Site Meter

Köksträdgårdslandet



Jag har vistats i vårt köksträdgårdsland idag. Skördat sockerärter, rensat, bundit upp och vattnat. Pysslat!
Hit in kommer inga vilda djur (mer än de med vingar och insekter) och här råder ingen torka eftersom jag vattnar.
Vad kan då gå fel här? Ja...sallaten grodde inte riktigt som jag ville eftersom jag sådde sent men till slut har den vuxit till sig och nu växer den egentligen för fort. Brytbönor och vaxbönorna växer lite trögare men bondbönorna växer så att man nästan blir rädd.
Bondbönorna ska jag frysa in när de mognar, troligen under nästa vecka. Nu verkar det inte vara så enkelt att bara stoppa dem i en påse och frysa in utan man ska tydligen förvälla dem, koka dem en kort stund säger någon. En annan säger att man ska koka dem i 30 minuter och låta dem svalna innan man fryser in dem. Någon annan som vet?

Jag har sagt det förr...jag är ingen köksträdgårdsmästare, men det är inte så att jag vantrivs här inne...inte alls. Men jag känner mig inte lika säker och trygg som bland träd, buskar och perenner.
Slottet behöver snittblommor och jag odlar gärna blommor här inne för att trädgårdslandet även ska bli vackert.

Jag planerar ett besök i Simon Irvines vackra trädgård vid Läckö slott. Senast jag var där var 13 augusti 2008.


Friséesallat - ´Wallonne´


Bladbatavia - ´Lollo Rossa´


Romersk sallat - ´Lobjoits Green Cos´


En temynta som heter ´Bergamo´


Vit gurkört


Bondbönor


Romersk sallat ´Marshall´


Clematis ´Summer Snow´





Finns det någon vackrare grönsak än mangold?




Den här glada vindan som jag fick i present som frö verkar hälsa mig välkommen varje gång jag kommer in i trädgårdslandet.

Förra året
För 2 år sedan
För 3 år sedan
För 4 år sedan
För 5 år sedan


Kommentarer
Postat av: LillaB

Brukar förvälla bondbönorna i några minuter och sen ta bort det rätt sega skalet som omger själva bönan. Frys inte in alltihop utan ta en klick riktigt smör, hacka ner lite vitlök och låt det fräsa lite. Sen i med de förvällda bondbönorna. Enkelt och gott!

2010-07-23 @ 17:14:47
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

LillaB: Några minuter känns lättare än 30 minuter tycker jag. Litar nog på dig. Tack!

2010-07-23 @ 17:21:30
Postat av: Lars Forslin

Ja, typ 5 minuter räcker. Och man behöver inte ta bort skalen om bönorna är ganska späda, men det där varierar ju med tycke och smak och mognadsgrad. Bondbönor är en favorit! ibland kan man hitta dem i vanliga handlen, men oftast får man åka till Rinkeby eller Husby för att få tag i dem.

Grönsaksträdgården ser ju väldigt påkostad ut! Själv skulle jag bara ha haft ett stycke jord som jag delat in i sängar eventuellt. Salladen ser rysligt fräsch och fin ut!

Apropå Simon Irvine så hälsade jag på där för två år sedan, då vi hade en riktigt varm juni. Vid midsommartid hade han isört klar som jag fick ta hem en del av och den var jätteläcker! Prova den nästa år - om det blir lika varmt så växer den så det sprutar och konsistensen, lite suckulent och med lite salt smak är mycket läcker.

2010-07-23 @ 17:58:20
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Har provat isört och den blev nog ingen hit hos kockarna. Jag hade den i landet många år efteråt...den dök upp överallt!

2010-07-23 @ 18:08:00
Postat av: Åsa!

Förvälla? Äh! Plocka, frysa in, ta upp och koka vid behov. Så gör jag och vi lever allihopa som ätit.

Men de ska plockas i tid, innan de blir stora och träiga. Tycker jag alltså, och det är ju inte säkert att det är så vedertaget precis.

Här regnar det, till glädje för polisen och till sorg för alla som är här för att fira Stockholmsveckan. Kanske vi kunde byta, några festprissar mot lite regn? Vad säger du om det? :D

2010-07-23 @ 18:24:44
URL: http://bitihopdax.blogspot.com
Postat av: Sophia Callmer

Alltihop ser gott ut, jag väntar på min vita gurkört som jag sådde sent,

din sallad ser fin ut, Vattnar det som går här, men får snåla så att brunnen inte sinar!

Isört håller jag med dina kockar om, har haft den flera gånger, men det blir inte ätet mkt av den, även om vi annars är en allätande sallads och grönsaksätar familj.

2010-07-23 @ 23:30:48
URL: http://sophiacallmer.blogspot.com
Postat av: Janicke

Kanske du kan ha nöje av denna länk

http://web.mac.com/laweg/MLP/I_bondb%C3%B6nornas_ljuva_tid.html



Från Maja-Lisa Perbys blogg Det enkla köket

http://web.mac.com/laweg/MLP/Det_enkla_k%C3%B6ket.html



där det bland annat finns intressant läsning om mangold!

2010-07-24 @ 11:14:08
Postat av: Janicke

PS den där vindan ... mmm

tar du frön?

2010-07-24 @ 11:15:18
Postat av: Skaffaren

Mangold är väna hustruns favorit. Jag är böjd att hålla med när den ersätter spenat. Mycket godare.

Jag gillar vindan. Vi har nu vilda vindor på vägen till brevlådan.

2010-07-24 @ 14:08:07
URL: http://skaffaren.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0