Site Meter

Vecka 18, 2018 - Vårstädning och blomstervandringar

Magi i vitsippsskogen på Djurgården
 
Vild flora i Centralbadets trädgård
 
 Kristinehovs malmgård
 
 
 

30 april - Valborgsmässoafton

 

Det här är en klämdag för många som jobbar, men sånt där behöver jag inte bekymra mig om längre. Stämpelklockor, minustid, raster, övertid, klämdagar och semestrar är endast ett minne nu.

 

Den här veckan befinner jag mig hemma i mitt Brommanäste och idag vandrade jag runt i Vasastan och in en sväng på Östermalm. Dagens 24 296 steg långa vandring började på Sankt Eriksplan och jag smet in på Sinnenas trädgård vid Vasaparken, för att beundra den vita balkansippan som tillsammans med ormhasseln blir ett mycket vackert par. De fyra relativt nyplanterade Prunus Accolade hade just börjat blomma här inne i den vackra lundmiljön och röda tulpaner lyste i de upphöjda planteringarna. 

 

Jag fortsatte bort till Röda bergen, den trevliga stadsdelen i Vasastan som byggdes i början av 1920-talet och som skiljer sig väldigt mycket från Stockholms vanliga stadsplan med strikta rutnätssystem. Här böjer sig gatorna på medeltida vis och det är stadsplanerare Per Olof Hallman som har ritat området. Han ligger även bakom Lärksstaden, Helgalunden, Lilla Blecktornsparken, Eriksberg och Diplomatstaden i innerstaden. De här kvarteren i Röda bergen med sina små trädgårdstäppor är verkligen trevliga och jag hade önskat att Hallman hade fått rita hela Stockholms stadsplan, i stället för Albert Lindhagen med sitt rutnät. 

 

Jag vandrade vidare bort mot Norrtullsgatan där jag en gång i slutet av 1970-talet bodde ett år i nr. 57. Innan jag fortsatte in mot City, fotograferade jag scillan och porslinhyacinterna som rinner som en flod ned i sluttningen från Stefanskyrkan i Vanadislunden. Vid Observatorielunden hade alla Scilla sibirica slocknat för i år och jag fortsatte in i Spökparken vid Drottninggatan 116. Där inne hade ny krokus i blå och lila färger planterats i en gräsmatta och i den här lugna parken satte jag mig en stund för att vila. Att sitta på en parkbänk en måndag känns fortfarande lite märkligt, när jag vet att min efterträdare som trädgårdsmästare i Engsholms slottspark är i full färd med vårarbetena. Men så tänker jag att jag är värd den här friheten efter 48 år som trädgårdsarbetare. Jag måste få bort den sista känslan av dåligt samvete nu…

 

Scillan inne på Adolf Fredriks kyrkogård började också slockna, nu när träden snart börjar grönska och lövverket bli som ett stort grönt tak över stadens kyrkogårdar. Jag gladdes mycket åt vitsipporna som har börjat breda ut sig inne i Centralbadets planteringar. De nyplanterade syrenträden inne i trädgården har klarat vinterns prövningar och kommer säkert att trivas här inne i den vackra cityoasen. De äldre syrenträden längs gången till badets entré har beskurits, då de böjde sig lite väl charmigt över gången förra sommaren och normallånga personer fick huka sig. På Rydbergs restaurang intill trädgården, åt jag en god vegetariskt lasagne.  

 

I Stureparken på Östermalm blommade de ljuvligt vackra Prunus x subhirtella 'Automnalis' och jag njuter mer av den här körsbärsblomningen än av Kungsträdgårdens i och för sig vackra, men lite galna rosa alléer. Engelbrektskyrkan renoveras nu, så där blev det ingen fotografering på den bergiga kyrkogården, kyrkan där min mormor och morfar gifte sig på 1920-talet! Jag fortsatte i stället bort till Johannes kyrka, men där renoverades kyrkogården, så jag packade ner min kamera och gick ner till Rådmansgatans tunnelbanestation och åkte hem i stället. Jag som hade tänkt fotografera alla innerstadens kyrkogårdar den här sommaren!

 

Visst är det bra att byggnader och vägar renoveras i huvudstaden, men det känns på något vis som om det mesta renoveras just nu. Byggarbetsplatser och vägarbeten överallt. Det går tydligen bra för Stockholm och Sverige nu, eftersom det byggs mer än någonsin. Det har inte byggts så många bostäder sedan miljonprogrammet på 1970-talet, hörde jag på radio. Bara i nya Hagastaden byggs 6000 nya lägenheter, varav hälften i Stockholm och den andra hälften i Solna. Jag stod nedanför bygget av det ena av höghuset Norra Tornen som just nu uppförs och som jag kan följa från mitt fönster hemma i Bromma. Det ena tornet kommer att vara 36 våningar högt och det andra 32 våningar. Tornen kommer tillsammans att innehålla 300 lägenheter! Det här blir ett spännande möte mellan Stockholm och Solna!

 

 

Vårstädning med fönsterputsning hemma i Bromma-nästet 
 
Stureparken
 
 Scilla på Sankt Eriksplan
 
 

 

2 maj – onsdag

 

Med fotoväskan på ryggen och med lätta steg den här mulna men sköna vårmorgonen, gick jag upp till tunnelbanan som tog mig in till Hötorget. Igår var jag inne i Centralbadets trädgård för att fota vitsipporna, men jag blev inte riktigt nöjd med bilderna, så jag gjorde ett nytt försök idag och lyckades något bättre.

 

Det var dags att känna av våren på Södermalm och efter det att jag köpt Söderblandningen på The Tea Centre of Stockholm på Hornspuckeln gick jag över till Maria kyrkogård för att beundra den vackra magnolian. Lönnarna hade börjat blomma i sin härliga limegröngula färg och SMHI lovar värme nu till helgen, vilket kommer att få stadens övriga träd att vakna. Jag vandrade vidare västerut på Södermalm och på Weindels konditori på Varvsgatan 33, åt jag en laxpudding som var helt ok, men miljön där inne var ganska deprimerande! Det var som om det riggats för att Roy Andersson skulle komma in och skjuta några scener för en ny film!

 

Framför den där gallerian vid Hornstull som ser ut som ett kraschlandat rymdskepp, tittade jag till kejsarträdet som står där som en anonym storstjärna. Trädet har ännu inte blommat sedan det planterades för några år sedan. Jag tror inte att så många som passerar trädet förstår vilken fantastisk skönhet som fått sin plats här. Det kommer att visa sig när den får för sig att blomma framöver. I Monets trädgård Giverny såg jag ett stort blommande kejsarträd för några år sedan och det var makalöst vackert. Här i Stockholm är det verkligen en chansning med det här exotiska trädet, men vi får hoppas att Hornstulls stolthet snart kommer att blomma med sina underbara lavendelfärgade klockblommor.

 

På Långholmen tittade jag in i Stora Henriksviks trädgård och såg att caféet äntligen öppnat för säsongen. Jag gick även ner till badstranden och platsen där min tidigare favorithägg hade sin plats, innan det fälldes förra våren för att ge plats åt ytterligare några meter badstrand. Det övergreppet på den fantastiska häggen som böjde sig ut över vattnet har jag ännu inte kommit över. Stockholms stad var generösa nog att spara en liten häggplanta och om 10 år kanske det kan böja sig ut över vattnet så som de borttagna beståndet gjorde. Vid Kerstins rosäng en bit därifrån blommade påskliljor i klara färger under den gamla vackra hästkastanjen och jag hittade även fantastiska vildtulpaner inne i den vackra trädgården. Tyvärr var Kerstin inte själv på plats idag.

 

Egentligen hade jag bestämt mig för att hålla mig borta från körsbärsblomningen i Kungsträdgården där människor klättrar på varandra för att få ta den bästa bilden till Instagram. Men på hemvägen från Söder, stannade jag  trots allt till en kort stund för att ta några bilder, just nu när de blommar som bäst.

 

17 601 steg

 

 

Vanadislunden
 

 

3 maj – torsdag

 

I Bergianska trädgården kunde även jag konstatera idag, att våren är två veckor sen mot vad som är normalt. Under tidigare år hade jag som tradition att vandra runt i den här botaniska trädgården varje 1 maj och när jag ser tillbaka på mina blogginlägg så brukade alla prunusträd då vara i full blom. Visst har några gått i blom nu, men de flesta vilar och väntar nog in helgens utlovade värme. Jag får helt enkelt besöka Bergianska om en vecka igen för att se när prydnadskörsbärsträden skummar som bäst.

 

Det är alltid fridfullt och skönt att vistas en stund på den här vackra platsen vid Brunnsviken och jag fick trots allt se magnolior som just börjat blomma, den milt gula skenhasseln som också blommade nu och några tidiga rhododendron/azaleor hade vecklat ut sina första blommor. Nu börjar även det Öländska-Gotländska alvaret bli färdigt i sluttningen mot Brunnsviken borta vid Victoriahuset. Det ska bli intressant att följa den här nya delen i trädgården.

 

Jag funderar lite på vad den här bloggen som nu är 13 år gammal, betyder för mig och vilka dörrar den har öppnat i mitt liv. Den har bland annat fått mig att lära känna och träffa många nya människor och till och med fört mig till den stora lyckan i livet. Däremot undrar jag ibland varför jag inte vågar ge mig hän åt alla de uppdrag som jag skulle ha kunnat kasta mig in i. Uppdrag från tidskrifter mm som velat ge mig olika jobb och för att inte tala om alla förfrågningar om att föreläsa om trädgård och om Stockholm trädgårdar och även att hålla stadsvandringar i parker och trädgårdar, som en efterdyning av boken.

 

För ett tag sedan tackade jag nej till att tjäna pengar på att ha reklam på bloggen och senast idag tackade jag även nej till en tidskrift som ville att jag skulle skriva en artikel, som i och för sig lät intressant. Men då kom genast det där prestationskravet över mig igen, det som jag kände så starkt när jag jobbade de sista åren och som jag nu helt kommit ifrån. Jag trivs bäst här på min blogg, där jag bestämmer allting själv, där jag skriver vad jag vill och där jag väljer vilka bilder som ska användas. Att det inte ger mig en enda krona som ett tillskott till pensionen, gör mig egentligen ingenting. Det viktigaste är lugnet, kravlösheten, friheten och kärleken!

 

Det som jag däremot har gjort och fortfarande gör, är att sälja bilder till tidskrifter mm.

 

 

 
 1 maj var jag ut till mina fina på Blockhusudden
 
Högalidparkens vackra vårängar
 
Vildtulpaner i Kerstins rosäng
  
Det blev trots allt ett kort besök i Kungsan...
 
 Magnolia- och bergskörsbärsblomningen var på gång i Bergianska trädgården
 
 Den tidiga och vackra Lundvivan i Bergianska trädgården
 
 Forsythia och Skenhassel i Bergianska trädgården
 

 

4 maj – fredag

 

Frukost på balkongen!

 

Den nya miljöprofilerade stadsdelen Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt just nu. När hela området är klart 2025, kommer det att finnas 12 000 lägenheter i den nya stadsdelen. Jag har följt bygget från det att de första husen stod klara 2012 och har med spänning besökt platsen då och då. Eftersom jag själv aldrig skulle kunna bo så tätt inpå andra människor, så imponeras jag inte direkt av alla dessa hus. Att sedan byggnaderna verkar få se ut hur som helst gör inte saken bättre.

 

Det skulle kunnat bli så bra när en helt ny stadsdel skapas, med ett sådant här bra läge, men idag när jag besökte Norra Djurgårdsstaden, ville jag bara därifrån. Förr fanns det något som hette skönhetsråd, som skulle se till att nybyggen inte fick ta ut svängarna hur mycket som helst. Jag är absolut inte emot ny arkitektur, men de flesta byggnader som växer upp här ser helt enkelt för jävliga ut tycker jag. Det som jag däremot är intresserad och lite imponerad av, är att en hel del spännande träd används som gatuträd, bland annat katalpa och magnolia. Jag kommer framöver att följa vad som planteras längs gator, i parker och inne på gårdarna.

 

För att återställa skönhetsbalansen besökte jag Humlegården, där jag såg att Café/Restaurang Debaser som varit till salu, nu målades i en klar blå färg och jag frågade om den barackliknande restaurangen var såld nu. Det visade sig att de gamla ägarna ska fortsätta ett år till, men nu med i en enklare caféstil i stället för restaurang, vilket passar mig perfekt! I Berzelii park blommade magnolian och på Sturekatten mötte jag min dotter, det gamla anrika konditoriet på Riddargatan 4 och ännu en gång undrar jag om det verkligen är värt 81 kronor för en kopp kaffe och en kanelbulle, även om bullen var god. Fast jag vill inte vara en gnällig pensionär, så jag bestämmer att det var ok!

 

Storstädning hemma – putsat fönster!

 

Jag läser i Östermalmsnytt att en 800 kvm stor odling invigts på Garnisonens tak på Karlavägen. Här ska finnas grönsaker, frukt, bär och blommor och det är trädgårdsmästare och författaren Karin Eliasson som ska få taket att gro. Det här måste jag se i sommar!

 

Vårplanteringen är avklarad i Stockholms 850 urnor och 50 rabatter, och 200 000 plantor på 200 centrala platser kommer att finnas för oss. Sedan 2008 har Stockholm ett tema för både vår- och sommarblommorna och i år är inspirationen från den franska barocken. Det kommer att vara både blommor och grönsaker i urnorna. Färgerna går i orange, vinrött och blått och några av växterna är penseér, förgätmigej, narcisser, kronärtskocka, rabarber och gräslök. Inte så tokigt...!

 

 

 
 På Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden blommar Magnolia
 
 Magnolia som blommar även framför Kungliga biblioteket i Humlegården
 
Tokyokörsbär i förgrunden vid Humlegårdens lekplats
 
Berzelii park. 
 
 
Vårplanteringen är avklarad i Stockholms 850 urnor och 50 rabatter och 200 000 plantor på 200 centrala platser kommer att finnas för oss. Sedan 2008 har Stockholm ett tema för både vår- och sommarblommorna och i år är inspirationen från den franska barocken. Det kommer att vara både blommor och grönsaker i urnorna. Färgerna går i orange, vinrött och blått och några av växterna är penseér, förgätmigej, narcisser, kronärtskocka, rabarber och gräslök. Inte så tokigt...!
 
 
 
 
Hornstull
 
 
5 maj - lördag
 
Nu är vitsippsmarkerna ute på östra Djurgården som allra vackrast och vi hoppas att den vackraste vårblomman ska lysa även den kommande veckan, trots den värme som nu kommit till oss. Lönnen blommar, häggen grönskar och nu börjar naturen vakna på allvar! Vi kan nog se de första häggblommorna i slutet av nästa vecka!
 
Min dotter och jag besökte Starrbäcksängen på Gärdet, där gårdarna blommade fantastiskt av prydnadskörsbär.
 
 
 
Vacker gård med blommande bergskörsbärsträd vid Starrbäcksängen/Gärdet
 
Starrbäcksängen
 
 
6 maj - söndag
 
Det är alltid lika trevligt att besöka min systerdotter Therese på gården Westermossen i Roslagen. Här bor hon och hennes Tobias med alla sina djur. Jag har glömt hur många vackra höns de har och även hur många underbart bräkande får, men jag vet att det för ett tag sedan föddes 7 stycker bedårande lamm. Vi firade min lillasysters födelsedag där ute i den värmande solen och det blev en mix av ett härligt möte med släkten och med alla djuren. Lammen fick väldigt mycket kärlek av oss alla. 
 
Nu väntar en vecka ute på Djurgården och det ser ut att bli sommarvärme!
 
Cecilia med Abbe!
 
 

Kommentarer
Postat av: Angelica Wåhlin

Såå himla vackra bilder!

2018-05-06 @ 19:00:42
URL: http://angelicawahlin.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack Angelica!

2018-05-06 @ 19:13:02
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: gun

Fina bilder och nu går det fort ute i naturen.. Det bara blommar överallt. Härligt. Sol och värme ska vi få den här veckan så snart blir det ett dopp i böljan den blå.
gun

2018-05-07 @ 20:57:10
URL: http://anthilias.bloggplatsen.se
Postat av: Christina GM

Älskar vildtulpanerna! Har bott så att jag kunnat njuta av dem ute i naturen. Tack för alla vackra bilder! Härligt att följa o lära sig om olika platser! Vilka vandringar du gör!! 👍🌿🌸🌱

2018-05-08 @ 09:44:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0