Site Meter

En relativt tyst vandring runt Årstaviken

 Krokusslänten vid Skanstull!
 
11 april 2018
 
Den här morgonen var planen att vandra längs någon av Stockholms milslånga stränder, utanför Djurgården den här gången. Jag visste att det ännu inte fanns så mycket att se för en blomster- och trädgårdsfotograf, nu njöt jag i stället av det fantastiska vädret. Högtrycket har parkerat över vår stad och med ovanligt lätta steg  vandrade jag runt Årstaviken den här onsdagen.
 
Tunnelbanans gröna linje tog mig till Skanstull där jag började min vandring på Årstasidan och gick bort mot Liljeholmen. Eftersom jag var tidigt ute blev det här skuggsida, men det var trots det en riktigt skön och lite kylig aprilmorgon. 
 
Utefter promenadstigen fanns skyltar med texten:
 
´´Du befinner dig nu på en av de platser Stockholms stad valt ut i projektet Guide till tystnaden. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser går ändå att finna. 
Läs mer om guide till tystnad här!
 
Årstaviken är verkligen en speciell plats i Stockholm, där man varken hör eller ser biltrafik, förutom vid de två tullarna i väster och öster - Hornstull och Skanstull. Annars är det här en ganska tyst och behaglig vandring runt viken, en sträcka på 8 kilometer. De ljud som märktes mest idag var sången från talgoxar och bofinkar i skogen och måsarnas sköna skränande ut över vattnet. Underbara vårljud!
Vid vackra Årsta gård stannade jag en stund och tänkte att jag alltid är här för tidigt på våren och att jag måste återvända när det börjar grönska och blomma kring bäckravinen vid den gamla gården. Jag drack mitt kaffe vid en bänk med utsikt över Årstabron och njöt av den fantastiska friheten som jag har fått och jag älskar verkligen att vandra i mina drömmars stad.
 
Framme vid Liljeholmens nya stadsdel vid vattnet - Liljeholmskajen eller Årstadalshamen - har nybygget nu nått fram till Årstabron och här finns några riktigt höga hus, varifrån man måste ha en fantastisk utsikt in mot Söder, innerstaden och ut mot skärgården. Däremot har ju inte de som bor på Söder en lika vacker utsikt, när de blickar över Årstaviken mot Liljeholmens alla nybyggda hus. Bostadsområdet just vid vattnet är ju inte direkt vackert!
 
Vid Hornstull drack jag te på Cafe Giffi vid Hornsgatan 143! Sedan vandrade jag solsidan fram mot Skanstull och passerade de 500 kolonilotterna i sluttningen mot Årstaviken och jag besökte så många bryggor som jag kom åt, för att njuta av solens värme och för att dra ut på den här sköna vistelsen vid sjön. Jag gick upp till några av kolonilotterna där det nu var krokusens tid och några odlare hade tagit ut sina trädgårdsmöbler och vände sina ansikten mot den värmande solen.
 
Framme vid Skanstull fotade jag slänten med tusentals krokus innan jag klev på tunnelbanan och begav mig hem till Bromma igen!
 
En vandring runt Årstaviken 2012 - se här!
 
 
Just nu får jag nöja mig med krokus, i väntan på att alla lite senare vårblommor ska visa sig denna sena vår! Inget fel med krokus, men kom igen nu scillan!
 
 Gamla Sundsta gård från 1700-talet har hamnat under Johanneshovsbron från 1984. Den här gården hade vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötseln av på 80 och 90-talet, så de här fruktträden har jag beskurit många gånger!
 
 
Årsta Gård och guide till tystnaden!
 
Årstabron!
 
 Den sista biten av bryggor vid Liljeholmens kaj snickras ihop!
 
Lena Lerviks fina kvinnor!
 
 Liljeholmens högsta hus från Södersidan!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Britt

Friheten att du nu kan promenera runt i lugn o ro och njuta av allt vackert utan att stressa är guld värt.
Ok, dom där höga skraporna var ju inget vidare vackert förstås.
Ser ut som New York fast här är mer luft emellan.
Snart kommer scillan till dig också, den har börjat blomma hos oss nu och de tidiga tulpanerna är snart i blom också.

Ha de gott


2018-04-12 @ 18:21:30
Postat av: Hasse Wester

Ja nu väntar jag på Scilla och tulpaner Britt! Då börjar den riktiga våren!

2018-04-13 @ 06:52:28
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0