen mot Torsgatan
 
16 juni 2015
 
16 juni 2015
 
27 april 2008
 
6 maj 2012
 
 27 april 2008
 
Just intill Vasaparken ligger också den mycket vackra Sinnenas trädgård - läs mer här!
 
 
Nyanlagd park 1900 - Bilden från Stockholms stadsmuseum - Stockholmskällan
 
 1930-talet 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vad roligt att få läsa om Vasaparken! Vasaparken är lite mammas gata för mig som gick i Adolf Fredrik och som hade all utegympa i Vasaparken. Friidrott och bollspel på sommaren och skridskor på vintern.

Ha det gott
Kristina

2016-01-11 @ 17:30:28
Postat av: Hasse Wester

Vad roligt Kristina! Ha det gott du också!

2016-01-11 @ 18:24:15
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0