Korstörne -Gleditsia triacanthos i Stockholm
Korstörne 'Skyline' i Norra Djurgårdsstaden 17 september 2018
Det är under hösten som korstörneträden märks mest, då det sirliga bladverket lyser i gyllengult. De blommar med gulvita blommor och får stora fröbaljor som rödbruna sitter kvar länge på trädet. Korstörne kan bli 15 meter högt och trivs upp till zon 2. Eftersom det är torktåligt så passar det bra i stadsmiljö. De utvecklar ett djupgående rotssystem och kan på så vis hitta vatten och näring på ett bra sätt.
Stockholms stad har planterat trädet på flera håll, bland annat i Norra Djurgårdsstaden, på Krukmakargatan och på Klara västra kyrkogata. Jag tror att det här kommer att bli ett vanligt träd i Stockholm framöver. Sorten 'Skyline' saknar tornar och blir 15-20 meter högt! Viktigt är att i Sverige plantera stora exemplar med minsta stamomfång på 15 cm, då yngre plantor har sämre härdighet. Vårplantering är säkrast.
I boken Stdsträdslexikon av Henrik Sjöman och Johan Slagstedt, läser jag:
I östra USA är Gleditsia triacanthos ett av de absolut vanligaste stadsträden då det har blivit en uppskattad ersättare till den amerikanska almen (Ulmus americana) som tidigare, innan den angreps av almsjukan, var det i särklass vanligaste stadsträdet i åtminstone nordöstra USA.
Gleditsia triacanthos naturliga utbredning är väster om bergskedjan Appalacherna i östra USA.
Två Korstörne 'Skyline' på Krukmakargatan, tillsammans med en Maackia amurensis och en Gulved -Cladrastis kentukia.
Vid Nordea på Norrlandsgatan
De tre bilder här ovan är från Klara västra kyrkogata 15 oktober 2018
Blekholmsbron 19 oktober 2018
19 oktober 2018
Kommentarer
Trackback