Site Meter

Prolog - Mellan hägg och syren

Tanto, Årstaviken. Tack för att ni planterat alla dessa blomsterlökar just här! Bild från14 maj.
 
Samma plats den 19 maj kl. 04.30.
 
 22 maj
 
 
13 maj 2017
 
 
I Centralbadets trädgård och ute på Djurgården, har häggen börjat blomma. ´´Hemligt går träden i blom´´ skrev Beppe Wolgers när han 1961 knåpade ihop texten till Monica Zetterlunds ´´Sakta vi gå genom stan´´!  
Mitt uppdrag den här helgen var att fotografera stadens tulpaner, även om jag borde ha väntat en vecka till då de är i sin bästa blomning. Nu blev det inte bara tulpaner som hamnade på mitt minneskort den här dagen, som var starten, inledningen, upptakten, prologen till årets vackraste tid - Mellan hägg och syren! Det är nu man borde vara ledig för att kunna njuta av allt det vackra. Fullt ut!
 
Min vandringsväg Dag 1:
Tunnelbana till S:t Eriksplan, där jag vid nr. 89 fotade Magnolia kobus som frusit och fått sina blommor brunfärgade, som så många andra efter veckans alla minusgrader. Jag fortsatte bort mot Vanadisplan för att där ta bilder på tulpaner i olika färger. Dagens tulpaner mixas i färger som vi förr inte kunde tänka oss och jag tycker att det är ganska roligt. Fortsatte Sigtunagatan och in genom Vasaparken. Fotograferade vita Balkansippor och Kungsängsliljor som växte kring ormhasseln inne i Sinnenas trädgård. Trädgårdsmagi! Vandrade förbi Sven Harrys konstmuseum på Eastmanvägen och in till höger på Valentin Sabbats gata där allén med Magnolia ´Merril´ blommade.
 
Fortsatte Dalagatan ner mot Norra Bantorget, där ett fantastiskt blomsterhav mötte mig på det förr så tråkiga tafiktorget. Nu var det inte tulpanerna som fångade mitt största intresse, utan alla tusentals vita Narcisser av sorten 'Actea' som är så magiskt vackra och jag minns att det under hösten 2014 planterades 23 000 blomsterlökar på Norra Bantorget. Jag vandrade Barnhusgatan fram mot den stora blommande Magnolian på Drottninggatan och sedan in i Centralbadets trädgård, där häggen just gått i blom och trädgården inleder nu sin magiskt vackra tid. Följde Olof Palmes gata ner till Vasagatan och jag gick bort mot Centralen, där de mycket tätplanterade tulpanerna i refugplanteringarna blommade så oerhört vackert.
 
Nu tog jag mig över till Kungsholmen och smet in i Sarafens trädgård, där Magnolian blommade och där det även finns ovanligheter som Pappersmullbärdsträd, Hickory och Tulpanträd. Jag fortsatte Hantverkargatan upp, förbi Kungsholms kyrka och vidare in på Scheelegatan. Fleminggatan. In till Grubbens trädgård där jag tog bilder på två rader av Magnolior. Tillbaka genom Polishusparken och in till Ilcaffé på Bergsgatan för att fika med två andra Stockholmsvandrare! Tunnelbana hem från Fridhemsplan. Så! Där har ni min vandringsväg denna soliga lördag i mitten av maj. 
 
Dag 2:
Söndagen bjöd på ett vackert fotoljus och jag vet inte om det är ett ålderstecken att jag trivs bättre i det här vädret än i lördagens starka solsken. Vattnet låg stilla runt staden och temperaturen var behaglig.
 
 
Med bil till Humlegården, Stureparken, Ringvägen och Tanto!
 
 
 
Centralen på Vasagatan.
  
Actea-magi vid Norra Bantorget.
 
Nyplanterad Magnolia på Norra Bantorget.
 
 Norra Bantorget.
 
Humlegården
 
Stureparken. Det planteras magnolia överallt nu och de förr så exotiska inslagen i Stockholm, har blivit en vanlig växt både längs gator och i parkerna. 
 
Humlegården - Tokyokörsbär
 
Ringvägen
 
Vanadisplan.
 
Ormhassel och vita Balkansippor i Sinnenas trädgård.
 
 Magnolia 'Merril' vid Valentin Sabbats gata.
 
Magnolia - Drottninggatan 90
 
 Underbara Centralbadets trädgård där häggen börjat blomma.
 
Serafens trädgård.
 
 Grubbens park på Kungsholmen.
 
Köldskadad Magnolia kobus på S:t Eriksgatan 89.
 
Vid Djurgårdsbron 16 maj
 
Lindhagensgatan.

Kommentarer
Postat av: Ingrid T.

Underbara planteringar! Det får visst bli Sthlms- besök i tulpantider också. Det har vi missat hittills.

2017-05-15 @ 13:29:59
Postat av: Ann-Christine beneke

Jag håller fullständigt med Beppe Wolgers, hemligt går träden i blom. När man minst anar det exploderar det i vår natur , färger som sprakar och signalerar kom, kom, här är jag. Eller nyanser av mjukt grönt och blått , skira färger som man måste hitta i sina gömslen. Ack vår, jag fullkomligt spricker av nyfikenhet och glädje, du är här!

Tack för vackra foton.

2017-05-15 @ 14:10:40
Postat av: Hasse Wester

Ingrid T: Visst, planera in ett tulpanbesök i huvudstaden vet ja!

2017-05-15 @ 16:13:57
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ann-Christine Beneke: Värmen är på väg...

2017-05-15 @ 16:14:35
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ann-Christine beneke

Ja hurra, !

2017-05-18 @ 05:43:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0