Site Meter

När ska man lyssna på musik?

Funderade lite på när man vill eller ska lyssnar på musik. Går man på stan ser man väldigt många som lyssnar på musik från sin iPod eller från mobiltelefonen. Tidigare gjorde jag spellistor i mobilen och hade alltid musik med mig vart jag än gick, under mina vandringar och i slottsparken. Aldrig har jag dock haft musik i öronen under vår och försommar då jag inte vill missa fågelkonserterna. Nu på morgonen hörde jag talgoxens tidiga vinter/vårläte för första gången i år! Stort!

Nu har det hänt något. Jag har plötslig blivit nyfiken vad folk pratar om runt omkring mig ute på stan eller var jag befinner mig. Även i slottsparken har headsetet fått ligga kvar i fickan nu på vintern. Jag vill inte missa korpens kraxande när den flyger över parken, ljudet av bondens traktor eller hans skällande hundar på håll och inte heller när mina arbetskamaret hälsar på mig i parken, eller när postbilen kommer vid halv elvatiden.


Tidigare gick jag djupt försjunken i någon Uffelåt eller i ett klassiskt stycke och det kändes som om jag stängde ute  hela verkligheten. Den enda gången som jag fortfarande har musik i öronen är när jag kör någon bullrande maskin i parken.

Jag vill också längta efter att lyssna på sin favoritmusik och inte alltid ha den i örat. Den ultimata platsen för musiklyssning är i bilen där man inte gör så mycket annat än att stirrar på vägen framför sig. Eller när man i lugn och ro lägger sig på soffan, blundar och lyssnar noggrant på det man tycker om.

Hur och när lyssnar ni på musik? 

...och blogg,se fortsätter att vara trögt och att kommentera trasslar allt oftare.

För ett år sedan
För två år sedan

Kommentarer
Postat av: Åsa!

Musik i bilen är perfekt! Annars nyttjar jag mp3´n (som bara innehåller lugn musik) som avkopplingsmusik i soffan eller när jag har svårt att somna. (sedan vaknar jag av att jag trasslat in mig i sladdar, hörlurar och annat krafs)

Finast att lyssna på är ändå naturen...

2009-01-11 @ 09:32:17
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Mari Anne

Jeg er faktisk så gammeldags at jeg ikke har Ipod og min mobil var riktig moderne for 7 år siden. Den har så avgjort ingen musikk. Da jeg jobbet i et kontorlandskap hendte det at jeg satte musikk i ørene for å stenge ute høylytte diskusjoner fra kollegaer. Dersom jeg skaffer meg Ipod måtte det være for å laste ned bøker eller podcast, men aldri aldri i drivhus eller hagen.

2009-01-11 @ 09:39:40
URL: http://heltpajordet.blogspot.com/
Postat av: Kirsti

Så sant, så sant.. Utomhus misar man allt för många intressanta ljud om man vandrar omkring med musik i öronen. Inomhus däremot..när man gör något otroligt tråkigt, som städar t.ex., går tiden fort och smärtfrit med antingen musik eller en spännande ljudbok i MP3-spelaren..

Ps. Här sjunger talgoxarna också in våren nu.. trots minusgrader och snö. Härliga ljud!

/Kirsti

2009-01-11 @ 09:41:37
URL: http://naturligtvisfritid.blogg.se/
Postat av: Lena

Jag har aldrig gillat hörlurar av något slag för jag tycker just att jag "missar" allt som händer runtomkring. Har försökt med alla möjliga bandspelare, cd-spelare osv under åren för det sett så "coolt" ut men NIX - inget för mig.

Jag har en rejäl anläggning hemma - och den spelar rocklåtar superhögt när jag städar, kanske lite lugnare musik när jag står i köket och grejar och balladerna när jag ligger i fåtöljen och låter bli att sätta på tvn.

Så låt du lurarna stanna i fickan och njut av verkligheten istället.

Postat av: Asta

Jag åker mycket tåg och jag lyssnar mycket på musik eller talböcker då. Vad ska man göra alla de där timmarna annars? Jag har inte tålamod att sita med en bok på tåget. Vet inte varför. Tjuvlyssna på folk ger inte mycket. De pratar lite i mobil någon liten stund, men för det mesta är de också tysta. Skriver på sina datorer eller sover. Vilket i och för sig jag också brukar ägna mig åt emmellanåt.

2009-01-11 @ 11:17:00
URL: http://astanet.se
Postat av: Ramona K

Intressant att du tar upp detta ämne som jag har funderat på av och till. Jag älskar musik och har en mycket bred smak. Igår frossade jag i Freddy Mercury/Queen låtar följd av olika klassiska fiol stycken. Även maken har lärt sig uppskatta Queen. Vill ha variation samt ganska högvolym dvs inga ynkliga hörsnäckor. Musik = stämning = känslor. Naturen = andra sorters stämningar och känslor - och härliga ljud. Alltifrån susande träd till fågelkvitter. Nej, jag vill leva i "nuet" och njuta av omgivningen när jag är utomhus. Däremot om det gäller vissa längre promenader enkom för motionens skull kan jag tänka mig lyssna på något via hörsnäckor men jag försöker hålla mig till skogsstigarna och då utan musik.

Gäller det längre resor vill jag läsa och stänga ut världen omkring.

Trots (?) att jag är 60+ har jag mycket bra hörsel och jag är rädd om den. Instinktivt vill jag undvika dessa hörsnäckor. Ärligt talat blir jag orolig för hur det blir med hörsel för alla yngre som har hörsnäckor på jämnt. Minns när en granne talade om att hon inte längre hörde lärkan. Blev nästan tårögd. Men hon var lärare så det var nog annat som log bakom - men ändå en varningsklocka.

Happy listening vad du än väljer som kanal.

Ramona K





2009-01-11 @ 11:25:36
Postat av: billan

Hemma är det musik mest hela tiden, mycket blues och rock. CD hyllorna är fyllda med allt ifrån visor till hårdrock. Obefintligt med klassisk musik i mitt förråd.

Utomhus har jag musik i öronen när jag tex klipper gräsmattan, det är så enformigt och för en massa oljud. I somras när vi bytte färg på huset från vitt till rött lyssnade jag på ljudböcker. Det var så långrandigt, gick lite fortare med penseldragen med lurarna på.

Annars inga lurar på ute!

2009-01-11 @ 11:58:56
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: HelenJ

Jag njuter ofta av tystnaden, så när jag lyssnar på ipod i bussen eller på tåget är det enbart för att slippa lyssna på folks pladder runt omkring. Jag har ipoden full med musik - men det är faktiskt mest böcker jag lyssnar på. Och det gör jag bara vid "tråkiga" enformiga arbeten som målning, ogräsrensning, gräsklippning, i bilen. Men oftast när jag är ute i trädgården låter jag bli min ipod, för det finns väl inget bättre att lyssna på än naturen själv?

Musik tycker jag avnjutes bäst i stereon hemma - om det sedan blr rock eller klassiskt eller nåt annat beror helt på stunden.

2009-01-11 @ 12:50:45
URL: http://helenjs.tradgardsblogg.se
Postat av: Lilla B

Förr lyssnade jag mycket på musik men nu avstår jag så gott som alltid. Väljer jag att lyssna då är det på utvalda låtar/stycken och då sitter jag ner och just lyssnar.

I bilen gäller P1.

Uppskattar tystnaden och de alldagliga ljuden alltmer. En övermättnad på musik, tror jag.

2009-01-11 @ 13:33:42
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: ingela

Nya mp3 spelaren, som var en julklapp från kära maken, kommer väl till pass i sommar när jag kör gräsklipparen och när jag väver vår nya rumsmatta. Annars blir det P1 på väg till jobbet.



/Ingela

2009-01-11 @ 16:23:40
URL: http://gardenofingela.blogspot.com
Postat av: Lotta

Känner igen mig i alla kommentarer, lyssnar på musik i bilen (radio el CD på modern musik), ljudbok i öronen när det städas och annat tråkigt här hemma, pep-musik när jag springer, ibland bok i öronen när jag promenerar MEN är jag i trädgården vill jag inte ha något i öronen. Känns som om jag är väldans medelmåtta ;) Det vackraste som finns är en tidig morgon i trädgård eller vid havet, kaffekopp och naturens ljud =)

2009-01-11 @ 17:52:23
URL: http://lotta.tradgardsblogg.se/
Postat av: Kersti

Förr lyssnade jag också när jag gick men numera vill jag vara en del av allt det runtomkring mig när jag vistas utomhus. Höra fåglar och naturens egna ljud som ju faktiskt finns även här i staden. Om jag hade åkt tunnelbana till jobbet hade jag nog lyssnat där för att slippa höra alla telefonpratare. Men som det nu är så cyklar jag eller går och då passar det inte. Nej jag gör som så många andra lyssnar i bilen. Men allra mest lyssnar jag i köket när jag lagar mat. Och eftersom vi är en mycket matglad familj och jag dessutom gillar att laga mat så blir det ganska många timmar i köket varje vecka. Ibland musik ibland P1. Så är det för mig.

Blogg.se har verkligen varit segt hela helgen.

2009-01-11 @ 18:04:47
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Intressant att höra om olika musikvanor...tack!

2009-01-11 @ 18:36:48
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Claus

Det är bra att kunna lyssna på musik när man vill och behöver. Helst vill jag lyssna via högtalare. Men i naturen vill jag höra annat, fågelskådare som man är :-) /Claus

2009-01-12 @ 07:13:37
URL: http://Koloniet.blogspot.com/
Postat av: Trolda

Vad underbart med Talgoxens VÅRLÄTE! Det ÄR stort! (och att DU blivit så NYFIKEN...Hmmmm ;-))



Trolda - =D

2009-01-12 @ 08:45:30
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Madde

Jaadu, jag har peroioder då jag lyssnar på min ipod så fort jag ska förflytta mig via skor eller cykel. Men just nu njuter jag av tystnaden. En del vet jag har ljudböcker med sig i mp3:n, men jag har aldrig testa det. Kanske vore nåt? Oftast är det dock stora variationer på låtar, huvudsaken är att det är musik som gör mig glad.

2009-01-12 @ 21:18:48
URL: http://sokratess.blogg.se/
Postat av: Johanna

När man inte har möjlighet att lyssna på så mycket musik alls, blir de korta stunder då man kan så mycket mer speciella. bil har jag ingen så när jag reser/åker till jobbet tittar jag på omvärlden eller läser.

Jag blir lite oroad av vanan att ha musik i öronen nonstop och gärna på hög volym som dom yngre har. öronen tar mycket stryk (tinnitus!) men det är det inte många som förstår.



Men ännu lyckas jag höra fåglarna o trädens sus och det är det bästa!

2009-01-17 @ 13:48:12
URL: http://meramest.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0