Site Meter

Kejsarkrona - Fritillaria imperialis

 
Kejsarkronanär en stor och ståtlig växt som blommar i april-maj men av någon anledning har jag lite problem med den här växten. Jag tror att det är de ljusa bladen som är lite feta och som sitter ovanför blomman, det ser helt sjukt ut faktiskt. Hela växten stinker också och det sägs att rådjur, harar och sorkar därför håller sig borta från växten. Visst, de äter inte av kejsarkronan men mumsar glatt på dess närmaste grannar.
Jag brukar även ha lite problem med alltför inställsamma blommor och den här är ju inte direkt blygsam när den blommar. Det går dock inte att komma ifrån att blommorna är häftiga och spännande. Av någon anledning har jag i alla fall planterat de här lökarna vid något tillfälle för länge sedan. Jag tror inte att jag skulle ha gjort det idag.

Kejsarkronan som har sitt ursprung i Iran och Turkiet är släkt med den vackra Kungsängsliljan och den enda likheten är väl att blommorna tittar ner i marken.
Färgen är orange men sorten ´´Lutea´ har gula blommor.
Den är ganska kräsen och vill ha näringsrik och lucker jord i ett varmt och skyddat läge. Inte för torrt och inte för vått.

Man planterar lökarna i september och de bör sitta så djupt som 25-30 cm. Den blir upp till 80-100 cm hög och när växten vissnar blir bladen gula och därför bör man abslout plantera andra växter framför som döljer de vissna bladen.
 

 
 

Kommentarer
Postat av: Mariana

Den är fin! men den finns inte i min trädgård på grund av färgen.

Riktigt läckra foton!

2011-01-04 @ 19:42:50
Postat av: Åsa

Jag har planterat denna svulstiga och färgsprakande

blomma på jobbet vid ett förut väldigt anonymt ställe. Helt plötsligt ser man platsen i ett helt annat ljus, så den gjorde sig på rätt ställe. Men i min egen lilla trädgård - aldrig!

Vilken utsikt och vilket ljus du har i ditt boende!

2011-01-05 @ 05:40:22
Postat av: Lilla jag

Vilken stiligt! Synd bara att den luktar illa och att jag inte har en trädgård ;)

2011-01-05 @ 10:04:06
URL: http://irenev.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0