Site Meter

Buxus sempervirens - Buxbom

Skånegården på Skansen


 
Buxbom är häckarnas Rolls Royce. I de flesta slottsparker och historiska trädgårdar är buxbom en självklarhet antingen som häckar eller som formklippta bollar eller formklippta på annat vis. Buxbom härstammar från Östasien och Indien och odlades tidigt i klosterträdgårdar. Sempervirens betyder alltid grön och buxbom är verkligen alltid grön vilket är ett stort värde hos oss i Sverige där de lövfällande buskarna står kala i ett halvår.

Den här städsegröna busken kan bli upp till 3 meter hög men ju längre norrut man kommer ju svårare är det att få upp den i några högre höjder. Vanligast använder man den till lågt klippta häckar att rama in rabatter eller kryddträdgårdar med. Den är härdig upp till zon 3 och trivs i de flesta trädgårdsjordar i både soliga och halvskuggiga lägen, bäst blir den dock i kalkhaltiga jordar. Den tål torka bra och vill inte stå i för fuktig jord.
Vid plantering av häckar sätter man plantorna med ca. 20 cm avstånd, eller tätare. Den växer långsamt och blir på så vis tät och kompakt. Beskärning gör man från helst före midsommar, under juli månad bör man inte klippa buxbom eftersom de då ofta bränns av solen och bladen blir gula.
Det sägs att det kan vara en risk att klippa ner buxbom helt till marken om den blivit dålig eller om man vill ha den förvuxen häck låg igen men jag klippte ner våra runda boxbomsplanteringar ner till marken och det blev mycket bra.

Några olika sorter:
  • ´Arborescens´ - trädbuxbom, tål torka och blir 2-3 meter hög. Zon 3.
  • ´Faulkner´ - 1-1,5 meter hög. Zon 3.
  • ´Rotundifolia´ - bredbladig buxbom, 1-2 meter hög. Zon 3.
  • ´Suffroticosa´ - kantbuxbom, 0,5 meter. Zon 2.
  • ´Vrams Gunnarstorp´ - småbladig med blågröna blad.
Buxbom kan bli mycket gammal och det finns plantor i Sverige som planterats på 1600- och 1700-talet. Wrams Gunnarstorp har höga buxbomhäckar som planterades i slutet av 1600-talet och som fortfarande är fina. Jag skulle ha besökt den parken i somras men av någon anledning så glömde jag, besöket får vänta.
I slottsparker användes buxbom ofta till broderiparterrer med komplicerade matematiska mönster och med grus, gräs eller tegelkross intill.
Drottningholms buxbomspareterrer renoverades 2000 och år 2001 planterades nya ganska stora plantor av sorten ´Vrams Gunnarstorp´.  Parkens öppna yta gör att plantorna blir utsatt för hårda vindar och under snöfattiga vintrar blir det mycket besvärligt. Vintern 1996/1997  skadades häckarna och plantorna byttes ut 1999 men påföljande vinter blev återigen så hård att de måste bytas ännu en gång.


Buxbom kan drabbas av en svamp som dödar växten. Läs Hannu Sarenströms inlägg om skadorna i hans trädgård här.


Apotekarens trädgård i Simrishamn

I vår slottspark har vi några buxbomshäckar och senast förra året planterade jag en häck av 60 st. småplantor invid slottet.
Jag tycker mycket om den här lilla busken som har fått en renässans och nu kan man t.o.m se den som häck i små koloniträdgårdar. Att formklippa buxbom till figurer av olika slag är inget jag tycker om men det bevisar ändå hur lätt det är att forma den.

Föröka med sticklingar
Jag har inte själv förökat buxbom med sticklingar men ska göra det framöver. Jag har läst mig till att sticklingarna bör vara 10-15 cm långa och ha klack och en mjuk toppspets. Sticklingarna tar man i juni-juli då man ändå klipper sina buxbomplantor. Man sticker dem i krukor i svagt gödslad sandblandad jord men först tar man bort bladen längst ner och planterar halva sticklingen ner i jorden, vattnar ordentligt och har man dem inomhus så kan man täcka med plast för att förhindra uttorkning. Det bästa är att använda plastkrukor och plantera sticklingarna i kanterna på krukan. Det brukar ta 3-4 månader innan de bildar rötter. Ska man förvara krukorna med sticklingar utomhus så är det bäst att gräva ner dem i en kallbänk eller liknande. Efter några år kan man börja klippa plantorna.


Skansens rosenträdgård


Norrvikens trädgårdar

 

Norrvikens trädgårdar
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0