Site Meter

Äntligen oktober!

 
 
1 oktober 2017
 
 
Jag är inte ironisk i rubriken, utan nu när jag snart slutar jobba ska jag lära mig att tycka om alla årstider, eftersom jag då inte behöver tvinga mig ut i väder som jag inte trivs i. Men oktober är en månad som jag alltid tyckt om. Färgerna och den klara luften, men nu gäller det bara att lära sig tycka om mörkret också! Bilden här ovan är från Humlegården i en allé fram mot Linnéstatyn och Kungliga biblioteket.
 
Den här vackra 1 oktober började dock tidigt på morgonen med en hundpromenad på östra Djurgården, där dimman låg trolsk över Isbladskärret och Djurgårdsbrunnskanalen. Min underbara kompis och jag vandrade i skog och längs stränder och vi njöt av stillheten i den vackra naturen. Jag mådde verkligen gott av lugnet och de vackra färgerna. Lexus var som vanligt mest inresserad av dofterna.
 
Efter vandringen, tog jag mig till Sankt Eriksplan och vandrade inåt stan. Nere vid Norra Bantorget framför Brantingmonumentet, låg 25-30 personer och sov i sovsäckar och plötsligt försvann den vackra morgonkänslan från Djurgården och jag hamnade i verkligheten igen. Efter en hastig vandring runt i parken, tog jag mig över till Norra Latins gård där någon eller några hade haft roligt med fontänen ´´Maskrosbollen´´  och hällt i diskmedel eller något liknande, så att det skummade kraftigt i och runt och i bollen. Jag antar att det var ett busstreck, men det såg ganska roligt ut...!
 
Inne i Centralbadets trädgård grönskade det fortfarande och vi får vänta ett tag till på höstfärgerna där. Jag hittade några vackra nävor utefter gångarna och jag tycker verkligen om de här perennerna, där vissa sorter blommar väldigt länge. Det finns de som inte alls tycker om nävor och en viss f.d. redaktör avskyr hela det här släktet. Själv tycker jag att de är användbara på så många olika sätt, som marktäckare och som vävarväxter i perennplanteringar, plus fördelen att många sorter blommar långt in på hösten. Rozanne är en sort som är helt fantastisk och blommar nog längst av alla perenner som jag känner till, utan att man behöver klippa den på något sätt. 
 
Jag vandrade Brunkebergstunneln bort till Humlegården som sprakade av höstfärger på vissa platser och avslutade min stadsvandring med att handla mat på T-Jarlen. I morgon ska jag ta hand om oktober i min slottspark! 
 
 Eldtöreln glöder nedanför Linné. Kring Linnémonumentet sitter fyra kvinnliga figurer; Den första, representerar botaniken med blomma och förstoringsglas. Den andra, medicinen med hygieiaskålen och asklepiosstaven. Den tredje mineralogin med en kristall och ett manuskript. Den fjärde kvinnan representerar zoologin med en fjäril i ena handen.
 
 Fredrika Bremer framför lekplatsen i Humlegården där prunusträden glöder idag den 1 oktober.
 
Jag har alltid haft svårt för sköldpaddsört, men här tillsammans med höstanemoner, var de helt ok tycker jag. Platsen är gården mellan Norra Latin och Drottninggatan.
 
Fina nävor inne i Centralbadets trädgård...
 
...och på Norra Bantorget hittade jag nävan Rozanne som är så fantastisk!
 
Norra Bantorget blommar vidare. Här märks mest strålrudbeckian.
 
Här skummar det kring Maskrosbollen på Norra Latins gård.
 
Hortensior på Dalagatan.
 
 Som sagt så startade jag dagen med en härlig vandring på östra Djurgården med min lurviga kompis Lexus.
 
Soluppgång över Lilla Sjötullsbron.
 
 Underbara Isbladskärret
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Underbara bilder och vilka färger träden har fått uppe hos Er.
Här är det fortfarande mest grönt som gäller.
Håller helt med dig om Rozanne.
Den mest fantastiska näva som finns.
Blommar oavbrutet från juni och in i november om frosten håller sig borta.

Hälsningar
Britt

2017-10-01 @ 16:46:31
Postat av: Hasse Wester

Tack Britt! Ja Rozanne är en riktgt bra näva!

2017-10-01 @ 19:42:44
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Kai

-- Jodå, man kan hålla det emot nävorna att de kan bli lite väl triviala.

2017-10-08 @ 21:34:00
URL: http://odla-nu.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0