Akebia quinata - Fembladig akebia
- Allt om Trädgårds chefredaktör Viveka Ljungström har en vit akebia i sin trädgård i Älvsjö som växer frodas gott!
Har min i kruka i växthuset i zon fem och den har iallafall överlevt första vintern! Ute är ingen idé att ens överväga, jag kämpar fortfarande med mitt blåregn ...
Lycka till Marie - jag har lagt till i texten att det behövs både hon- och hanplantor för att det ska bli frukt.
Hej.
Jag har min fembladiga akebia planterad vid hönshusets gård. den har klarat sig fint i vinter på friland, och ser grön och frodig ut. första vintern när den var liten fick den bo i en kruka i ett kyligt rum.
Akebian och jag bor i Hässleholm i Skåne.
Hur ser jag skillnad på en hon och han planta?
Härligt Claudia. Tyvärr har jag inte s stor kunskap om den här vackra växten. Jag har bara sett den vid två tillfällen i Skåne och har alltså inte använt den själv. Lyssna med Mandelmann, han har ett stort exemplar.
Ledsen att behöva rätta lite, men vill bara undvika missförstånd. Ja Akebia behöver man två skilda plantor av. Men Akebia har både han- och honblommor på samma växt, du ser själv på bilderna: de små klasarna är hanblommor medan den ensamma och dubbelt så stora blomman är en honblomma.
Det är alltså korspollinering som krävs, som t.ex. vissa plommon, äpplen och päron för att sätta frukt. Det man behöver göra är att få tag på två skilda sorter för att få frukt.
Jag har ätit massor av den i de japanska skogarna med stort nöje. Absolut något att satsa på!
Lycka till!!
Tack så mycket för den informationen Nathalie!
Jag hade en stor kraftigväxande som klängde upp på balkonengen på övervåningen. Norrläge i Göteborg. Den dog tyvärr en torr sommar. 2018 tror jag. Kanske blev den utkonkurrerad av en murgröna. Jag hade köpt den på zetas och hade bara en planta men den satte frukter. Alltså behövs inte både en han och honplanta? Stora lila frukter. Härlig klängväxt, väldigt stor och snabbväxande. Den blev nog 20 år. Jag kommer att göra ett nytt försök och börja med att ta bort murgrönan.