Site Meter

100 åringens fuchsior i Lännersta!

 
 
Lännersta 19 augusti 2018
 
 
Fuchsiasläktet har cirka 100 olika arter och oerhört många sortnamn. Släktet är uppkallat efter den tyska botanikerna Leonhart Fuchs som föddes 1501.
 
På Wikipedia läser jag vidare - De flesta av fuchsiasläktets arter kommer ursprungligen från Sydamerika. Några kommer från Nya Zeeland, Tahiti och Centralamerika. En art, scharlakansfuchsia, växer ända nere på Eldslandet i Sydamerikas sydligaste del. Där är klimatet kallt, men de flesta övriga arter lever i tropiskt eller subtropiskt klimat.
 
Efter att ha läst reportaget om Erik Lindströms fuchsior i Allers nr. 16 i år, blev vi nyfikna och ville gärna besöka han trädgård i Lännersta utanför Stockholm. Eriks barnbarn Adrian, som är trädgårdsmästare på Kungliga Djurgårdsförvaltningen, är den som idag sköter sin morfars trädgård med alla fuchsior, även om Erik fortfarande är med och vattnar och pysslar om sina älskade blommor.
 
De stora fuchsiorna ska varje vår ställas ut i trädgården och tas in i oktober när det börjar bli risk för frost. I stora urnor står ståtliga exemplar i trädgården med sorter som 'Celia Smedley', 'Walz Jubelteen' 'Rose Phonomenale' och 'Beacon'. Fuchsior som tycker om halvskugga och lite fuktiga förhållanden, har haft det mycket besvärlig denna heta sommar och Adrian berättade att plantorna mådde mycket bättre förra sommaren, då bilderna till Allers reportage togs. Men vi tyckte trots allt att det var mycket fint vid vårt besök.
 
 
Förutom de vackra fuchsiorna i trädgården, är det Erik själv som är det mest anmärkningvärda här. Han fyllde 100 år den första juli i år och sedan hans fru Ella gick bort 2013, bor ensam han kvar i sitt hus. Han har dock hemtjänst som besöker honom flera gånger om dagen och även Adrian och hans föräldrar kommer ofta på besök. Trots att han efter en skada nu måste använda rullator, är han varje dag ute och pysslar i sin trädgård och tar små promenader i det backiga området.
 
Erik och Ella flyttade in i huset 1949 i det då lantliga Lännersta och han började bygga stora murar i trädgården för att skapa terrasser på den branta tomten. Det som slår mig när jag samtalar med Erik är hans positiva syn på livet och när jag frågade hur han mådde, så nämnde han något om hostan, men han ville hellre prata om växterna och hur han anlagt trädgården. 
 
Lycka till i framtiden Erik, jag hoppas att du kan pyssla med dina fuchsior i många år framöver!
 
 
Erik och Cecilia
 
Erik och Adrian
 
Erik och jag diskuterar tändkulemotorer, som vi båda gillar!
 
Tidigare i år hade Allers ett reportage om Eriks fuchsior, där Adrian berättar om hur han sköter de olka sorterna!

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Gudomligt vackra! Min inglasade balkong är för varm för fuchsior även när glasen är bortdragna. Det är mest pelargoner som trivs.

2018-08-20 @ 19:05:22
Postat av: Hasse Wester

Ja visst är de vackra Liza!

2018-08-21 @ 10:00:44
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Den passionerade trädgårdsturisten

Nu blev jag väldigt intresserad av fuchsior. Vad underbart att det finns passionerade odlare och samlare kvar, och att barnbarnet är intresserat. Såg en trädliknande fuchsia i Danmark i år, i ett växthus och tyckte det var så vackert. Och nu detta. Mitt intresse är väckt! Tack Hasse,

2018-08-23 @ 14:06:08
URL: http://tradgardsturisten.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Vad trevligt att jag fortfarande kan väcka intresse hos trädgårdsmänniskor!

2018-08-23 @ 15:07:25
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0