Site Meter

Vecka 16, 2018 - Krokustider i Stockholm

 Humlegården
 

16 april – måndag

 

Nu är det inte bara snödroppar och vintergäck som blommar i Stockholms parker och trädgårdar, eller vintergäcken har ju just blommat färdigt den här sena våren. Det är krokusens tid nu och scillan visar sig allt mer för varje dag som går, nu när temperaturen ligger på 15 grader. På norra delen av Adolf Fredriks kyrkogård var vårstjärnan (Scilla forbesii) i full blom idag. Den här vackra kyrkogården där Olof Palme, Hjalmar Branting, Thor Modéen och Anders de Wahl ligger begravda, har fantastiska mattor med vårens vackra lökväxter och trots att Sveavägens hårda trafik stryker just intill, tänkte jag inte ens på bullret idag. Alla mina sinnen var strikt riktade mot markens scilla och krokus.

 

Några hundra meter från kyrkogården ligger Centralbadets trädgård, men där inne i citys gröna oas hade vårlökarna ännu inte börjat blomma. Det såg kalt ut nu när perennerna var nedklippta och planteringarna var vårstädade. Dammen var nästan tömd på allt vatten och jag tänkte tillbaka på tiden då vårt familjeföretag skötte den här trädgården på 70- och 80-talet. Dammrengöringen var på den tiden lite mer komplicerad, då fanns här mer än 50 guldfiskar och karpar och även några sköldpaddor. De håvades upp och förvarades i stora kärl medan vi gjorde rent hela dammanläggningen.

 

Som vanligt gick jag ut på Olof Palmes gata och korsade Sveavägen. Varje gång jag passerar platsen där Olof Palme mördades 1986, utanför dåvarande inredningsbutiken Dekorima, undrar jag om mördaren fortfarande är i livet. Nu ligger här Urban Delis butik och takrestaurang. När jag lyfter blicken och tittar mot trapporna som leder upp till Malmskillnadsgatan, ser jag nästan framför mig hur mördaren springer sin väg och sedan uppslukas av jorden!

 

Jag vandrar den 231 meter långa Brunkebergstunneln bort mot Humlegården för att titta till krokusen vid Floras kulle. Gick förbi Debasers restaurang inne i Humlegården mot Sturegatan och läste häromdagen att den är till salu för fyra miljoner! Tänker att det ser ut som en dåligt byggd koja, som är bombad med klotter och borde rivas så fort som möjligt! Bygg i stället ett ordentligt café någonstans i parken där ´´vanligt´´ folk kan fika och äta lunch! Jag har alltid tyckt att Humlegården saknat det. Den här kojan har en markhyra på 5900 kronor i månaden och restaurangen har plats för 70 gäster. Någon som är intresserad?

 

I Berzelii park fanns inte mycket att se ännu, mer än den nästan evigt blommande trollhasseln mot Hamngatan! Tittade på planteringen med alla magnolior och det känns som om de inte kommer att blomma lika mycket som förra året. De ägnar sig just nu åt att växa i stället. Vistelsen i stan avslutades med en vandring i klädaffärer tillsamman med en lunchledig dotter och vi åt en god tonfiskmacka på Subway!

 

I morse fick jag meddelande och ett bildbevis av Cecilia, att hon hittat vårens första vitsippa! Lycka!

 

Nu ska jag börja packa inför Cecilias och min Italienresa!

 

 

17 april - tisdag
 
Försommarvärme i huvudstaden och vi gick bort mot Waldemarsudde och Rosendal, Lexus och jag.  Vid Täcka udden med sin slottsliknande byggnad, stannade jag ännu en gång upp en stund och beundrade de fantastiska bokarna och den stora vackra sparbankseken och tänkte att så här mäktiga träd får en att känna sig nästan betydelselös som levande varelse i naturens stora magiska gröna rum. Vid villa Alnäs anlades nya listplanteriingar och vid Listonhill tycker jag att de beskurit de vackra syrenerna väl hårt. Allt för utsikten.
 
Trädgårdsmästare Marina Rydberg vid Waldemarsudde var på plats i ett av de vackra gamla växthusen och vi pratade en stund, mest om livet i stort och kanske några ord om trädgård också! Det har blivit en vana att jag hälsar på här under mina vandringar och det är alltid speciellt att vistas en stund på Wudden! 
 
Vid Rosendal satt folk ute i solen och fikade och vid Rosendals slott fotade vi Lexus mattes vackra blomsterurnor😊! 
 
Hemma på tomten vid Blockhusudden planterade jag vårblommor i urnor och klippte ner summersnow clematisen vid portalen. Resten av dagen ägnade Lexus och jag åt soffhäng i solen på altanen! Halvsovande lyssnade vi på måsarna ute på sjön och till någon båt som tuffade förbi på det blanka vattnet! Om jag gillar livet som pensionär? Jorå😎! 
 
 
 Debasers restaurang inne i Humlegården är till salu!
 
 Kungliga biblioteket
 
 Trollhassel vid Berzelii park
 
 Snöklockor vid Waldemarsudde
 
Snöklockor och Lexus vid Waldemarsudde
 
 Häggen är på gång på Djurgården
 
 
Resan till Italien kommer i separata blogginlägg under veckan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0