Site Meter

Ryssgubbar, hundkex och gullregn


Det går en parkväg genom skogen där jag bor och där blommar nu ryssgubbar och hundkex tillsammans. Det ser verkligen somrigt ut och vi är ju snart inne i högsommaren. På vägen dit såg jag utslagna schersminer och fläderblommor som skiftade i vitt. Har inte sommaren mer bråttom än vanligt i år?
Själv har jag ingen som helst planering inför min semester i augusti. Jag har ingen aning om vart jag ska åka, tycker ju bäst om att resa på försommaren då naturen är som vackrast. Man borde kanske ta en kartbok och sätta fingret någonstans och helt enkelt åka dit (och så gjorde jag och ska alltså fira semester i Gonäs utanför Ludvika...yeh!)

Hur som helst...den här ryssgubben är vanlig i Uppland och speciellt i Stockholm och Uppsala sägs det. Man trodde en gång att ryssgubben skulle bli ett besvärligt ogräs i Norden men den håller sig stilla på vissa platser verkar det som. Jag läser i ´´Växter vid vägkanten´´  att växten sågs 1814 runt Paris sedan en rysk krigshär haft sitt läger i närheten.
Den är en inkomling i Nordens flora står det i samma bok och i Den virtuella floran läser jag att Linné publicerar fyndet av växten 1768 efter det att den kommit dit med utsäde.
Inkomlingar är vi väl alla men jag tycker nog att det låter vackrare med invandrare faktiskt, människor som vandrat hit. Tänk om vi skulle kalla alla våra vänner som flyttat hit från den övriga världen för inkomlingar!

Ryssgubben blir i varje fall över en meter hög, den är flerårig och blommar i juni-juli. Den har tydligen en unken och påträngande doft, men sånt känner ju inte jag. Hos mig är dofter varken väldoftande, unken eller påträngande.

Det här gullregnet står vid mitt hus i Bromma och jag bor i det vänstra huset längst bort och högst upp. I gullregnsträdet sitter den där koltrasten som varje natt börjar sjunga vid tvåtiden. Vackert, men åt helvete för högt för att man ska kunna sova...ens med öronproppar. Tänk att man vågar klaga på ljudet av en koltrast...när man bor i Bromma!
Jag behöver inte så mycket sömn, så sjung du koltrast, snart tystnar all fågelsång och då hör jag endast grannarna som bor i det högra huset och som sitter nätterna igenom på sina balkonger och pratar och pratar och pratar...vad pratar folk om egentligen?

Så...nu har jag gnällt färdigt. I morgon ska jag vara positiv!




Kommentarer
Postat av: Kicki fr Täby

när jag går till Roslagsbanan doftar ryssgubbe gott men jag kommer från Uppland så det är väl därför, spelade faktiskt en film med Stig Järrel och plockade ryssgubbar när jag var en sex sju år.

Jag vaknar vid 04.15 c:a av fågelsång det är vackert men ibland vill jag kunna sova längre. Ha de

2011-06-09 @ 22:01:34
Postat av: Mariana

Här doftar det av Kaprifol just nu, eftersom ytterdörren fortfarande är öppen så letar sig doften in i huset.

Vi har en morgon pigg tupp som överröstar alla fåglar på morgonen.

Trevlig kväll

2011-06-09 @ 22:09:53
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Kicki: Vad kul med Järrel! Har du filmen?

2011-06-09 @ 22:14:31
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Mariana: Jag vandrar bland kaprifol på jobbet men känner ingen doft...men vackert är det. Låter mysigt med en tupp...eller?

2011-06-09 @ 22:15:55
Postat av: Lars Forslin

Ryssgubbar och hundkäx är en fin kombination som du fångade fint! Vi har dem efter strandpromenaden här också. Jag tycker ryssgubben doftar sött och fint, påminner lite om strandkrassing. Eftersom inte hundkäxen doftar så är det välkommet med lite doft.

2011-06-09 @ 23:11:49
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Jag ska krypa inpå nästa gång så känner jag nog doften Lars.

2011-06-09 @ 23:16:14
Postat av: Annika Carlberg-Sjöström

Kul med Ryssgubbar och hundkäx, längtar tillbaka till min gamla hemstad Uppsala när jag ser bilderna. Här inne i det s.k. stenrika småländska skogarna så ser man just nu mer hundkäx än stenmurar. Men vackert är det, drar till sig en massa knott bara, men det får man väl stå ut med. Tjingeling!

2011-06-10 @ 07:06:57
URL: http://torpalyckan.blogg.se/
Postat av: Sofia

Själv vaknade jag vid fyratiden imorse av att en snigel! kröp i ansiktet. Var ute och stängslade sent igår kväll och när jag kom in var jag så trött att jag bara stupade ner i sängen. Omtöcknad förstod jag först inte vad det var. Så jag tog handen för att fösa undan vad jag i gränslandet mellan sömn och vakenhet trodde var en mygga. Men det var som sagt en snigel. Och nu pratar vi alltså stor, svart, skogssnigel. Tänkte; -Det är inte sant! Jag måste verkligen ta tag i min personliga hygien!... ha...ha... Önskar dig en fin, fin dag.

2011-06-10 @ 09:32:24
Postat av: Janicke

Vilket underbart gullregn! Har du känt nån gång att det doftar? En av mina vänner säger att det gör det, speciellt i regn, men det har jag aldrig känt. Jag har också ett gullregn utanför huset där jag bor, dock inte så ståtligt, men härligt att ha!

2011-06-10 @ 10:34:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0