• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Vecka 34, 2019 - Älskad och sedd...

    (null)
     Älskad och sedd, heter en låt av och med Ulf Lundell! 
     
     
     

    19 augusti – måndag

     

    Djurgårdsveckan började med en vandring runt kanalen bort mot Djurgårdsbrunn, där fåren betade med herde och två bordercollie. Hundarna samlade ihop fåren som gick i samlad flock upp mot skogen. Vid flodvågsmonumentet på Blockhusudden, slog Djurgårdsförvaltningen gravitationsvågornas gräs idag och det måste vara ett slitigt jobb att vinkla trimmern för att komma åt i de branta gräsvågorna. Någon tyckte att det sett ovårdat ut i sommar, men det är konstnärens tanke och önskemål, att det skulle växa vilt!

     

    Det är något lugnande med augusti. Tystanden, de mörka kvällarna och kravlösheten. Att slippa sommarhetsen, då man ska försöka hinna med allt som planerats inför sommaren! Den sista kvällsvandringen med Lexus, när vattnet ligger stilla och då man endast möter någon enstaka kvällsvandrare, ja jag tycker mycket om augusti!

     

     

     

     

     

    20 augusti – tisdag

     

    När jag gick i pension efter nästan 50 års trädgårdsarbete, tänkte jag att nu får det vara slut med allt vad arbete heter, eftersom jag var ganska less och sliten. Visst skulle jag pyssla lite i Cecilias trädgård på Djurgården, men aldrig någonsin mer några långa tröttsamma arbetsdagar. Idag blev det en ganska lång, men långt ifrån tröttsam arbetsdag i Cecilias vackra trädgård på Udden. Jag kände åter igen den där tillfredställelsen av att ha utfört ett gott fysiskt arbete. Den behagliga tröttheten, en dusch och en kopp kaffe med kanelbulle från Valhallabargaren ute i solen.

     

    Klippte gräs, rensade gångar, klippte häcken och flyttade växter.

     

    Idag fick Djurgårdsförvaltningen besök från Skallebergs Handelsträdgård, som är leverantör av alla tusentals sommarblommor som pryder Djurgården.

     

     

    21 augusti – onsdag

     

    På förmiddagen åkte vi till Norra Djurgårdsstaden, Lexus och jag. Flera hus hade blivit inflyttningsklara sedan jag var där senast och snart är det stora bostadsområden framme vid Värtans strand. Tråkigt nog blir byggnaderna allt fulare ju närmare vattnet de når. Längst inne i Husarviken där de första husen stod färdiga 2012, finns det faktiskt några hus som jag tycker om. Men tacka vet jag Filmstadens nybyggda bostadshus i Solna, där har arkitekterna inte tävlat om vem som är mest udda och vågad, där passar byggnaderna in tillsammans med den äldre bebyggelsen och utan att provocera.

     

    Det jag tycker om med Norra Djurgårdsstaden är trädgårdsanläggningarna inne på gårdarna och valet av träd utefter gator och torg. Bra växtval över lag i området tycker jag. Vackra tåliga perenner blandas med bra buskar och nyare trädsorter som katalpa, korstörne och ambraträd, men även inhemska ekar och björkar. På många ställen är planteringarna nedsänkta en liten bit under parkvägarna, så att regnvatten får chans att rinna ut i planteringarna. Så mycket regnvatten som möjligt ska tas tillvara. Det finns ett mycket bra miljötänk i den här nya stadsdelen, där alla 12 000 lägenheter beräknas vara klara runt 2025.

     

     

    22 augusti – torsdag

     

    Mitt eviga tjat om vår och försommar, att det är årets vackraste tid, får faktiskt konkurrens av den tid vi just nu befinner oss i. Slutet av augusti och nästan hela september. Då råder ett lugn och en stillhet som kan få den mest oroliga och stressade person att börja andas lugnare.

     

    Under morgonen tänkte jag att jag befann mig i ett paradis. Jag kände av stillheten, njöt av att vara omfamnad av Cecilias ljuvliga blommor och att jag hade fri sikt ut mot vattnet och inloppet från skärgården in till Stockholm. Lägg till att jag hade en kärleksfull liten hund vid min sida. Jag fortsatte att jobba i trädgården på Udden, flyttade växter och utökade planteringar. Ju mindre gräsmatta desto bättre!

     

    Våfflorna på Café Ektorpet vid Prins Eugens Waldemarsudde smakade gott och vi njöt av att det fortfarande är säsong att sitta ute och äta. Det gamla gröna caféet ligger vackert under de stora ekarna och på vardagarna den här tiden på året är det endast ett fåtal besökare. I Wuddens trädgård träffade vi Trädgårdsmästare Marina som guidade en grupp, men hon hann ändå hälsa på oss och berätta för gruppen att jag var en trädgårdsmästare som nu blivit Friherre!

     

    På Galleriterrassen blommade blåregnet om lite försiktigt och doften av Heliotrop undgår ingen.

     

     

     23 augusti - fredag

     

    Trevlig helg alla följare! Regnet faller över huvudstaden idag när jag tvättar och packar inför resan.

     

    Vi drar söderut i en vecka nu!

     

    Här finns de tidigare veckorna!

     

     
     
     
     Alice är såklart också älskad och sedd hos familjen på Udden...trots allt!
     
    Regn utanför fönstet i Brommanästet
     
     

    Vecka 33, 2019 - Lugn och ro

    Bysistorget vid Hornsgatan. Formbeskurna tallar i Bonsaiform (Pinus sylvestris) vanlig tall. Tallarna får sin form genom att de beskärs under ca 10-15 år på plantskolan och träden (skotten) beskärs på försommaren. 
     
     Wirwachs malmgård som ligger i hörnet av Brännkyrkagatan och Ansgariegatan
     (null)
     Hornsgatans ginkgo-alléer. Ursäkta den suddiga bilden.
     
     

    12 augusti – måndag

     

    Vi lånade Lexus idag, min dotter och jag. Vandrade en stund i Bergianska trädgården, som är ganska blomfattig så här års, som de flesta botaniska trädgårdar. Det är främst under våren och försommaren som dessa platser är som vackrast. Men en botaniska trädgårds syfte är ju inte i första hand att vara vacker, utan här ska man kunna följa växternas liv under hela säsongen och med hjälp av växtskyltarna, lära sig namnen. Ungefär 6000 olika växter finns här i Bergianska trädgården. Senare under dagen vandrade vi hemma i Bromma och vid Minnebergs strandpromenad blommade mängder av hortensior, tillsammans med blåblommande hosta.

     

     

    13 augusti – tisdag

     

    Trots att jag vet att Gamla Stan är en enda stor och stökig turistfälla den här tiden på året, kunde jag inte hålla mig därifrån idag. Café ´´Under kastanjen´´ lockade och jag ville verkligen sitta där på uteserveringen och njuta med ett gott kaffe vid det vackra torget. Självklart var det ett galet beslut då gränderna var fyllda av turister och jag vet ju egentligen att jag ska hålla mig ifrån Gamla Stan under juli-augusti, så det blev ett kort besök. Jag återvänder i oktober, då det är stilla i medeltidsgränderna och då det finns plats på caféerna. På Västerlånggatan ligger som bekant krimskramsbutikerna med vikingahjälmar och dalahästar tätt och idag såg jag att de även börjat etablera sig på gamla fina Skomakargatan. Så sorgligt!

     

    Att besöka Järnpojken vid Bollhustäppan, är ett måste och idag fanns en rysk guide på plats, som berättade om Sveriges minsta offentliga skulptur och att man blir belönade med tur och lycka om man klappar pojken på huvudet. Den här platsen som tidigare var ganska anonym trots närheten till Stockholms slott, besöks allt oftare av turistgrupper från hela världen. Den 15 centimeter höga skulpturen kallas även Pojken som tittar på månen och hans huvud är blanksliten av alla lyckosökare.  

     

    Planen var att även ta mig upp till Söder för att titta på ett träd på Brännkyrkagatan. Jag fick ett mail där någon frågade vad det kunde vara för ett träd som finns där och trots bifogade bilder, så vill jag se trädet ´´live´´ innan jag uttalar mig. Men något tog emot när jag närmade mig Slussen och det hysteriska bygget som pågår där, så jag bytte helt enkelt stadsdel och hamnade i stället på Östermalmstorg.

     

    Häromdagen diskuterade kamrat Per och jag Östermalm, där Sveriges i särklass dyraste lägenheter finns och vi tyckte båda att stadsdelen är ganska tråkig och saknar liv. Motsatsen i stan är Södermalm, som är allt annat än livlös, ibland en aning för mycket liv kanske… Just idag trivdes jag utmärkt i dessa stillsamma Östermalmskvarter, där inga turister trängdes med sina kameror och där jag kunde vandra Storgatan fram i lugn och ro. Vid Styrmansgatan, vek jag av och gick in på gården där Café/Krog La Grande Rue ligger och beställde kaffe och…en kanelbulle! Borde jag variera mitt val av bakverk? Östermalm tillhör inte någon av mina favoritstadsdelar i Stockholm, men ibland kan jag faktiskt trivas där och uppskatta lugnet. Som på den här cafégården, där några av Östermalms fåtaliga hus från 1700-talet är bevarade.

     

    I vackra Tessinparken var planteringarna med 4000 rosor, nu rensade från ogräs och den stora fontänen fräste mitt i parken.

     
     
     
     
    Bergianska trädgården
     
     Katalpa i Bergianska trädgården
     
     
     

    14 augusti – onsdag

      

    Brännkyrkagatan på Söder var idag lika lugn och stilla som gatorna på Östermalm igår. Det finns inte många butiker på den här långa bakgatan som går parallellt med den livliga Hornsgatan, men jag gick förbi en polsk delikatessaffär och restaurang Fru Erikssons Husmanskost. Det var det där trädet jag skulle titta på, det som någon i ett mail frågade om jag visste vad det var. När jag kom fram såg jag att det var ett vanligt valnötsträd, som i och för sig inte är jättevanligt här i Stockholm, men jag hade ändå hoppats på något mer spännande.

      

    Det händer fortfarande ibland att jag kommer till platser i den här stan, som jag aldrig besökt. Wirwachs malmgård som ligger i hörnet av Brännkyrkagatan och Ansgariegatan, hade jag aldrig ens hört talas om och jag kände inte till den här delen av Brännkyrkagatan. Det var en fin gammal malmgårdsbyggnad från 1700-talet, som idag är ett hotell. På gården står en stor lind som fungerar som vårdträd, så hotellgästerna kan känna sig lugna och trygga! När jag vandrade tillbaka Hornsgatan fram mot Slussen, beundrade jag Ginkgoträden som kantar den långa gatan på båda sidor. 250 st. sammanlagt, friskt gröna och de växer i lagom takt. I framtiden blir det här en mäktig Ginkgo-gata!

     

    I april öppnade Stockholms stadsmuseum igen efter fyra års varsam renovering och jag som är intresserad av Stockholms historia har verkligen saknat mitt favoritmuseum. Idag var det dags att besöka den vackra byggnaden som Tessin d.ä. ritade på 1600-talet. Först upptäckte jag det inte, men så hörde jag att någon bredvid mig började berätta om plattläggningen nere på gården, som lagts på ett sådant sätt att det ser ut som om fasaden speglar sig i marken. Fantastiskt!!!

      

    Allt var mycket fint renoverat även invändigt och den nya utställningen om Stockholms historia från 1500-talet fram till idag i 3 plan var verkligen intressant. Utställningar på museum blir ofta ganska tråkiga, men det här var något helt annat. Här får man för en gångs skull följa folkets historia, inte kungarnas och adelsmännens. Min planerade kaffepaus efter utställningen uteblev dock, då renoveringen av restaurangen och caféet ännu inte var klart.

     

    Det är kulturfestival i Stockholm den här veckan och jag gick in till Medeltidsmuseet vid Strömparterren och köpte biljett till en kvällsvandring kl. 18 som handlade om författarna i staden, men efter det att jag kommit hem från dagens besök på Stadsmuseet, hade jag inte kraft att åka in igen…

     

     
     
    Gamla Stan
     
    På Kornhamstorg i Gamla Stan och på Gustav Adolfs torg finns i år björkar i urnorna.
     
     Mårten Trotzigs gränd i Gamla Stan är endast 90 cm bred på sitt smalaste ställe och fotograferas flitigt varje dag av turister. Är det verkligen det här vi vill visa från vår stolta stad? Jag tycker verkligen genuint illa om allt sånt här klotter och ser det inte alls som många gör, att det skulle vara vår tids kontsnärsämen som är ute med sprayburkarna.
     
     
    Djurgården
     
     
     Sensommarvackert i Cecilias sommarblomslådor.
     
     Ibland har jag haft min kompis i framsätet bredvid mig, kopplad med säkerhetsbälte såklart, men nu har jag fått reda på att om krockkudden skulle utlösas i fram, skulle han kunna krossas. Så nu får han sitta i baksätet igen, kopplad med hundsäkerhetsbäte. Någon tycker säkert att han ska sitta i en bur, men det blir inget av med det...
     
    Lexus är både rädd och intresserad av fåren på Djurgården, eller beundrar han bordercolliernas jobb?
     
     
    Östermalm
     
     Café/Krog La Grande Rue på Östermalm
     
     

    15 augusti – torsdag

     

    På morgonen fick jag ett meddelande av en trädgårdsvän att det har planterats visningsträd i lådor på Odenplan. Stockholms stad vill visa nya gatuträd som börjat användas och de som har placerats här är Ginkgo biloba, Korstörne (Gleditsia triacanthos), Japansk zelkova (Zelkova serrata), Tulpanträd (Liriodendron tulipifera) och Kinesträd (Koelreuteria paniculata)

     

    Renoveringen av växtbäddar till stadens äldre träd fortsätter med modern teknik och biokol. På en informationsskylt läser jag: Biokolet framställs av trädgårdsavfall och kan användas vid all typ av odling. Biokolet får inte bara växterna att växa bättre utan bidar också till att binda koldioxid i marken.

     

    Stora fina exemplar visades och visst vill man se mer av till exempel tulpanträd i stan! Kinesträd och korstörne har redan använts på flera ställen under de senaste åren och jag ser fram mot ännu fler nykomlingar i Stockholm. Tyvärr ser många gatuträd trötta och slitna ut efter förra årets extremtorka och jag hoppas verkligen att vi får en regnig höst så att träden kvicknar till igen. Efter mitt besök på Odenplan vandrade jag ner till Monica Zetterlunds park, där Svensk Marktjänst klippte häckarna, jag hade tänkt mig en stunds vila på en bänk där, men häcksågarnas ljud fick mig att vandra vidare. Den här sköna augustidagen gick jag vidare bort till Ellen Keys park vid Birger Jarlsgatan. I våras blommade träden vackert i parken som nyligen renoverats och jag tänkte då att nu äntligen blir det ordning i den här parken, som har varit lite stökig på flera sätt.

     

    Jag vet inte vilket trädgårdsföretag som sköter Ellen Keys park, men nog borde de skärpa till sig en aning. Gräset på den nyanlagda gräsmattan var alldeles för högt och runt om i parken låg drivor av lindarnas fröskidor. Jag förstår mycket väl att det är ett hårt slitage på innerstadens parker och att det inte är möjligt med daglig skötsel, men vi befinner oss fortfarande i turisttider och vi vill vara stolta över vår stad? Det här en mycket fin park mitt bland Östermalms bebyggelse och jag såg att flera satt på bänkar för en stunds vila och för att njuta av lite grönska. Invid parken ligger Ellen Bistro & Café, där jag drack kaffe, utan kanelbulle!

     

    Jag minns i slutet av 90-talet då vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötte alla kulturhusträdgårdar på bland annat Södermalm. Det var många små och stora gårdar som skulle hållas snygga och vi skötte dem på ett mycket bra sätt. 1996 blev det omräkning av alla dessa områden som vi haft underhållet på i många år.  Då intresserade sig Svenska Bostäder, som förvaltar kulturhusen, enbart på ekonomin. Trädgårdsföretaget Vivaldi hade möjlighet att lägga sig väldigt lågt i pris, för att kunna ta över områdena och det lyckades. Kvalitet och erfarenhet var tydligen inte längre viktigt. Jag anar att det går till på samma sätt vid upphandlingar om stadens parksskötsel och om så är fallet så är för sorgligt! Men jag kan såklart ha fel!

     

    Det som fick mig att ta fram kameran i den här parken var när en glad hund badade i fontänen där Ellen Key står och när en man på en bänk spelade gitarr för parkbesökarna. Jag är verkligen inte den som brukar klaga, utan hyllar oftast Stockholms vackra parker och trädgårdar här på bloggen, men ibland kan jag inte låta bli att skriva ner min besvikelse.

     

    Lite närmare in mot Stureplan ligger Erikbergsparken som är allra vackrast på våren, när den branta slänten fylls av Scilla upp mot Eriksbergsgatan, men det är fint nu också med fontänerna i dammen och utsikten bort mot Tegnérgatan. I urnorna växte gaura och chokladblommor. Idag svämmade dammen över och det rann vatten ut på gångarna. Min nya app ´´Tyck till´´ som Stockholms stad skapat för att man ska kunna skicka in klagomål eller om man vill felanmäla något, kom till pass igen och jag kände mig plötsligt som en parkvakt.

     

    Ibland kan jag känna mig en aning stressad och orolig i vår hetsiga huvudstad, jag är ju trots allt född i en idyllisk småstad i Roslagen på 50-talet. Men idag när jag vek av från Tegnérgatan in på Luntmakargatan, var det som om all storstadsstress plötsligt rann av mig. Vad är det Luntmakargatan gör med mig? Det var likadant förra året när jag vandrade här. Gatan är ju egentligen ganska tråkig, nästan helt utan butiker och grönska. Inte några direkt vackra byggnader heller, även om det finns några. Enstaka små restauranger, mest asiatiska och så Schimmel Pianoskola och Taxi Stockholm. Här råder ett lugn som passar mig och jag tänker att jag vill bo i en storstad, där det inte bor så mycket folk. Några få människor mötte jag när jag sakta promenerade fram och i ett hörn satt en man på marken, vars liv nog inte blivit så som han tänkt sig en gång. När jag gick förbi ropade han på urstockholmska, tjena hur e leget? Jo tack det är bra, är det bra med dig, sa jag. Det kan man aldrig veta, svarade mannen.

     

    När jag kom ut på Odengatan hamnade jag mitt i storstadspulsen igen. Elsparkcyklar for fram på trottoarerna, folk gick med ansiktena i mobiltelefonerna, allt var som vanligt igen och så den aldrig sinande biltrafiken. På Gustav Vasa kyrkogård var det sommarcafé och folk satt i grönskan och fikade, det var säsongsavslutning och alla fick gratis bärpaj såg jag på en anslagstavla. Hedvig Eleonora kyrka vid Östermalmstorg hade också sommarcafé, är det en ny idé från Svenska kyrkan, eller har det funnits förr?

     

    Jag hade tänkt ta tunnelbanan från Odenplan tillbaka hem, men kände fortfarande ett skönt vandrarlugn, så jag fortsatte mot Sankt Eriksplan, via Vasaparken där jag köpte en mjukglass och satte mig i skuggan med utsikt över hela parken. Allt var stilla och en polisbil rullade sakta förbi på parkvägen nedanför. Senare läste jag att det hade varit polisjakt efter två män som planerat ett grovt rån och som greps i Vasaparken. Jag hade inte sett någon jakt där jag satt med min mjukglass. Men det är väl som vanligt, att jag blundar för det onda och jobbiga och aktar mig även noga för att hamna i konflikter…

     

     

    16 augusti - fredag

     

    Jag läste i tidningen Stockholm direkt att Brunkebergstorg inte blev så levande som det var tänkt efter den stora förvandlingen. En ny entré till Gallerian, lyxiga hotell och takkrogar gör väl inte ett torg mer levande.

    Jag tror att Brunkebergstorg även i framtiden kommer att bli en ganska själlös baksida.

     

     
     
     
    Stockholms stadsmuseum
     
    Plattläggningen har lagts som en spegelbild av fasaden.
     
     
     
    Erikdalsparken
     
     
     
     Odenplan
     
     Stockholms stad vill visa nya gatuträd som börjat användas och de som har placerats här är Ginkgo biloba, Korstörne (Gleditsia triacanthos), Japansk zelkova (Zelkova serrata), Tulpanträd (Liriodendron tulipifera) och Kinesträd (Koelreuteria paniculata)
     
     
     
    Ellen Keys park
     
     
     
    Luntmakargatan
     
    En dörr till en gård stod öppen på Luntmakargatan och här kan man se vad som döljer sig bakom fasaderna på innerstadsgator.
     
     
     Luntmakargatan
     
     

    17 augusti – lördag

     

    I många år har jag tänkt vandra runt Lötsjön, som tillhör Sundbyberg och Råstasjön som ligger i Solna, där en vacker parkväg på 5 kilometer går runt sjöarna som ligger nästan intill varandra, men det har inte blivit av, förrän idag. Lexus, min dotter och jag mötte Josefine som bor i området och började sedan vandringen vid Lötsjön, som är en liten grund och näringsrik sjö med ett rikt fågelliv. Vi tog en tidig fikapaus vid Café Gröna Stugan, innan vi fortsatte längs stranden där fackelblomster och ligularia nu blommade vid strandkanten och stora bestånd av näckrosor i sjön. Runt båda de här sjöarna finns ett fint parklandskap och vid Lötsjön är det den kända landskapsarkitekten Sven A. Hermelin som ritat parkanläggningen, som anlades under åren 1947-1962. Han har även skapat Marabouparken i Sundbyberg och Rottneros Park i Sunne.

     

    Sundbyberg och Solna är tätbebyggda orter i närheten av Stockholm och jag blev förvånad över detta stora lummiga grönområde som sparats runt sjöarna. Jag uppskattade att man knappt såg någon nyare bebyggelse under vandringen, mer än några höga hus som syntes över trädtopparna här och där. Borta vid Råstasjön som är ett naturreservat, blev dock kontrasten stor när vyn i öster, där nya Arenastaden med Friends arena och butiksgallerian Mall of Scandinavia, plötsligt dök upp, men det störde faktiskt inte så mycket. Längs Sjövägen på sydsidan av Råstasjön låg fina villor och det var verkligen en idyllisk miljö runt båda dessa sjöar.

     

    Råstasjön är liksom Lötsjön en känd och mycket näringsrik fågelsjö och här finns viktiga naturvärden med fåglar som duvhök, gröngöling, spillkråka, ängspiplärka och buskskvätta. Här häckar även många par av näktergal. En stor del av Isbladskärrets hägrar på Djurgården, övervintrar här vid sjön. I sjön finns mört, abborre, gädda, sutare och ruda.

     

    Det var en mycket skön vandring som vi avslutade uppe i Filmstaden vid Råsunda, där vi åt våfflor vid Portvaktsstugans våffelkafé. Vandringen runt sjöarna och Råsunda Filmstad, var två platser som jag länge tänkte besöka och som jag idag äntligen fick tillfälle att se. Även Filmstaden blev en positiv överraskning för mig, där man sparat äldre byggnader från SF:s film gamla filmstudioanläggningar. 400 svenska långfilmer och serier har spelats in här i Sveriges Hollywood och jag drabbades av en underbar svensk-svartvit-film-nostalgi och blev sugen att se filmer från 1940-50 talet igen, helst inne på biografen som finns här på området. Filmstaden byggdes 1920 och 1969 lämnade Svensk filmindustri området, men från 2008 är de tillbaka med huvudkontor och biograf. Idag finns här restauranger och caféer och ett nytt bostadsområde har byggts intill, med fina hus som passar mycket bra in i miljön. Gatorna har namn som Greta Garbos väg, Edvin Adolphsons väg och Ingrid Bergmans väg.

     

     

    18 augusti – söndag

     

    Det som tidigare år kallas världens längsta bokbord på Drottninggatan, har i år lyfts ur kulturveckans program och står nu för sig själva. Jag tror inte att det längre kan kallas för världens längsta, eftersom det var färre bord och böcker än tidigare. Men bland lådorna hittade jag trots allt Kondisboken – klassiska svenska kaféer och konditorier, vilken kändes ganska självklar i min boksamling! Sedan blev jag mycket glad åt en helt ny bok av Rikard Larsson som heter Mariaberget – en pärla i Stockholms stadssiluett och den kommer jag att dyka in i direkt!

     

    Innan jag åkte hemåt, vandrade jag bort till korsningen Birger Jarlsgatan-Rådmansgatan. Jag hade läst om ett ovanligt träd i huvudstaden, som planterades där 2011 och trädet var då 15 år gammalt. Här gick jag förbi senast i torsdags, utan att ha en tanke på att en Japansk zelkova fanns utanför Wallenstams stora byggnad. Var det inte det huset man såg i vinjetten till TV-serien Varuhuset en gång i tiden? Trädets krona är rund och väldigt kompakt och jag vet inte om jag tycker att det är så vackert, men det är alltid spännande med nya trädsorter i vår huvudstad.

     

     

     
    Vandring runt Lötsjön och Råstasjön
     
     
    Vackra Lötsjön
     
     Råstasjön - Arenastaden med Friends arena
     
     
     
    Filmstaden i Råsunda
     
     
     
    Det som brukar kallas världens längsta bokbord, har flyttat från kulturveckans arrangemang och står nu på egen hand. Trots det gäller samma söndag som vanligt och i år tyckte jag att det var mycket färre bord och böcker än tidigare. Här på Drottninggatan hittade jag i varje fall två fina fynd!
     
     Japanska zelkova i hörnet Birger Jarlsgatan och Rådmansgatan.
     
     Det här teet ska jag köpa!

    Sommarblommor i Sverige 2019

     Jag frågade mina 5750 följare av Stockholms gröna rum på Facebook, hur sommarblomsurnor/planteringar ser ut i deras närhet och jag fick några svar från hela Sverige. 
     
    Rosendals slottsträdgård på Djurgården i Stockholm. Se mer från Rosendals slottspark här! Foto Hasse Wester
     
    Skansenentrén i Stockholm. Foto Hasse Wester
     
    ´´Långkorven´´ vid Skansens norra entré. Foto Hasse Wester
     
    Uppsala. Foto Julia Adén
     
    Bollnäs. Foto Mikael Söderholm
     
    Gränna. Foto Petra M Richter
     
    Färjestaden på Öland. Foto Petra M Richter
     
    Upplands Väsby. Foto Petra M Richter
     
    Luleå. Foto Lena Isaksson
     
    Söderköping. Foto Sussi Laurell
     
    Tanto i Stockholm. Foto Karin Tjebbes
     
    Lusthusportens park på Djurgården i Stockholm. Foto Elisabeth Bönnemark
     
    (null)
    Sundbyberg. Foto Hasse Wester
     
    Kristianstad över Helge å. Foto Ann-Marie Gustafsson.
     
    Rådhusesplanaden i Umeå. Foto Maria Westerlund
     
    Mariefred. Foto Annika Widell
     
    Strängnäs. Foto Lillemor Frisén
     
    KTH Stockholm. Foto Ann-Britt Isaksson Öhman
     
    Kommunhuset i Torsby. Foto Gertrude Kindberg
     
    Mer från Torsby och Gertrude Kindberg.
     
    Brf i Sollentuna. Hängpetunia, batat, sommarrudbeckia, fjäderborstgräs och jätteverbena. Foto Elisabeth Hamrin
     
    (null)
    Brommaplan. Foto Hasse Wester
     
    Turingelunden i Södertälje. Foto Ingela Kihlberg. Den lilla killen på bilden heter Felix...
     
    Köping. Foto Sigrid Larsson
     
    Stora Skuggan, Norra Djurgården. Foto Cecilia Adén
     
    OK, det här är inte Sverige, men jag kunde inte låta bli att ta med den här bilden som jag fick. Carlsbad Flower Fields norr om San Diego, Kalifornien. Foto Christer Andreasson 
     
     

    Vecka 32, 2019 - Regn i Stockholm

     Brommanästets balkong!
     
     Hässelby slottspark
     
    Hässelby slotts koloniträdgård
     
     
     
    Rosendals slott
     
    Efter åskskurarna 9 augusti
     
     
     
    Lejonslätten
     
     
     
     
     
    5 augusti - måndag
     
    Jag fick äntligen tillbaka min iMac som blev blixtsnabb med den nya SSD-hårddisken. Det blev en dag med ominstallationer av program mm. Nog med teknik nu, även om den behövs för att kunna jobba med bilder och blogg. 
     
    Som avbrott i teknikdagen, åkte jag ut till Skärholmens perennpark en stund och på vägen dit hann jag vara med om nästan alla vädertyper som finns på sommaren, från solsken till regn och hagel. Jag har besökt den här perennparken varje år sedan den kom till 2011 och den store mästaren Piet Oudolf har sin vana troget skapat ängar av perennerna, där olika sorter väver in i varandra på ett mycket vackert sätt. Även om inte parken ser ut som under de första åren, så är den fortfarande vacker och värd att besöka. Tänker tillbaka på mailet som jag en gång fick av Piet Oudolf, när han behövde bilder från Skärholmens perennpark till sin hemsida. Han undrade om han fick använda fem av mina bilder. OK då, svarade jag!
     
     
    6 augusti - tisdag
     

    Åskan mullrade i söder när jag vaknade och himlen över Kungsholmen var dramatiskt orange just innan de mörka molnen, åskan och regnet drog in över stan. 

     

    7 augusti - onsdag

     

    Vaknade på natten av ett dovt mullrande åskväder och regnet föll utanför det öppna sovrumsfönstret. Det lät som om det värsta vädret höll till ute till havs. Så länge inte blixtrar slår ner och skapar bränder, tycker jag att det är ganska trivsamt med ett åskväder...

    Min fotoassistent Lexus och jag fotograferade Södra Djurgårdens sommarblommor till ett blogginlägg och vi brottades med ett besvärligt starkt solsken, men gladdes även åt några lite molnigare perioder. Vid Rosendals slott satt vi länge och väntade in ett bra fotoljus och assistenten hade bra tålamod! På den delen av Djurgården där det är som mest med folk, det vill säga Djurgårdsvägen vid Nordiska museet och fram till Grönan och Skansen, var det omöjligt att hitta en parkeringsplats, så fotograferingen där fick vänta. I vanliga fall brukar vi vandra här, men idag var vi tvungna att ha med bilen.

     

    Ulf Lundell Instagramar nu under sin sommarturné över landet och idag visade han en bild på en buddleja som var fylld av fjärilar, bland annat nässelfjärilar. Jag har aldrig tidigare kommenterat på hans sida, men nu skrev jag ´´Nässelfjärilparty på buddlejan´´. Kort därefter kom hans svar ´´Fjärilsbuske och amiraler''. Den märkliga konversationen fortsatte med att jag svarade ´´Fjärilsbuske heter buddleja på latin och visst är det väl nässelfjärilar högst upp på bilden´´. Där slutade min kontakt med Ulf Lundell! Man ska nog akta sig för att tillrättavisa den mannen...

     
     
     
     
    Skärholmens perennpark
     
     
    Fackelblomster och silverrips i Skärholmens perennpark
     
     
     
     
     
     
    8 augusti - torsdag
     
    Det skulle komma 24 mm regn idag, men det stänkte bara några minuter. I mitt nästa liv ska jag bli meteorolog, då det är acceptabelt att hela tiden göra fel utan att kritiseras allt för mycket. Vi stirrar ändå varje dag på 10-dygnsprognosen, som nu berättar att det nästa torsdag ska komma 6,1 mm regn. Komma en! Nästa torsdag. Om en vecka.
     
     
     
    9 augusti - fredag
     
    Eftersom jag behövde ta fler bilder till mitt blogginlägg som ska handla om Djurgårdsförvaltningens sommarblommor, begav jag mig ut på förmiddagen. Mörka moln hotade i norr när jag fotograferade de vackra färgplanteringarna i Lusthusportens park. Borta vid Skansens huvudentré tog jag bilder av blomsterurnorna, som i år är extra fina och jag såg hur folk som var på väg in till Skansen, tittade oroligt upp på de mörka molnen som hastigt närmade sig. Plötsligt kom en åkssmäll och ett galet regn började falla.
     
    Enligt SMHI regnande det inte alls i Stockholm under den här tiden då det kom 24 mm på knappt en timma. Igår skulle det däremot komma 24 mm, men då kom det endast några droppar. Meteorologerna kanske hade blandat ihop dagarna? Jag skyddade mig under taket till en av kioskerna utanför Cirkus och stod där länge och såg på skådespelet när ännu några åsksmällar hördes och vattnet forsade ner i brunnarna. Det är verkligen inte ofta man ser ett sådant här kraftigt regn nu för tiden i huvudstaden. 
     
    Kvällen blev sedan solig och skön. Vi satt ute i trädgården länge och njöt av sensommarkvällen.
     
     
     
    10 augusti - lördag
     
    Granhäckarna i Hässelby slottspark planterades på 1960-talet, men den här trädgården har anor tillbaka till 1600-talet. Det är verkligen en fin anläggning och jag undrar varför inte gran används oftare på detta sätt i Sverige. Härdigheten behöver man inte fundera över och jag tycker om grönskan i tuktade granar. Planteringarna i nedre terrassen är nu för tiden bra underhållna och gångarna är rena från ogräs, men tänk om gullris, praktlysing, ålandsrot, såpnejlika mm. kunde bytas ut mot något vackrare. Nu ser det ut som ett överväxt koloniområde med alla dessa gula perenner. Mittenpartiet är dock fint med lavendel. 
     
    Vi gick ner till koloniområdet som ligger intill slottsparken och vi tyckte båda att det var väldigt fint. Det blir verkligen ett härligt virrvarr av växter och färger när hundratals odlare med olika idéer samsas på samma område. Vi råkade gå in på en grusgång där det tydligen inte var tillåtet att gå och blev tillsagda att endast gå på de breda gångarna. Så kan det gå...
     
    På vägen hem stannade vi vid Café Blomma vid Åkeshovs slott, där vi blev serverade av en nonchalant man i kassan som så fort som möjligt borde gå kurs i att ta hand om sina kunder. Han hade tydligen missuppfattat sin roll där och det lockar verkligen inte att återvända dit. Han har säkert ingen aning om att caféer och restauranger betygssätts av besökarna nu för tiden.
     
     
     
    11 augusti - söndag
     
    Ännu en natt med åska och regn. På eftermiddagen fortsatte det regna krafigt och båda jag och naturen njöt!
     
     
     
    (null)
    PJ på PW i Bromma
      
    Blockhusuddens brygga
     
    (null)
     Blockhusudden
     
     
     

    Djurgårdsförvaltningens sommarblommor 2019

     
    Djurgårdsförvaltningen satsar som vanligt stort vad gäller sommarblommor och i år är planteringarna på Södra Djurgården mer färgstarka än vanligt, speciellt vid Rosendals slott, där valet av blommor sticker ut ordentligt med färg och form. Fantastiskt vackert! Det är även alltid lika ljuvligt att beskåda färgplanteringarna i Lusthusportens park, ja alla urnor och planteringar runt om på Djurgården är mycket vackra i år! 
     
     
    Rosendals slott
     
     
    Rosendals slottspark glöder i år!
     
     
     
     

    Antirrhinum majus 'Photo Mac orange' Lejongap 

    Bidens 'Yellow  Pearl 

    Cosmos 'Chocolate'  Chokladblomma 

    Craspedia globosa 'Goldstick 

    Cuelus x  copa copper - Palettblad  

    Dahlia XXL Taxco 

    Impatiens 'New Guinea Timor'  - Flitiga Lisa 

    Lobelia 'Chocolade Truffle' 

    Pennisetum setaceum rubrum - Fjäderborstgräs 

    Rudbeckia 'Autumn  Colors' 

    Tagetes gold coins yellow  

    Tagetes tangerine  'Disco Red' 

    Tagetes tenuifolia 'Solena Vanilla'  

    Verbena bonariensis  

    Verbena vectura  blue 

    Zinnia 'Queen Lime Orange'  

     
     
     
     
    Rosendalsterrassen
     
     
     
     

    Dammplanteringen

     

    Antirrhinum majus  'Rocket White' - Lejongap  

    Celosia spicata 'Flamingo FeatherAmarant  

    Dahlia gallery 'Art Nouveau'  

    Gaura  lindheimen 'Sparkle White' 

    Helianthus annus  'MS Mars'  

    Pennisetum 'White Lancer'  - Gräs 

    Penstemon digitalis 'Dark Tower 

    Salvia evelution  

    Salvia greggii  'Day Glow'  

    Verbena bonariensis  

     

     
     
     
    Svanenplanteringen
     

    Buddleja  summerbird 

    Coleus x blunei  'Malibu  

    Gaura  lindheimen 'Sparkle White' 

    Helichrysum stoechas  'Silverballs 

    Heliotropium arborescens  'Nautilus'  

    Petunia pegasus  'Blue Splash'  

    Rudbeckia  hirta 'Cappuccino 

    Salvia strata 

    Verbena lollipop  

    Verbena rigida 'Palaris ' 

    Verbena regida  'Venosa 

     

     

     

    Lejonslätten

     

     

     

     Skansen

     

      
     
     
    Källhagen
     
     
     
     
    Lilla Sjötullsbron
     
     
     Kaskadpelargoner passar så bra på Lilla Sjötullsbron, men av någon anledning vill de inte riktigt växa ut som tänkt i år. Men vi har hela augusti och september kvar!
     
     
     
    Blockhusudden
     
     
    En härlig plantering med bland annat Rosenskära i olika färger.
     
     Vid Blockhusuddens busshållplats
     
     
     
    Planering
     
     
    Den 7 december 2018 planerade fyra av Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare hur årets sommarblomsplanteringar skulle se ut! På den undre bildern växer Cecilias härligt färglada planteringar vid Rosendals slott fram!
     
     
    Plantering
     
     Trädgårdsmästare Cecilia planterar vid Svanenplanteringen på Rosendalsterrassen 13 juni!
     
     Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Kerstin och Malin planterar vid Lusthusportens park.
     
     

    Vecka 31, 2019 - Ljus och mörker, glädje och sorg

    Trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltningen
     
    Fantastiska sommarblomsplanteringar vid Rosendals slott! Mycket bra jobbat trädgårdsmästare Cecilia! Det är den ständiga jakten på det perfekta ljuset när jag ska fotografera vid slottet och de här bilderna är tagna vid olika tillfällen. På sista bildern har vi trevligt besök av Veronica Axelsson och Stefan ´´Jösse´´  Jonsson från Sanda Cottage i Upplands Väsby.
     
     
     
    29 juli - måndag
     
    Innan besöket hos ögonläkaren på Östermalmsgatan, vandrade jag omkring en stund i Humlegården och Stureparken. Det var lite högsommartråkigt tyckte jag, trots den djupa vackra grönskan fanns det egentligen ingenting där som fångade mitt intresse idag och Nikon fick vara ifred.
     
    I tryckande värme begav jag mig sedan ut till Kista med min iMac som skulle få en ny SSD-hårddisk, vilket tydligen ska göra datorn pigg igen. Så här i semestertider får jag nu vänta till nästa måndag innan jag får tillbaka min kära 27 tummare. Istället får jag nu göra allt på min laptop i stället, vilket är lite ovant. Det är verkligen skillnad att jobba med Mac och PC. När solen gick i moln på eftermiddagen åkte jag in till stan igen för att fota de blommande kinesträden utanför Åhléns city på Klarabergsgatan. Jag ångrade mig så fort jag kom in, då gatorna var överfulla av turister som av någon anledning envisas med att samlas här mitt i city, den allra fulaste delen av Stockholm. 
     
    Det är ju under tidiga morgnar som jag ska besöka innerstaden, då jag slipper trängas med folk! Börjar jag bli en lat pensionär? Dags att börja ställa väckarklockan igen tror jag och börja glida omkring på dagens första solstrålar i stan! Kinesträden lyste med sina gula blomklasar, men det var endast några få av alla 20 träden som blommade riktigt ordentligt, många hade endast några enstaka blommor. Jag tror att vi måste låta det här träden få boa in sig här på Klarabergsgatan några år, innan de börjar bjuda på den stora blomprakt som vi förväntar oss!
     
    Jag gick Drottninggatan upp mot Odenplan och vilade en stund inne i den något bortglömda, lugna och lummiga Spökparken, där sommarblomsplanteringarna var riktigt fina under de höga träden. Rosa lejongap,vit gaura och grå silverek som kantväxt. Silvereken är inte driekt någon favorit, men på något sätt störde jag mig inte så mycket på den just här. 
     
     
    30 juli - tisdag
     
     
    När man som jag ständigt fotograferar det som blommar och grönskar i Stockholms parker och trädgårdar, är det viktigt att ljuset är på min sida. Jag erkänner att jag är väldigt dålig på att fota i starkt solsken, utan vill helst ha en molnig eller halvmolnig dag, men med ett vackert ljus. Ofta är det en omöjlig kombination, men ibland inträffar det och då gäller det att ha kameran laddad. Förra årets ständiga hetta och molnfria himmel var en katastrof, men i år finns det dagar då jag och min Nikon trivs ganska bra tillsammans. Idag åkte jag ut till Djurgården för att fotografera Cecilias fantastiska planteringar vid Rosendals slott, eftersom det var just molnigt med ett vackert ljus på morgonen.
     
    Det blev snabbfrukost, packa fotoryggan och sedan tunnelbana och spårvagn ut till Djurgården. Men som så många gånger tidigare, så skingrade sig molnen och solen fullständigt vräkte ner över mig när jag klev av spårvagnen vid Skansen. Jag gick mot Waldemarsudde och tänkte att både jag och molnen kanske anländer samtidigt till Rosendal. Det blev en snabbvisit på underbara Wudden, men jag är snart tillbaka!
     
    Vandrade vidare genom Rosendals trädgård, som vad gäller blomsterprakt är som allra vackrast på försommaren då planteringarna är helt ljuvliga. Målet idag var som sagt Rosendals slottsträdgård, där jag mötte trädgårdsmästare Cecilia som plockade och såg över sina planteringar, som i år går i fantastika färger. Cecilias trädgårdsmästarkompis Heidi hade fortfarande semester! På grund av det starka solljuset blev det inte någon direkt fotograering, jag får vänta till senare i veckan då jag kommer att bo på Djurgården.
     
    Som tröst för dåligt fotoljus, tog Cecilia med mig ner till den nya Folke Bernadottes bron som går från Museiparken på norra Djurgården över till Rosendal på södra. Bron invigs först i september, men vi fick provgå på en fina bron där gångbanan är av trä. 
     
    Efter ett kort besök bland de vackra färgplanteringarna i Lusthusportens park (återkommer när ljuset är bättre) och en mjukglass vid Visit Djurgården, vandrade jag sakta hemåt längs Strandvägens kaj.
     
     
     
    4000 rosor blommar nu i Tessinparken
     
    Leonardo da Vinci är en av de vackra rosorna i Tessinparken.
     
     Ett gäng ungdomar ska förhoppningsvis rensa bort allt ogräs ur rosenplanteringarna...
     
     Kinesträden blommar på Klarabergsgatan 30 juli
     
    Planteringar med sommarblommor i Spökparken på Drottninggatan.
     
    Prins Eugens Waldemarsudde
     
    Så här glad är Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia åt den nya bron över Djurgårdsbrunnsviken. Jag fick äran att provgå idag eftersom jag ´´känner´´ Cecilia. Folke Bernadottes bro mellan Museiparken på norra Djurgården och Rosendal på södra, invigs i september.
     
    (null)
    Den underbara blå planteringen i Lusthusportens park
     
     
     
    31 juli - onsdag
     
    Jag minns så väl när de 4000 rabattrosorna i Tessinparken kom på plats 2010 och invigdes av Sveriges rosenmästare Lars-Åke Gustavsson. Sedan dess har rosorna bjudit på en härlig blomsterprakt varje sommar i den här Östermalmsparken från 1930-talet. Att skötseln inte alltid varit den bästa, handlar väl mycket om resurser kan jag tänka, men det kliar alltid i fingarna på mig när jag går förbi och ser ogräs bland de vackra rosorna. Tänk om det även fanns tid att klippa bort överblommade klasar, så att de kunde blomma om mycket längre än de nu gör. Kanske att jag ska anmäla mig som volontär och utföra ideellt arbete med att rensa och klippa rosorna i Tessinparken?
     
      Men, jag ska inte klaga, det är fantastiskt vackert just nu och idag var det faktiskt ett gäng ungdomar på plats med neonfärgade kläder och jag hoppas att de ska ta hand om oräset i planteringarna.
     
     Läs mer om rosorna i Tessinparken här!
     
     
    1 augusti - torsdag
     
     
    En hel del träd utefter Stockholms gator ser en aning trötta ut den här sommaren, vilket är följderna av flera års torka, speciellt regnfattiga 2017 och 2018 och den extrema värme som rådde förra året.
     
    Flera avenbokar utanför NK, ser döende ut och lönnar på Karlbergsvägen mår inte heller så bra. Det är tufft ändå för gatuträd som lever sina liv i hårdgjorda ytor, trots att de på många håll fått bättre förhållanden med den nya skelettjorden. Ekarna runt om i Stockholm, i varje fall på Djurgården och i Bromma, är drabbade av mjöldagg just nu, som också är en följd av att träden är stressade av torka, ekvecklare och ekstyltmalen som härjade förra året. De vackra träden har det verkligen inte lätt, men de flesta klarar sig trots alla angrepp, även om några blir tvungna att ge upp.
     
    Det var nästan lite höstkänsla när jag körde genom stan på morgonen. Lindarna har släppt sina frökapslar, som ligger längs gatorna. Eftersom det inte finns så många almar kvar i stan, ser man dock inte längre de drivor av almfrön som förr täckte marken. 
     
    Jag klippte gräs och ligusterhäcken på udden och tänkte att jag längtar till våren...
     
    Har inte årets sommarpratare på P1 varit ett ganska ointressant gäng? Eller har jag bara tappat programmet en aning. Jag letade igenom listan på SR Play och hittade till slut underbara Sissela Kyle och jag lutade mig tillbaka i trädgårdssoffan, med Lexus vid fötterna och vågorna som skvalpade nere vid bryggan. Det blev en fin sommarpratarstund!
     
    Ulf Lundell spelade på Skansen på kvällen och jag var inte där! Jag valde att inte gå eftersom jag har så svårt för konserter. Lyssnar i stället på hans ´´sånger´´ hemma, när jag vandrar eller kör bil.
     
     
     
    (null)
    ´´Hemma´´ på Udden!
     
    (null)
     Sensommar vid flodvågsmonumentet på Blockhusudden 
     
     
     
    2 augusti - fredag
     
    Vattet låg helt stilla ut mot skärgården, när jag drack mitt morgonkaffe och tänkte att det blir ett vackert avskedsväder för svåger Johan i Blidö kyrka.
     
    Först total tystnad och en tung sorg bland släkt och vänner i kyrkorummet. Klockringningen som sedan hördes över bygden, följdes av Evert Taubes musik som fyllde den lilla skärgårdskyrkan på Blidö, när vi tog farväl av Johan. För att fullborda temat - kärlek till naturen - sjöngs Ulf Lundells Öppna landskap av en sångerska. 
     
    Hemma i stan igen besökte vi Rosendals slottspark ännu en gång, eftersom jag letar efter det perekta ljuset att fotografera Ceilias vackra och färgglada sommarblomsplanteringar. Det gick bättre än tidigare i veckan, men jag blev inte helt nöjd ändå.
     
    Efter en sorgsen dag satt vi länge ute på kvällen/natten i augustimörkret och spelade U.L. Eftersom jag inte såg han konsert på Skansen i år, så valde vi ut låtar som jag/vi gillar. Kvällen var stilla och vi svepte in oss i filtar.
     
     
     
    3 augusti - lördag
     
    Vila!
     
     
     
    4 augusti - söndag
     
    Tyst och stilla och ett lätt regn föll ute på udden när Lexus och jag morgnvandrade. Augustikänsla. 
     
    Vi fick besök av Veronica Axelsson och Stefan ´´Jösse´´ Jonsson från Sanda Cottage i Upplands Väsby och de blev lyriska vid synen av sommarblommorna i Rosendals slottsträdgård. Det blir fler och fler som hittar hit till den vackra trädgården och jag hörde andra besökare som tyckte att blomsterarrangemangen var fantastiskt vackra och det är så sant! Så alla ni som älskar sommarbommor, åk hit till Rosendals slott och beundra planteringarna!
     
    Efter att även ha besökt Rosendalsterrassens vackra sommarblomsplanteringar fortsatte vi till restaurang Broms på Karlaplan. Där blev vi bjudna på en härlig lunch av våra gäster och vi hade en trevlig stund på det mysiga stället. 
     
     
     
     Rondellen vid Djurgårdsbron. Gaura, chokladblomma och låg paradisblomster
     
     Briggen Tre Kronor på sin dagliga seglats!
     
     Kvarholmen sett från Täcka Udden på Djurgården
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails