Site Meter

Vecka 21, 2018 - Gotland

 Kenneth Nilssons lott i Södra Årstalunden
 
 

22 maj - måndag

 

Djurgårdsbrunnskanalen kantas av förgätmigej och ängsbräsma och sommarvärmen håller i sig. Jag grämer mig lite för att jag missade söndagens båtparad då mängder av gamla träbåtar gled fram i kanalen. Det var Gärdesloppet den här söndagen och jag trodde att det endast var veteranbilar som skulle invadera Djurgårdsbrunn, men det visade sig även vara gamla vackra träbåtar som fanns på plats. I vanliga fall brukar jag jubla högt om jag ser en enda träbåt som visar sig här, nu var det träbåtskö. Nästa år är även jag på plats!

 

Det är syrentider och jag besökte Prins Eugens Waldemarsudde i trädgårdens vackraste tid. Hästkastanjer, syrener, äppelträd och tulpaner blommar gudomligt vackert och trots det hopplösa fotovädret med gassande sol, tog jag några bilder. Jag hälsade på trädgårdsmästare Marina en liten stund bland knoppande pioner och det är bråda tider i trädgården nu.

 

Borta vid Isbladskärret mot skogen, blommar nu den vackra buskstjärnblomman och jag har aldrig sett så stora bestånd av den blomman någon annanstans. Nu är det bara asken, gullregnet och valnötsträden som inte har vecklat ut sina blad, annars är det sommargrönt överallt.

 

Resten av dagen tillbringar Lexus och jag hemma på tomten, vilade och läste Uffes Vardagar. Tänker att han skriver precis på samma sätt som han gjorde i sin blogg, som fanns för några år sedan fanns att läsa under några månader. Boken är faktiskt som en blogg, på papper!

 

Vi klippte ligusterhäcken mot sjön.

 

 

23 maj - tisdag

 

Kl. 01.47 gick jag upp för att dricka vatten. Natten var ljus och vacker och jag såg att vi glömt kvar den färgglada handduken från Italien på stolen i trädgården. Det såg lite ut som en tavla på Liljevalchs vårsalong.

 

Det kändes ovant att inte vakna till en klarblå himmel. Tunna moln skymde morgonsolen och det var lite kyligt. Trots det tog jag frukosten ute på altanen när C gått till jobbet. Tänk att både bo och jobba på Djurgården! Pendlarbåten mellan staden och Lidingö går fram och tillbaka på sjön, jag skriver några rader och tar ännu en kopp kaffe.

 

Det verkar bli samma torka den här försommaren som förra året. Skillnaden är att jag då var ansvarig för Engsholms slottspark, där vattnet kom från en brunn och jag var tvungen att vara försiktig med åtgången. I år slappnar jag av och längtar inte lika mycket efter regn. Nu får den nya slottsträdgårdsmästaren Bruno oroas i stället.

 

En gammal vit Vaxholmsbåt gick förbi på det stilla vattnet.

 

Idag tackade jag nej till ännu ett uppdrag. Ett företag som jag tidigare sålt bilder till, ville att jag skulle fota möbler. Först tänkte jag att det skulle nog vara ett bra tillskott i pensionärslönen, men nej. Möbler kan jag nog inte fotografera. Eller jag vill inte! Ibland önskar jag att jag vore mer sugen på att tjäna pengar, men oftast känner jag inte så!

 

Jag hade gett upp hoppet om att hindra det groteska Nobel Center på Blasieholmen. Låt dom bygga, låt dom förstöra vår vackra huvudstad. Bygg på bara, låt dessa arkitekter få leka vidare i huvudstaden. Wingårdh m.fl. Men så kom domen idag.

 

Så här skriver SVT på hemsidan: Efter många strider och överklaganden kom idag domen om det omstridda och planerade Nobel Center på Blasieholmen. Mark- och miljödomstolen säger nej till bygget och river upp detaljplanen. Skadorna skulle bli för stora i kulturmiljön på Blasieholmen, enligt domen. Tack så mycket för det! Än finns det hopp om vår stad. Slussen däremot fanns inget att göra åt! Nya Slussen och den breda trafikleden på Skeppsbron är ett fruktansvärt misstag.

 

På kvällen körde vi upp till Söder och Årstaviken för att se Kenneth Nilssons kolonilott blomma, med blåregnet som klär in hus och staket. Så gudomligt vackert med alla syrener, där de vita passar så bra tillsammans med blåregnet.
 
 
 
 
 Prins Eugens Waldemarsudde
 
Prins Eugens Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina Rydberg i pionträdgården! 

 

 

23 maj - onsdag

 

Sångsvanarna i viken trumpetade vid tretiden på natten och om jag ska bli väckt av fåglar så vill jag hellre höra koltrast eller näktergal.

 

Jag öppnade dörren ut till altanen vid femtiden och såg att det skulle bli ännu en vacker sommardag. Vattnet låg helt stilla och doften av syrener kändes överallt senare under morgonvandringen. Blommande syrener i olika färger och nyanser, midsommarblomster som tillsammans med hundkäx blir en fulländad kombination.. De gula ryssgubbarna längs stranden har också börjat blomma och rör om lite i harmonin med sin starka färg, men jag gillar dem på något sätt ändå. När vi kom hem hade nordostliga vindar börja smeka in mot Blockhusudden och jag tror att Lexus tyckte att det var skönt.

 

Klippte gräset och rensade lite ogräs i planteringar.

 

 

 Tänkaren
 
 Vakande på underbara Blockhusudden och öppnade dörren till altanen. Det skulle bli ännu en strålande dag!
 
 
 
 Blått och gult regn tillsammans med syrener i Visby
 
 
 
 25 maj - fredag
 

Innan vi ställde oss i bilkön till båten, rastade vi Lexus längs en liten vacker sjö i Nynäshamn. På Gotlandsbåten hade vi beställt plats i hundsalongen och jag väntade mig en stökig resa med skälliga och bråkiga hundar. Men tvärtom skötte sig Lexus och alla andra hundar sig riktigt bra under den tre och en halv timmes långa resan.

 

Så körde vi äntligen iland på underbara Gotland, ön som jag besökt så många gånger sedan jag var liten. Cecilia har en bra deal med hennes kompis och Messis matte, som går ut på att Cecilia tar hand om Messi någon gång och får då låna den fina lägenheten i Visby, som ligger en liten bit från domkyrkan innanför murarna..

 

Visby visade sig från sin allra bästa sida, med sol och högsommarvärme och när vi installerat oss i lägenheten gick vi direkt till den vackra botaniska trädgården vid havet. Trädgården som omfamnas av stora vackra och spännande träd, är en av mina favoritträdgårdar i Sverige. Jag hade en önskan att tulpanträden skulle blomma borta vid lusthuset, men tyvärr fick jag inte se blomningen nu heller, det var nog lite för tidigt, Den trädgårdsupplevelsen har jag kvar. Inte heller det stora kejsarträdet blommade mer än några enstaka blommar. Men det var annat fint som blommade, som den enormt stora mannaasken, den kaukasiska pimpernöten och äntligen fick jag se det gamla liggande stenkyrke-äppelträdet blomma. Någon tidig ros hade börjat blomma i rekordvärmen och bland markfloran hittade vi den vackra pärlemorfjärvan.

 

Platanerna, kejsarträdet och flikboken var lika mäktiga som jag minns dem, ja den här trädgården är verkligen att en plats att längta till, under alla årstider.

 

På kvällen gick vi ner till havet för att se solen gå ner, så som man ofta gör här i Visby, på öns västra sida. Magiskt vackert sänkte sig det glödande klotet i havet, sjöfåglarna rörde sig nästan försiktigt längs stranden och vi tyckte att vi hade det ganska bra...

 

Burs kyrka på Gotland
 
Älskade Muramaris
 
 Lickershamn

 

 

26 maj - lördag

 

Lexus och jag gick ner till botaniska trädgården igen på morgonen och ut genom kärleksporten för att komma till havet som låg stilla även idag. Vi gick inåt staden, förbi Almedalen, upp till Strandgatan för att sedan passera huset på Lybska gränd där jag ´´förr i tiden´´ brukade bo när jag besökte Visby. När vi gick förbi domkyrkan blev klockan åtta och det vackra klockspelet startade. Nu var det dags för stadens befolkning vakna! Hemma i lägenheten åt vi frukost innan vi åkte tvärs över ön till Ljugarn.

 

På vägen dit upptäckte vi att Gotland fullständigt dränktes av syrenblomning just nu.

 

Runt torp och gårdar växte enorma syrenhäckar och buskage i skiftande färger och det var så galet vackert att jag hade svårt att koncentrera mig på körningen. Det blev några stopp efter vägen för att försöka fånga något av det vackra på bild. På vissa gårdar trängde sig syrenerna ända fram till de gamla husen och jag tror inte att föryngringsbeskärning eller putsning av buskarna var högsta prioritet i trädgårdsskötseln här ute på landsbygden. Tack och lov! Syrenerna kändes nästan som heliga, något som inte fick störas. De såg ut att få växa precis som de ville och med den friheten skapa denna fantastiska försommarprakt. Eller så är Gotlands husägare bara lata vad gäller trädgårdsskötsel. Tack och lov för det också i så fall. Jag fullständigt älskar vildvuxna trädgårdarna.

 

Efter flera veckor med hög värme och klarblå himmel, blev det idag mulet och något svalare. Ett märkligt ljus trängde sig igenom de tunna molnen och det blev perfekt när vi skulle fotografera syrener! På Ljugarns strand fanns spår av enorma mängder backsippor som hade blommat över och jag kan bara tänka mig hur vackert det varit här för några veckor sedan. Vi fotade blåeld och oxtunga som just slagit ut och gladdes även år Rosa rugosa som börjat blomma med sina stora blommor i sanden. Jag vet att växten är ett problem längs många stränder, främst på Västkusten, men det orkade jag inte fundera på nu.

 

Vårt mål idag var att besöka Cecilias vänner i Hemse, men innan dess skulle vi leta rätt på en liten plantskola där det såldes billiga perenner. Tessans trädgård låg på adressen Rone Tomte 869. Bara att låta GPS:en ta oss dit. I en vägkorsning såg vi en tomt där syrenerna var extra vackra och som fullständigt bäddade in det gamla huset och vi stannade bilen invid vägen. När jag gick ur bilen med min kamera, stannade plötsligt en bil och jag hörde någon ropa från det nedvevade fönstret - här kan du inte stå!

 

Jag gick mot bilen och såg då att det var lantbrevbäraren som körde ut post på Mörkö, där Engsholms slott ligger, min gamla arbetsplats. Jag visste att han hade ett hus på Gotland, men att jag skulle stöta på honom just här, var knappast något som jag räknat med. Det visade sig att han bodde just intill och hade varit ute och fotograferat fåglar. Han gick i pension samtidigt som jag och ser även han ut att trivas utmärkt i friheten. Ett märkligt möte i en vägkorsning långt ute i Gotlands landsbygd.

 

Vi kom fram till plantskolan som låg på en gammal gård med lador, hästar och skällande hundar. Ingen verkade vara hemma, men på skyltar uppmanades man att handla och sedan swisha vad det kostade. Knappast något som skulle fungera hemma i Stockholm. Cecilia hittade en del perenner och jag blev nyfiken på den där prickklockan med sortnamnet 'Sarastro'

 

Jag hade hört att Cecilias vänner skulle bo en nedlagd skola från 1903, strax utanför Hemse och nu fick jag se platsen som låg vackert just intill Rone kyrka, som lär ha ett av Gotlands högsta kyrktorn. Den gamla skolbyggnaden var vacker och skylten ´´Folkskola´´ har tack och lov fått bli kvar. Skolan lades ner för tio år sedan och de köpte fastigheten strax efter. A och J bor på övervåningen som var fint renoverad och alla skolsalar mm. på nedervåningen står tomma, än så länge. Paret driver även ett vandrarhem med fem rum i två byggnader intill. Vi fikade i det enormt stora köket, i huset som har en bostadsytan på cirka 700 kvadratmeter!!! Den parkliknande tomen var enorm och jag förstår nog inte riktig hur det unga paret ska hinna med allt detta. Men som sagt, dom är unga och jag är en pensionär, så vi tänker nog lite olika. Det var ett trevligt möte och jag har idag sett platser på Gotland där jag tidigare aldrig varit.

 

Hemma i Visby blev det pizza från Isola Bella!

 

Sen vandring med Lexus bland ruinerna och koltrastarnas sång ljöd över hela gamla Visby.. En hane satt högst uppe på en ruin och sin vemodiga och vackra sång. Ingen annan människa syntes till i våra kvarter.

 

 

Lexus i det gamla Stenkyrke äppelträdet i Visby botaniska
 
Finaste reskompisen Lexus!

 

 

27 maj - söndag

 

Vi åkte norrut på 149:an. Här ligger hus och gårdar glesare, men även här hade tomterna smyckat med mängder av syrener. Just innan Lickershamn ligger ett raukområde som nu var omgivet av blommande syrener och den kombinationen hade jag aldrig tidigare fotograferat. Vi gick en stund längs den steniga stranden och såg bort mot Gotlands högsta rauk, den 27 meter höga Jungfrun.

 

Alla har väl sina favoritplatser här på ön och en av mina är Hallshuk med sin höga klint där fyrplatsen ligger. Nedanför finns fiskehamnen och jag minns första gången som jag besökte platsen, när havet låg helt stilla och en fiskebåt anlände sakta till den skyddade hamnen. Magiskt vackert var det då och vackert även idag när vågorna rullade in mot stenstranden.

 

Vårt tredje stopp idag blev vid Villa Muramaris. Platsen som jag besökt så många gånger och nu ville jag visa Cecilia den magiska och historiska trädgården för att se om det stora blåregnet blommade. Byggnaden brann ner den 18 januari 2013 men har nu byggts upp igen, men det är nog inte riktigt klart ännu. Villa Muramaris som ligger 5 km norr om Visby, uppfördes mellan åren 1915-17 av makarna Ellen och Johnny Roosval. Ellen, född Hallwyl kom från en av Sveriges då rikaste släkter och orsakade skandal då hon skiljde sig för att kunna gifta om sig med Johnny som var en man av folket, senare blev han Sveriges första professor i konsthistoria. Muramaris ägs sedan 1995 av familjen Amér.

 

Det händer något med mig varje gång som jag kliver in i den här trädgården. En märklig stillhet råder här och trots att jag skulle vilja se en ordentlig uppryckning av trädgården, så är den fortfarande så vacker i sitt förfall. Den klotformade buxbomen och de låga ligusterhäckarna hade ännu inte fått årets beskärning och den här gången växte gräset högre än under mina tidigare besök, men en stor lycka var att blåregnet mot sydfasaden var i full blom.

 

 Mina fina i en puss vid dagens slut

 

 

28 maj - måndag

 

Resdag. Högtrycket ligger kvar och det var tropiskt varmt i medeltidsgränderna. Det blev en sista vandring i Visby och innan vi körde ner till båt-terminalen satt vi en stund på Södra hällarna och fikade. Något som vi uppmärksammat under vår vistelse på Gotland är att Lexus inte har haft en enda fästing på sig. Hemma på Djurgården plockar vi fästingar hela tiden på honom. Finaste kärlekshunden Lexus har för övrigt varit helt fantastisk att ha med på den här resan. 

 

Vi lämnade Gotland med fina minnen med oss hem. Öns syrener tillsammans med blommande gullregn skapade ett blomsterparadis här ute i Östersjön. Stort tack Lena för att vi fick låna din fina lägenhet ännu en gång. Boendet invid domkyrkan innanför murarna är helt perfekt. Nu återvänder vi till ett sommarhett Stockholm!

 

 

 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Vilken härlig resa, tack för alla fina bilder. Så skönt att blåregnet vid Muramaris har klarat sig.

2018-05-29 @ 17:47:39
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: emma

vilka fina bilder, gotland är så fint

2018-05-29 @ 19:09:54
URL: http://nouw.se/islycka
Postat av: Anonym

Ön är fantastiskt fin och bilderna du tagit är verkligen fina. Man får en längtan till att åka över:).
gun

2018-05-30 @ 12:08:33
Postat av: Hasse Wester

Ja visst var det tur att blåregnet klarade sig Janicke! Verkligen!

2018-06-02 @ 08:01:45
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack Emma! Gotland är underbart!

2018-06-02 @ 08:02:15
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack Gun! Ja Gotland är en plats dit jag alltid återvänder!

2018-06-02 @ 08:03:00
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0