Site Meter

Vecka 31, 2018 - Djurgården blommar

 Utsikt från Pålsundsbron
 
 Långholmens strandbad
 
 
 

30 juli – måndag

 

28,5 grader

 

I 28 graders värme släpade vi oss ner genom Tessinparken, min dotter och jag. Rosorna blommade fint men jag tycker att det är synd att det inte finns tid att putsa dessa tusentals rosor, så att de kan få remontera. Augusti är ju en viktig turistmånad för Stockholm. Vi fortsatte bort mot Karlaplan och vid järnaffären fotade jag katalpaträdets långa frökapslar - jag missade årets blomning som var tidigare än vanligt, som allt annat detta märkliga år. I mina anteckningar såg jag att trädet blommade just den här dagen 2012. Den stora fontänen som omsluts av höga almar, var igång här mitt på Karlaplan och folk sökte sig till de skuggigaste bänkarna för att vila. Sakta vandrade vi på Narvavägen, vars lindalléer tyvärr fungerar som parkeringsplatser. Vi nådde Djurgårdsbron och fortsatte förbi Nobelparken och ambassaderna, tills vi kom fram till Källhagen. Där blommade de röda rosorna fint och även blomsterurnorna. Värmen var oerhört tryckande när vi gick tillbaka över Gärdet.

 

 

 

31 juli – tisdag

 

29,3 grader

 

Klockan hade passerat sju när jag parkerade bilen på Slipgatan, för att sedan gå över till Långholmen. Två saker ångrar jag denna varma sommarmorgon, jag glömde badbyxorna och jag ångar att jag inte tog med frukosten hit till Stockholms näst vackraste ö. Jag hade kunnat njuta av morgonkaffet på en av mina favoritbryggor i fullkomlig stillhet. Nästa gång ska jag planera min morgon bättre. Vattnet var lugnt och temperaturen hade redan  kommit upp till 26 grader, borta vid badplatsen simmade två personer med lugna simtag  och de såg ut att njuta. Vilken start på dagen!

 

Som på många håll i Sverige kämpar naturen mot torkan och här på Långholmen som brukar kallas ´´den gröna ön´´ var marken på sina håll täckt av bruna löv. De träd och buskar som valt, eller slumpmässigt placerat sig på fet jord, klarar sig bäst nu. Vi har i ´´mannaminne´´ inte haft en sådan här varm och torr sommar, inte sedan mätningarna började för 260 år sedan, så vi har alltså inget att jämföra med. Vi får helt enkelt se nästa år, hur träd och buskar tagit skada av den långvariga värmen och torkan.

 

På en informationsskylt på ön kunde jag läsa:

 

Välkommen in!

Arbetsmarknadsförvaltning anordnar en del i vår arbetsträning en restorativ trädgård – en trädgård för återhämtning.

Vår ´´glänta´´ är till för alla och sköts och utvecklas av oss själva.

Trädgården ska vara vilsam, vara i samklang med naturen och byggas av i huvudsak naturliga material.

Nu är hjärtligt välkomna in för att vila en stund, eller ställa frågor till oss när vi är där.

 

Det lät ju trevligt, så jag gick in i den lilla gläntan där något trots allt blommade i torkan. Hänsynsfull som jag är så vände jag dock om. En sliten man sov på parksoffan som var placerad mitt i trädgårdsgläntan. Alla var ju välkomna och han såg ut att sova gott!

 

 

Min dotter har semester, så senare på dagen tog vi en tur till Sigtuna. Det är 10 år sedan jag var där och då var det vinter. Nu blev jag smått förälskad i idyllen vid Mälarens strand, som är Sveriges äldsta stad och fick sina första stadsprivilegier år 1010 av Olof Skötkonung. Vi vandrade en liten stund i gränderna, men hettan var för svår. Det är ju helt omöjligt att vistas utomhus nu, så med snabba steg gick vi mot bilen där AC:ns kyla väntade. Men en sak är säker, jag kommer snart att återvända till den här idyllen som ligger ndast 4 mil från Stockholm och jag förstår inte varför jag inte oftare har besökt denna pärla! Jag skämtade lite - eller gjorde jag verkligen det? – att jag skulle vilja bo i Sigtuna!

 

 
 
 
 Att välja sin plats
 
 Pålsundet med alla sina vackra träbåtar!
  
Vacker blomning vid Källhagen på Djurgården
 
 Källhagen med Nordiska museet i bakgrunden
 
Katalpaträdet på Karlaplan
 
Drakegårdens vackra trädgård i Sigtuna
 
 Vackra Sigtuna
 
 

1 augusti - onsdag

 

30,5 grader

 

Landade på Blockhusudden tidigt på morgonen. Efter kaffefrukosten vandrade jag längs stränderna med Lexus i total tystnad. Inga vindar och vattnet  helt stilla. Inte ett ljud från fåglarna. Måsarna som nu fått ut sina ungar från sina bon, har ingen anledning att skräna längre och jag saknar faktiskt ´´oljudet´´  från de vita kompisarna ute på sjön. Inte ens svanparet med sin enda unge, fräste åt Lexus när vi gick förbi lusthuset nedanför tomten. Båttrafiken hade inte kommit igång och det var nästan skrämmande lugnt här på Djurgårdens ostligaste udde. Det berodde inte endast på att jag har vaxproppar i båda öronen, naturen blir tyst i augusti. I varje gammalt trähus här på Blockhusudden, stod fönster på vid gavel och de som har fönsterluckor hade använd dessa för att hindra solen att nå in. Det är den 1 augusti och vi är på väg in i sensommaren.

 

Vattnade ligusterhäcken noggrant på tomten, eftersom den är ett mycket viktigt insynsskydd. Många tror tydligen att det är bevattningsförbud i Stockholm, men Stockholm Vatten meddelar att så är inte fallet, det finns fortfarande gott om vatten i Mälaren...!

Annars ägnar jag mig en hel del åt Klas Östergrens ´´I en skog av Sumak´´ och jag njuter verkligen när jag får läsa något nytt av min favoritförfattare.

 

 

Jag såg ett minne på Facebook att jag just den här dagen 2015 gick på semester efter den mest arbetsamma sommar jag någonsin upplevt på Engsholm. Det hade tydligen varit en perfekt trädgårdssommar med lagom av allt väder, parken var frodig och det blommade vackert i överallt. Gräset hade jag  klippt fler gånger än normalt och när jag läser detta så det ännu mer tydligt att denna sommar 2018, är en katastrofsommar för natur, trädgårdar och för människor, som lider av torkan och hettan.

 

 

2 augusti - torsdag

 

28,4 grader

 

Jag orkar inte med den här värmen längre!

Det är alltid lika härligt att se sommarblommorna i Djurgårdens alla vackra trädgårdar och den blå planteringen i Lusthusportens park är i år extra fin, med det höga gräset som svävar över de blå och lila sommarblommorna. Här i parken mittemot Nordiska museet finns fem olika färgplanteringar, blå, gul, vit, rosa och röd och mina favoriter är alltid den blå och den vita. Som vanligt detta år så är det hopplöst att ta bra fotografier i det starka solljuset.  

 

 

4 augusti  - lördag

 

Planteringarna vid Rosendals slott lockar till täta besök och idag njöt jag speciellt av de två listerna framför slottet där de vita petuniorna växer ut på gångarna mjukt böljande. Runt porfyrvasen är blomstertobaken fantastisk i år, men under stark sol sluter sig blommorna, då de gör sig allra bäst morgnar och kvällar, eller vid mulet väder. 

 

På borggårdssidan står de otroliga blomsterurnorna och Cecilias bild på hennes urna, fick i veckan 600 ´´likes´´ på Stockholms gröna rums Facebooksida och många berömmande kommentarer.

 

Det här veckoinlägget kom en dag tidigare eftersom jag i morgon söndag, åker till en vacker Grekisk ö!

 

 

 Planteringen ´´Långkorven´´ vid Skansens norra entré
 
Den mycket vackra blå planteringen vid Lusthusportens park.
 
Den allitid så vackra vita planteringen!
 
Och i den röda planteringen finns ofta några spännande växter.
 
Jodå, Lexus är oftast med i trädgårdarna!
 
Vid Rosendals slottsträdgård fortsätter den vackra blomsterfesten! 
 
Rosendals slott
 
 Porfyrvasen framför Rosendals slott.
 
 Cecilia vid sin galet vackra urna vid Rosenddals slott. Lexus är en av oss som beundrar det vackra!

 


Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Så mycket vackert du bjuder på. Jag som aldrig är inne i stan blir glad över alla fina bilder. Jag bodde på Verkstadsgatan i unga år och badade ofta runt Långholmen, till mina föräldrars förtvivlan. Jag och kompisen simmade hej vilt överallt och det var nog inte alltid så lämpligt. Ha en fin semester i Grekland och ge söta Lexus en extra kram. :)

2018-08-04 @ 15:36:59
Postat av: Hasse Wester

Men vad kul, jag bodde mina första 9 år på Verkstadsgatan 10, fast i Norrtälje! Tack så mycket och jag lovar att krama Lexus!

2018-08-04 @ 15:49:16
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: kerstin

Nu när det bär iväg till Grekland är du väl rustad
för södra europas värme så något gott fick du ut av vår värme bölja .Familjen i norr Italien har +36 !
Ha en fin semester ,hoppas vinden på okända ön svalkar . Ser fram mot dina fina bilder .

2018-08-05 @ 00:25:44
Postat av: Ove o Christina

Vi kan säga att Sigtuna är en fantastiskt fin pärla! Vi har bott där. Men Norrtälje är väl också en liknande stad med gammal miljö o vid vatten!
När man inte orkar med denna värme längre kan jag bli lite förskräckt över att åka till Grekland nu! Men den värsta hettan är väl i västra Medelhavsområdet!
Hoppas att du/ni hittar svalka!!
Tack för vackra bilder! Tessinparken! O på katalpaträdet på Karlaplan!! Lusthusportens planteringar! Vackert blått!

2018-08-05 @ 14:03:33
Postat av: Britt

Tack för rundturen.
Så många vackra träbåtar på en gång har jag aldrig sett.
Du lärde mig också vad de "jättelånga gröna vaxbönorna" var för något, har sett dessa utomlands.
Har sett blomningen också på annat ställe o annan tid på året men inte lyckats sätta ihop dom förrän idag, tack vare dig.
Tänk om några år när du plockar fram denna bloggen och kan jämföra med denna galna sommaren.
Vem vet, då kanske vi säger att 2018 var inte så jäklig iallafall.
Hoppas du får en härlig vistelse i Grekland och att du har AC på rummet.
Ha de gott

2018-08-05 @ 14:37:30
Postat av: Kerstin

Tack för alla vackra bilder i din blogg. Det känns bra att se all vacker natur och alla vackra blommor. Roligt också att läsa om dina resor i Sverige och utomlands.
Är det lavendel och rudbeckia i Drakegårdens rabatt?

2018-08-06 @ 15:55:56
Postat av: Hasse Wester

Värmen var helt ok i Grekland Kerstin! Nära till bad hela tiden! Det kommer snart ett blogginlägg!

2018-08-14 @ 19:03:45
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Det var underbart i Grekland Ove o Christina!

2018-08-14 @ 19:04:43
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Det var AC på rummet Britt!

2018-08-14 @ 19:05:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Vad roligt att du gillar bloggen Kerstin! Ja det stämmer, med lavendel och rudbeckia!

2018-08-14 @ 19:06:31
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0