• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Gammal trädgård

  Den här byggnaden ligger intill slottsområdet och fungerade förr som trädgårdsbyggnad eller orangeri. På baksidan fanns intillbyggda växthus samt drivbänkar. Idag tillhör inte området slottsmarken. Jag tycker att byggnaden är vacker och det vore en spännande tanke om marken återgick till slottet och möjligheten fanns för att bygga upp växthusen igen .....men det är bara en dröm. Jag skulle bli glad för ett litet växthus i parken.

  15392-339

  Dagens jordspråk

  Bespruta vinstockens parasiter och man
  dödar livet i jorden under den, utan
  vilken vinstocken inte kan leva.

  Elin Wägner


  Dagens fundering
  Försök att inte inta en negativ attityd, såsom: "Jag kommer INTE klara det, jag kommer INTE klara det." Inta istället en positiv attityd: "Jag KOMMER att misslyckas, jag KOMMER att misslyckas."

  Dagens vetande
  Det finns 100 miljarder stjärnor i vintergatan (där vår sol är en av dem) men bara 5000 av dem är synliga för ögat.

  Dagens låt
  En historia med Ulf Lundell

  Stanwell Perpetual

  15392-336

  Den här rosen utser jag lätt till min favorit. Den kanske inte har det ädlaste utseendet eller de vackraste blommorna och blad men den slår alla andra rosor jag provat vad gäller friskhet, blomning och att den får vara ifred för de vilda djuren (den har mängder av små vassa taggar). Blomningen i juni är helt fantastisk då man knappt ser bladen för alla blommor. Den remonterar sedan försiktigt långt in på hösten. Pimpinellrosen Stanwell Perpetual har även en annan fördel och det är att den doftar fanstastiskt.

  Höstbilder från oktober

  15392-333
  Bergskörsbär

  15392-334
  Höstanemonen Königin Charlotte med vingad benved i bakgrunden

  15392-335
  Det japanska gräset Kleine Fontäne


  Dagens
  Om du försöker att misslyckas men lyckas, vilket har du då gjort?  (Klicka för att kopiera till klippbordet)

  Gudarnas läkare

  Pionen (Paeonia) har fått sitt namn efter dess mytologiska upptäckare Paeon, gudarnas läkare.  Karin Berglund berättar i en bok att gudarnas läkare Paeon fick en pion av Leto, Zeus hustru och Apollons mor. Apollon var läkekonstens gud och far till Aesculapius, medicinens gud. Den senare var Paeons läromästare. När Paeon botat Pluto som blivit sårad av Herkules under trojanska kriget fick Paeon så mycket ära att Aesculapius blev avundsjuk och ville döda honom. Pluto förvandlade då Paeon till en pion och gjorde honom på detta sätt odödlig.
  Pionen infördes i Europa från Japan, Kina, Sibirien på 1500-talet men de som man handlar idag är till största delen hybrider från USA, Frankrike och Japan.
  15392-330

  Plantering och delning görs på hösten och det viktiga är då att plantera grunt så att rötterna inte kommer för djup. Kommer de för djupt så uteblir blomningen under flera år. När väl pioner har fått en plats att trivas på så kan de bli mycket gamla.

  15392-331
  Luktpion, liten flocknäva och trädgårdsiris


  Dagens jordspråk

  Blommor måste absolut ha fjärilar, berg
  måste ha källor,klippor måste ha mossor
  på sig, vatten måste ha källkrasse, höga
  träd måste ha klängväxter och en människa
  måste ha något att syssla med på lediga stunder

  Chang Chao

  Nycklar till sommarens sal

  Gullvivor
  Hittade några bilder från 2004 då gullvivorna fyllde ängarna kring det härbre som vi har i parken (vissa år blir mängden av gullvivor enorm på våra ängsmarker).
  Förr kallades gullvivan ofta Sankt Pers nycklar eller Jungfru Marias nycklar och det finns många blomstersägner om den här underbara vårblomman.

  15392-324

  I Atterboms dikt ´´Gullvivan´´ från 1811 kallas gullvivan för ´´de gyllne små nycklar till sommarne sal´´ . Det har sagts att namnet gullviva betyder ´´med gyllne huva´´.
  I England gör man än idag vin på gullvivan som inte bara ska vara gott utan också lugnande....men allt vin är väl lugnande?
  I England använder man även blomman i sallader.
  15392-325

  I Fredrik Sundstdets ´´Den svenska växtvärlden´´ berättar han att blommorna användes som en skönhetssalva som tog bort rynkor och återgav hyn dess ungdomliga smidighet och en gammal sägen säger att  i gullvivans blad fanns en magisk kraft till föryngring.
  Sedan medeltiden har blomman använts som medicin mot slaganfall, spasmer, yrsel och kramp och än idag används den som medicinalväxt. Nu används den till slemlösande vid förkylningar, influensa och kronisk bronkit.

  Gullvivan växer från söder till mellersta Sverige. Fröna sprids med vinden och den trivs i gräsmark, ängsmark, i skogar med mullrik jord och den vill ha kalkrika jordar.

  När vitsipporna börjar blomma ut tar gullvivorna vid och då brukar man börja känna att värmen kommit på allvar. Tillsammans med förgätmigej blir gullvivan ännu vackrare.


  Dagens jordspråk

  Nej.....det var så dåligt att vi hoppar över det idag....

  Dagens låt
  Adagietto ur Mahlers symfoni nr. 5

  Glöm inte kl 20.00 på TV-Sportexpressen....Barcelona möter Villareal.

  Uppdaterat
  Vilken fantastisk fotbollsunderhållning jag sett av världens bästa lag. Barca vinner med 4-0 över Villareal och bl.a. Ronaldinho visar att han är den störste....kanske genom tiderna. Hans 4-0 mål får mig att gråta av lycka. Det är är fotbollskonst på hög nivå....

  Ögon och öron

  Dagens jordspråk

  Träd har ögon, väggar öron.

  Spanskt ordspråk  Dagens låt

  Natt - med Ult Lundell DVD-versionen från Tyrol

  Uffes DVD från Tyrol

  Idag släpptes Ulf Lundells DVD från Tyrolspelningarna förra året och jag köpte den. Väntar dock tills i morgon med att se den då E och jag ska se den tillsammans. Vi såg två spelningar tillsammans på Tyrol..

  Julgranar till Slottet

  Mörkret gör dagarna så korta och man får öka stegen för att hinna med det man ska göra i ljuset.
  Har fortsatt att fixa till lägenheten. Sovrummet har så fått den gröna färgen sparris...och jag blev nöjd. Jag har försökt att hänga olika saker på väggen i vardagsrummet, en lång spegel, en tavla på något som liknade en bit av jordklotet men jag har lämnat tillbaka båda. Igår hittade jag en tavla på ett träd med en skog i dimma i bakgrunden....så skulle trädgårdsmästaren ha det.
  15392-323
  I morgon ska J och jag åka till de djupa skogarna och hugga eller rättare sagt såga ner några ganska stora julgranar till slottet (helt lagligt på mark där vi får ta gran).

  Finns inte så mycket att skriva om vad som händer i trädgårdarna nu. Kommer väl att fortsätta att blicka tillbaka på säsongen fram till nyår, sedan kommer jag i stället att blicka framåt och spana vilt efter vårtecken redan i januari. Ljuset, fåglarnas tidiga vårläten och om snön smälter på någon södersluttning kommer jag att nosa rätt på de första växterna som visar tecken på att vilja gro. Det blir ivigt fotograferande på vårtecken kan jag lova.

  Flickr

  Med det märkliga namnet Flickr har jag nu registrerat mig och börjat lägga in en del fotografier, titta här.
  15392-322 Jag har placerat min blogg i Bromma på bloggkartan.se

  Google News

  Nu har Google News för Sverige kommit. Här kan man söka nyheter som skrivits i 100 nyhetskällor.
  Sedan måste jag säga att hitta.se är ganska fantastiskt. Att kunna se satelitbilder och nu också göra kartan i helbild, se trafikinformation, webkameror över trafiken och se bilder på huset där man bor mm. Dessutan kan man hitta de personer man söker.....
  15392-321

  Nattens jordspråk

  Ja ja, klippa gräs eller skotta snö...
  en sak är i alla fall bättre med snön,
  när den väl dråsat ner
  - den växer inte.

  Torvald Gahlin


  Nattens låt
  Barcelona med Ulf Lundell

  Tysk gorilla


  15392-320

  Ännu ett sommarminne

  15392-318

  Centralbadets trädgård
  Den tredje juni besökte jag Centralbadets trädgård mitt i centrala Stockholm och det här är ju årets vackraste tid. Prydnadsaplarna här har sin storhetstid nu och hela den här parken är så fantastiskt bra planerad vid senaste renoveringen. Vårt familjeföretag skötte den här trädgården en gång i tiden och varje morgon snyggades parken till.
  Här finns också fiskdammen kvar där mängder av fiskar lever sitt liv.

  Rosendal i november

   
   
  19 november 2006
   
   
  Djurgårdsvandring
  Det gäller att ta vara på den korta stund som det är ljust nu dessa novemberdagar och idag sken solen lite försiktigt som den gör den här tiden på året. Jag vandrade runt lite på Djurgården och passerade Rosendal där folk trängdes vid uteserveringen. Det är den 19 november och folk sitter fortfarande ute och dricker kaffe eller äter lunch. Mitt sommarcafé Ekorren vid Biskopsudden var däremot igenbommat för säsongen. I mars brukar de dock hålla öppet under vackra dagar, då man kan sitta vid caféborden som placeras i snön eller ute på isen - jag räknar dagarna!
  Bilder av en trädgård som vilar och väntar...
   


  15392-314
  Djurgårdens egen bokskog, nästan lika vacker nu som när de skira bladen klär trädkronorna på försommaren.

  15392-317
  Det japanska gräset märks mer den här tiden på året än när den konkurrerar med allt vackert som blommar runt omkring.

  15392-315
  15392-316
  2006 års sista äpplen i Rosendals trädgård

  Dagens jordspråk

  Var frukt har sin mognadstid.

  Ryskt ordspråk  Stjärnflocka

  I juli visade sig  Astrantia major ´Ruby Cloude´sin bästa sida och tillsammans med hostan ´Krossa Regal´ fångade de mångas intresse.

  15392-310

  Stjärnflockan härstammar från syd- och mellaneuropas bergsområden och blommar i juni-spetember. Den vill ha sol eller halvskugga och blir ungefär 80 cm hög. Trivs bäst i näringsrik jord på en väldränerad plats eftersom den inte vill stå i väta under vintern. Man förökar den genom delning.
  Bra sällskap till Stjärnflockan (och då kanske inte den här röda sorten utan den rena arten som är blekt grönrosa) är aklejor, nepeta och rosenmalva. Den passar också bra i ett woodland. Den rena arten av stjärnflockan märker man inte så lätt på avstånd men kommer man riktigt nära så är den fantastisk vacker och den passar bra som snittblommar.

  15392-313

  Dagens låt
  All good things come to an end med Nelly Furtado

  Dagens jordspråk

  Ens bästa idéer motsvarar i praktiken
  sällan förväntningarna, särskilt inte när
  det gäller trädgård, där allt ser så bra ut
  på pappret och i katalogerna, men där
  verkligheten ofta blir en annan.

  Vita Sackville-West

  Det glömda misstaget

  Murphys lag
  Mitt liv styrs av Murphys lag. Wikipedia förklarar lagen såhär: Om det finns två eller flera sätta att göra något och ett av dessa sätt leder till katastrof, så kommer någon att göra det på det sättet.
  Lagen formulerades 1949 av den amerikanska flygingenjören Edvard A Murphy.

  15392-308
  • Murphys första lag: Ingenting är lika lätt som det ser ut.
  • Murphys andra lag: Allting tar längre tid än du tror.
  • Murphys tredje lag: I all vetenskap så kommer allt som kan gå snett att gå snett.
  • Murphys fjärde lag: Om omöjligheten finns att flera saker kan gå snett, kommer den som orsakar mest skada att faktiskt gå snett.
  • Murphys femte lag: Om någonting absolut inte kan gå snett, gör den det ändå.
  • Murphys sjätte lag: Om du upptäcker att något kan gå snett på fyra olika sätt och vidtar åtgärder för att förebygga dessa, kommer ett femte sätt som du fullständigt oförberedd på omedelbart att dyka upp.
  • Murphys sjunde lag: Om du låter allt gå sin gilla gång, kommer det att gå från dåligt till sämre.
  • Murphys åttonde lag: Om allting ser ut att gå bra har du uppenbarligen missat något.
  • Murphys nionde lag: Naturen står alltid på det glömda misstagets sida.
  • Murphys tionde lag: Det är omöjligt att göra något idiotsäkert eftersom idioter är så genialiska.
  • Murphys elfte lag: Om någonting kan gå snett så kommer det att gå snett, vid sämsta möjliga tillfälle.
  Det är inte ofta som man har flyt och väljer rätt när man har olika vägar att gå. Har funderat på lagen de senaste dagarna då jag gjort små obetydliga felval (de stora felvalen vågar jag inte ens tänka på).
  Under så lång tid jag kan minnas så tar jag alltid fel nyckelknippa ur fickan. Ofta har jag två nyckelknippor med mig och i tio fall av tio tar jag fel nycklar. Ibland brukar jag försöka lura Murphy genom att först ta tag i en nyckelknippa men sedan snabbt ändra mig....och ändå får jag upp fel nycklar! Jag vet att man kan märka den ena nyckelknippan med något men jag har lite svårt för saker som hänger bland nycklarna.

  Igår byggde jag ihop en stor hylla åt dottern. Vid varje tillfälle då jag hade två skruvar, pluggar eller hyllstycken att välja mellan...så tog jag fel. Jag har insett att Murphys lag kommer att följa mig även i fortsättningen och jag får helt enkelt finna mig i att välja fel. Det är ju inte några viktiga felval jag gör när jag gräver efter nycklar mm.
  Vid några tillfällen har han dock fått se sig slagen den käre Murphy med sin lag som när jag fick en dotter eller när jag träffat någon person som betytt mycket för mig....mitt val att träffa rätt personer har jag då vunnit.

  15392-309

  I övrigt är det många val man måste göra nu för tiden. Välja elleverantör, telefonabonnemang för både hemtelefon och mobil, välja pensionssparande mm.
  Helst skulle jag vilja slippa välja någonting. Har ingen kraft att välja utan skulle vilja ha allt serverat. Ett telefonabonnemang är ett telefonabonnemang och el är el, pension är pension mm.
  Ska väl snart byta bil....hur många bilmodeller finns det att välja mellan??

  Jag har just köpte en dyr dator som jag ´´valde´´ och den går sönder hela tiden....i alla fall ofta.
  Kommer just nu bara på ett  tillfälle då jag väljer helt rätt och det är när jag beskär buskar och träd.....då väljer jag rätt grenar som ska avlägsnas. Ofta står jag och ser på det beskurna trädet och säger till mig själv ´´har jag verkligen gjort det här? Gjort så många rätt?´´

  Dagens låt
  Calling love med Anna Ternheim

  Dagens jordspråk

  ....hela kroppen har blivit en näsa. Jag
  drabbades av örtfeber, växtfrossa...

  Kerstin Stjärne
  Härlig är jorden

  Det jag vill minnas

  15392-307

  Repris
  Jag har väl visat dessa blommor tidigare men jag vill inte släppa dem ännu...vill att de ska finnas kvar  sommarminnet ett tag till.  De röda lejongapen heter Black Queen och jag är kluven om jag ska tycka om den röda färgen. Nu är den lite mörkare i verkligheten men rött är en svår färg, det kan vara häftigt med en röd plantering.....i några minuter men under en hel sommar kan det vara ansträngande.
  Högst upp till vänster är mjölkklockan ´Loddon Anne´ bredvid är det nepeta ´Six Hills Giants´och kashmirnäva. Bilderna i andra raden är kashmirnäva och spansk näva och bredvid en daglilja. i tredje raden är det då lejongapen och till höger Sommarrudbeckian ´Toto´. Underst en bild av sallad och så nävan Patricia.

  Miljöhot
  Det händer inte så mycket här i Stockholm nu. Det är grått och ganska varmt fortfarande och det ska bli rekordvarmt i slutet av veckan säger SMHI och miljöhoten ligger och lurar som en mardröm hela tiden nu. Vädret följer inga som helst  mönster längre och nu är det inte många forskare och vetenskapsmän som tror att det är en naturlig variation av vädret längre. Vi har snart lagt beslag på varje kvadratmeter av jordens yta och vi fortsätter att vräka ut farliga ämnen från fabriker, bilar, flygplan mm. Suck!!
  SVT:s serie Planeten är både skrämmande och intressant. Programmet går på torsdagar.

  Det är 38 dagar kvar till vintersolståndet och redan då kanske skiftningen av grönt kan anas på fingrarna igen, man börjar bläddra i sina böcker och fundera ut något bra att göra i planteringarna.

  Dagens låt
  Det jag vill minnas med Ulf Lundell

  Dagens jordspråk

  Den bästa gödseln för en bit jord är
  ägarens fotsteg.

  Lyndon B Johnson

  Svalört i maj

  15392-306

  Här växte tidigare höga hallonsnår och sly av ask innan trädgårdsmästaren hängde på sig röjsågen och med planer på vacker vårflora gav sig på markerna.

  Att blogga

  Bloggandet ökar
  Bloggandet ökar världen över och i Sverige där Blogsoft är störst registrerade man 6814 nya bloggar bara i juni månad. Bloggsofts Roland Karlsson trodde att bloggandet skulle gå ner mitt i sommaren men i stället ökade det. Bloggsoft har 70 000 bloggar där 15 000 uppdateras regelbundet.
  15392-304
  För min egen del blir jag lite fundersam ibland. Jag frågar mig själv varför man vill att andra ska läsa vad som händer under mina dagar. Om jag vore en äventyrare som reste runt i världen eller en vetenskapsman skulle det finnas en ordentlig anledning att dela med sig vad som händer.
  Samtidigt kan jag tycka att det är ett fint sätt att ha kontakt med personer runt om i landet. Eftersom jag skriver mest om trädgård så är det också intressant att följa andra trädgårdsmänniskors arbeten och tankar om sina trädgårdar och både kunna lära sig och lära ut av erfarenheter.
  Det finns dock en risk att man börjar kolla in alla dessa ping-ställen och topplistor så att man börjar horblogga som någon uttryckte det på en blogg, att man bloggar just för att kunna pinga och få fler besökare och på så vis klättra på listorna. Jag erkänner att jag själv fastnade i det träsket men har intalat mig själv att bara skriva inlägg då jag tycker att jag har något att berätta eller att ha bilder att visa.

  Jag läser ungefär 7-10 bloggar och har på något vis lärt känna flera personer runt om i landet från Skåne till Lappland.
  Eftersom mina två bloggar egentligen är säsongsbetonade så blir det inte dagliga inlägg nu framöver men jag kommer att hålla igång min ena blogg även under vinterhalvåret. Trädgårdsspaningarna kommer jag att fortsätta med i maj-juni nästa år.

  Dagens låt
  Holly Hannah med Sara Isaksson & Anders Widmark

  Dagens jordspråk (det här har jag aldrig hört tidigare!)

  Det som göms i snö
  kommer upp i tö

  Svenskt ordspråk


  Trädgårdsspaningar

  (Klicka för att kopiera till klippbordet)

  Nävor

  15392-305
  Spanska nävan och Kashmirnävan

  15392-300patricia
  Geranium x cantabrigiense och ´Patricia´.

  Geranium - nävor

  Det finns idag mängder av olika nävor som passar i svenska förhållanden. Man kan välja nävor som ska fungera som marktäckare som den vanliga flocknävan Geranium macrorrhuzum, själv har jag den vita sorten Spessart. Flocknävan trivs utmärkt i skugga och med t.ex. Funkia som granne blir det vackert. Den lilla flocknävan är också mycket vacker och helst då den växer i halvskugga.

  De flesta nävor trivs annars bäst i sol och de allra flesta sorter är tåliga och friska. Själv har jag avsatt en stor plats där olika nävor får samsas och väva in i varandra, i juni blir det ett hav av de fantastiska blommande perennerna. Den spanska nävan är den som blommar längst, jag brukar klippa av de vissna blommorna med häcksax och de utvecklar då blommor igen som blommar långt in i hösten. I zon tre där jag befinner mig så är det en chansning att helt klippa ner nävor efter första blomning för att få ännu en blomperiod men längre söderut så brukar det funka.

  För att få planteringar att blomma länge så har jag använt perenner som blommar länge eller perenner som har en andra blomning men det finns en tjusning att en växt blommar endast en månad (som är vanligt bland perenner), att längta till just den tiden och uppskatta blomningen mer än en växt som blommar hela sommaren.

  15392-30115392-303
  Geranium tomentosum och Geranium x magnificum

  Flatman
  Geranium ´Laurence Flatman´

  Nävor i parken
  Geranium ´Laurence Flatman´
  Geranium ´Brookside
  Geranium clarkei ´Kashmir white´
  Geranium endressii ´Klaas´
  Geranium endressii ´Rose Clair´
  Geranium partense
  Geranium sanguineum ´Striatum´
  Geranium wlassowianum
  Geranium X magnificum
  Geranium X cantabrigiense
  Geranium toberosum
  Geranium macrorrhizum ´Spessart´

  15392-297
  Kashmirnäva, Brookside-näva och liten flocknäva.

  Dagens jordspråk

  Ormbunkar bredde över mossklädd sten
  det fina mönstret som bli mer beundrat
  när höstens färger slocknar en efter en.

  Hjalmar Gullberg

  Dagens

  Det börjar bli mycket dagens på bloggen nu.
  • Dagens jordspråk
  • Dagens låt
  • Nu tänkte jag börja  lägga ut bilder som jag inte använt tidigare från parken vid varje inlägg.
  Alltså:

  Dagens bild
  15392-296

  Vi backar tiden till en dag i maj då körsbärsträden blommar som bäst och försommarens sol värmer gott. Fåglarna håller konsert i träden och det är fullt upp att göra i trädgårdarna. Man dricker kaffe utomhus, man planerar sommarsemester och kvällarna blir ljusare. Man drömmer om att just den här sommaren ska bli perfekt.

  Paradiset

  Dagens jordspråk

  Detta är Paradiset som utlovats åt de
  rättänkande. Där ska flyta floder med
  osmutsat vatten, floder av evigt färsk
  mjölk, floder av det utsöktaste vin och
  floder av renaste honung. Där skall de äta
  av varje frukt och få förlåtelse av Herren.

  Koranen
  15392-295

  Dagen

  Dagen

  Hon öppnar dörren
  och kliver ut på trappan
  Drar håret från ögonen
  och knäpper kappan
  Det är en blåsig morgon
  i mitten av april
  Knopparna spränger, inte en själ syns till
  Ljuset är som en klocka av glas
  Det är vår i luften
  men det är kallt

  Han vaknar av ljudet
  av en gren som slår
  mot fönstret och han sätter sig upp
  Han kom igår
  Vita lakan på soffor och bord
  Som snö som legat för länge på jord
  När han drar av dom kommer allt som sas
  där i rummet en gång upp som damm
  som virvlar runt överallt

  Ser du tavlan i skyn
  Ser du stranden som blommar
  Hör du lärkorna, viporna, spovarna
  Ser du hästarna, ser du hunden
  och flickan i sin kjol
  Hör du åskan och dundret av hovarna
  Ser du gubben som hivar sin käpp
  upp mot solen
  Den blir till guld av en smäll från blixten
  Allt faller på plats
  du får synen tillbaka
  Du, som trodde att du mist den

  Från varsitt håll svävar dom ut nu
  Hon och han
  Dom vet att det är slut nu
  Det är en tidig morgon i mitten av april
  Vinden mojnar, hela världen står still
  Det är gott att leva, trots allt

  Ulf Lundell 1996

  Den vackraste bruden

  15392-293

  The Bride
  Den i mitt tycke vackraste av alla prydnadsbuskar som trivs i vårt klimat är utan tvekan pärlbusken Exochorda ´The Bride´.
  Vi har tre exemplar i den stora slänten och i juni lyser de som stora brudslöjor. I gryning och skymning är de som vackrast och de uppskattas av alla som ser dem. Man kan använda dem i grupp men jag tycker att de är vackrast som solitär. Hos oss blommar den från slutet av maj till slutet av juni. Blomknopparna ser ut som pärlor och tillsammans med de kritvita utslagna blommorna är de så vackra att man svimmar.....

  Den här busken blir 1-1,5 meter hög och är härdig upp i zon fyra. Den vill ha ett soligt läge och näringsrik jord.

  Besök på kyrkogården
  I dag  besökte jag minneslunden hemma i min födelsestad och gav en tanke och  några blommor åt min far som lämnade jordlivet för sex år sedan. Även morfar sjökaptenen och mormors grav fick besök. I träden på kyrkogården satt hundratals sidensvansar och med sitt klingade läte behövdes inga kyrkklockor. Eftersom det är oerhört mycket rönnbär i år så har sidensvansarna massor att äta av.


  Dagens jordspråk

  När vintern kommit
  sitter kråkorna nonchalant
  på fågelskrämman.

  Japanskt ordspråk
  Att äga jord

  15392-292

  Dagens jordspråk


  Om en man äger jord
  äger jorden honom.

  Ralph Waldo Emerson

  Farväl parken

  15392-288
  Min sista morgon i slottsparken för i år

  De omkullvälta lindarna står upprätta igen efter att vaktmästaren och jag gjort bra stöd för dem. Nu får stöden vara kvar några år tills rötterna rotat sig ordentligt igen. I den här delen av allén är det väldigt dålig dränering vilket gör att rötterna inte utvecklas normalt eftersom de i perioder står i alldeles för våt mark. De här relativt unga lindarna och några gamla lindar som står i den här svackan har en oviss framtid men vi har planer på att gräva dräneringsdiken åt dem under nästa år för att de ska må bättre.
  15392-289
  15392-291
  Lindarna på plats

  15392-290

  Nu tar jag avsked för i år och det här är det sista jag ser av parken för ett tag fram över.
  Jag avslutar härmed dagsrapporterna från parken för säsongen 2006, men jag kommer att blogga på om tiden som varit i parken, om planer inför framtiden eller bara funderingar om trädgård och om livet i allmänhet. I slutet av mars kommer jag förhoppningsvis att återvända till parken för att börja med att beskära våra fruktträd.

  Dagens jordsspråk

  Att leva med sin trädgård är som att
  ständigt bära på sin kärlek. Var jag än
  befinner mig i världen, oavsett tid och
  rum, finns trädgården där också.

  Tonie Lewenhaupt

  Sista dagen i slottsparken

  15392-287
  Nu ska jag sätta mig i bilen och åka till slottsparken för sista gången den här säsongen. Det känns lite vemodigt men det finns inget mer att göra i trädgården nu. Vi ska få lindarna som vek sig i stormen på plats igen och sedan blir det bara att packa ihop böcker och annat som ska med hem till stan.

  Vatten

  Dagens jordspråk

  Allt är av vatten upprunnet, allt hålls
  av vatten vid makt.

  Johann Wolfgang Goethe


  Om att hata vinter och snö

  Snökaos
  Det är snökaos i Stockholm. Det behöver inte betyda att det är en meter snö utan att det är i stort sett omöjligt att ta sig fram i trafiken. Det blir fort packad snö som blir isig och glashal. Alla har inte bytt till vinterdäck och bilar blir stående i backar. Så blev jag själv stående i backen här hemma då jag skulle ut på mina områden på söder för att skotta snö. Blev tvungen att försöka backa ner igen…det var bilar bakom som också måste backa…och man glider in i trottoarkanten och bilen ställer sig tvärs över vägen…..och in i en annan bil….
  Jag har lagt på vinterdäcken men har alldeles för lite dubb i. Jag gav upp…kommer ingenstans ikväll. Får fortsätta i morgon då vägarna är röjda.
  Jag hatar verkligen snö och vinter…så mycket!!!  Jag vill bo vid Medelhavet!

  Uppdaterat
  Efter allt som hände i trafiken i Stockholm i går kväll och i natt så blev plötsligt mina problem i backen här hemma och min ilska ganska små.
  Hårddisken till min dator har landat i Sverige och It-doktorn ska göra datorn klar till helgen....ska bli mycket skönt.

  15392-286
  Hemma

  Oro
  Det blev en orolig dag på flera sätt. Stormen ställde till problem och även en decimeter nysnö här i stan. Oro också för en väns hälsa och jag känner om igen min otillräcklighet.
  Ta bort den här dan nu…..

  Dagens låt: Lovekeeper med Anna Ternheim (Hennes nya dubbelalbum Separation Road är oerhört bra...årets musikupplevelse. Lågmälda sånger med vackra melodier och Annas vackra melankoliska röst. Den här plattan kommer att gå mycket i novembermörkret).

  Nordan ger och tar

  En ilsken, hård och vild nordanvind har svept över parken idag. Vi har tur, det är den bästa vindriktningen och jag passar på att med lövblåsen hjälpa nordan att få löven att lätt flytta sig mot sjösidan och hela parken blir helt ren på löv. Nordan tar med sig löven men den ruskar även om i de gamla trädens kronor som släpper sina torra grenar och marken är fylld av dessa.
  15392-28215392-283

  Vi har en förvuxen granhäck åt öster och en av granarna lade sig in över parken men det sorligaste som hände under den här stormen var att de två lindar som vi planterade 1998 i allén har lagt sig. Vi ska dra upp dem med traktor i morgon och spänna band runt och spänna dem mot kraftiga störar. Den ena har vält med rötter och allt men kommer med all säkerhet att kunna räddas. På vägen hem var det full snöstorm efter vägen och 3 minusgrader. Hela slottsområdet hade strömavbrott under en timma ungefär....ett dramatiskt väder har vi haft och jag gillar inte det här, skulle vilja flytta med Sädesärlan till Afrika över vintern.

  Tog bort det sista i trädgårdslandet, mangold, krasse, kryddtagetes och gurkörten. Jag stängde grinden till vårt trädgårdsland och öpnnar den igen i slutet av april nästa år.

  Dagens jordspråk

  Daggmasken är värd all heder
  för den matjord den bereder

  Okänd


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails