Site Meter

Jag blev bjuden på trädgårdskalas mellan hägg och syren!

 
Underbara Groens malmgård vid Vitabergsparken! Vilken ynnest att få bo i denna ´´Secret garden´´, som min trädgårdskompis gör. Med storstaden alldeles inpå knuten ligger denna ljuvligt vilda och vackra trädgård och idag blev jag sådär extra trädgårdslycklig när jag fick komma in och fotografera häggen, just när den blommar som bäst. Förra året kom jag för sent. Eftersom Stockholms vackraste hägg på Långholmen togs bort för att badstranden skulle utökas med några meter, är jag glad att jag har flera favoriter i huvudstaden.
 
Jag har skrivit många gånger om den här platsen och det är verkligen en speciell känsla att vandra runt i den här lummiga trädgården, där nu enstaka tulpaner tittar upp här och där i den vackra majgrönskan. Här inne skulle inte stora tulpanhav passa. Tack för besöket, jag kommer igen när caféet är öppet!
 
 

´´Mellan hägg och syren´´ är den mest poetiska tidsangivelse jag vet, det är tiden då vi med hjälp av alla våra sinnen, njuter fullt ut. Synen av vildvuxna, svagt hängande träd och buskar, fyllda av skummande häggblomning, den härligt starka doften av både hägg och syren, ljudet av bofink, trädgårdssångare, koltrast och näktergal i försommarens gryning och skymning,  känslan av bara fötter mot mjukt gräs och den friska smaken av vårens primörer. Just precis då är det extra gott att leva!

 

 

I maj månad, då hägg och syren blommar tillsammans med andra ljuvliga försommarblommor, befinner vi oss i den vackraste tiden under det nordiska året. Det är nu vårtröttheten brukar komma smygande, då vi helst av allt vill lägga oss i gräset, känna doften av blommor och blicka upp mot trädens skira grönska och kanske slumra till en stund och drömma om kommande lata sommardagar. Många av oss har svårt att ta in allt det vackra och ljusets plötsliga återkomst efter en lång mörk vinter och drabbas av vårdepression. Det sägs att ju längre norrut man kommer desto större blir problemet. Visst är charmigt och spännande med våra fyra årstider som skiljer sig så markant åt, men för vår psykiska hälsa vore det bättre att befinna sig runt Medelhavet. Men det är tveksamt om min psykiska hälsa skulle bli bättre om jag inte fick uppleva den svenska våren!

 

 

I trädgårdarna blommar tulpaner, förgätmigej, kungsängslilja, balkansippa och tidiga perenner. Vitsippornas vita kronblad börjar skifta i rosa, för att sedan försiktigt slockna och bereda plats för andra örter och gräs som döljer de vissnande anemonerna. När häggens blommor är fullt utslagna, vilket brukar ske en vecka in i maj månad i Stockholm -i år tog det dock mer än två veckor - då börjar den korta magiska tiden mellan hägg och syren.

 

Det sägs att tidsangivelsen myntades när en skomakare i Torshälla tog semester mitt i försommarens fägring och hängde upp skylten ´´Stängt mellan hägg och syren´´.  Ibland är perioden så svindlande kort, att häggens och syrenens blomning under vissa år överlappar varandra. Det skulle betyda att den stackars skomakaren fick en väldigt kort semester, eller ingen alls. 

 

Visst vet jag att perioden mellan häggens och syrenens blomning ofta är extremt kort, men det finns olika sätt att se på den här perioden. Jag brukar se tiden som i den fantastiska TV-filmen ´´Mellan hägg och syren´´ av Boris Engström och Gunnar Brusewitz - som sändes första gången i TV på julafton 1986. I filmen börjar den vackra berättelsen när häggens små runda blomknoppar börjar skifta i vitt, fram till att syrenernas vissna blommor faller till marken. Perioden ´´Mellan hägg och syren´´ kan då pågå i nästan en månad i Stockholm, men egentligen borde väl då perioden heta ´´Under tiden då hägg och syren blommar´´ ? Den tidsangivelsen låter dock inte lika poetisk vacker!

 

2016 slog häggen ut på östra Djurgården den 7 maj. Det var då koltrasten och näktergalen sjöng som starkast, som en hyllning till denna vackra växt. Nu inleds den stora blomsteryran på allvar för oss nordbor. Körsbärsträden blommar fortfarande men snart börjar det snöa vita kronblad från träden. De tidiga sorterna, som till exempel Prunus ’Accolade’  i Kungsträdgården, har blommat färdigt för länge sedan och drivor av rosa kronblad på marken städades bort i körsbärsalléerna.  Jag kan den här tiden känna en viss oro och stress att inte hinna med allt som händer i naturen och i olika trädgårdar och parker, men jag försöker lära mig att njuta av några få platser, i stället för att fara runt för att försöka fånga in så många platser som möjligt. Men jag lyckas sällan...

 

 

 

Häggen lever största delen av året ett undanskymt liv i naturen och i trädgårdar. Det är inget träd man lägger märke till för dess växtsätt, men redan tidigt i april börjar bladknopparna skifta i grönt och man kan senare se de små blomknopparna ligga inbäddade i ett skyddande hölje. I början av maj öppnar sig sedan de hängande vita blomklasarna och ingen vän av växter är då oberörd av denna magiska förvandling.  Häggblommornas doft är intensiv att många tycker att den är rent obehaglig, men en majkväll då luften fylls av doften, njuter jag som bäst i hänryckningens tid. De som däremot har för vana att plocka in blommor till sina vaser, ska dock låta häggens blommor vara ifred, eftersom de ger ifrån sig en något kvalmig och märklig doft inomhus. Helst bör den få sprida sin underbara och säregna doft fritt ute i försommarens grönska. 

 

 
När jag vandrar förbi Vintertullens koloniområde vid Vitabergsparken, brukar jag titta in och se om min trädgårdskompis Mariana är på plats vid sin lott. Idag ropade hon på mig och frågade om jag ville ha kaffe. Jag kom precis lagom till föreningens fikastund och Sofia kyrka just intill, slog tolv när vi satte oss vid det dukade kaffebordet. Den här lugna, skyddade och vackra platsen har 12 lotter och vid den långa gården nedanför lotterna på Malmgårdsvägen, har jag jobbat en gång i tiden. Tack så mycket för att jag blev bjuden på det mysiga trädgårdskalaset!
 
 
 
Mariana visade mig till fram till Arnes fina, blommande lott och när jag skrev boken 2012, kom hans lilla trädgård med på en bild. Den duktiga och trevliga trädgårdsmästaren Arne bor i närheten och tillbringar mycket tid här. Planteringarna där nu gullvivor samsas med tulpaner, ramas in av buxbom som han har har förökat från fyra exemplar. 
 
 
Och vem har sin lott ´´Paradiset´´ högst upp i sluttningen? Jo en gammal Bajenlirare från 70-talets legendariska trupp. Jan ''Lillen'' Svensson, som spelade tillsammans med Kenta och Billy Ohlsson, Matte Werner och många andra gamla bajenstjärnor. Det var på den tiden då min bror och jag såg många matcher på Söderstadion och då bodde de flesta av spelarna här på Söder. Idag är Bajen ett internationellt lag.
 
 
Här inne i häggen på Skånegatan vid uppfarten till Sofia kyrka, fotograferades jag av tidningen ´´Mitt i´´ när boken släpptes 2013 och jag skulle berätta om tiden mellan hägg och syren. Bilden får jag inte använda och lika bra är det...
 
 
Runt Sofia kyrka, som ligger högst upp i Vitabergsparken, blommar nu stora fält av tulpaner i den berömda ´´Stockholmsblandningen´´ som man kan se på många håll runt om i stan. Det lättar upp den lite allvarliga stämning som brukar råda vid en kyrka, även om det just här vid Sofia, inte finns någon kyrkogård med gravar.
 
Förutom caféet inne på Groens malmgård, som har öppet onsdag-fredag, kan man både fika och äta hamburgare och pajer vid ´´Kajsas i parken´´ som har öppet varje dag mellan 10-19.
 
Vårprakt vid Greta Garbos torg.
 
Sköna Eken...
 
På Slussen som under en mycket lång tid framöver kommer att vara en arbetsplats, står Lena Cronqvists ´´Fem flickor´´ i brons och ser lite förvirrade ut.
 
Vid Anna Lindhagens täppa på Stigbergsgatan, har en del av trädgården just renoverats.
 
De här vackra tulpanerna hittade jag i en backe invid Stigbergsgatan.
 
 Mahonia, denna av många så hatade växt. Antagligen har den fått ett så dåligt rykte för att folk använder den på fel plats. Den trivs inte i full sol, utan blir vackrast i skuggigare lägen och då bränns inte bladen som de gör på våren, om de är planterade i ett soligt läge. Jag tycker att den är ganska OK här vid trappan! Eller?
 
 Stig Claessons park
 
Nere på stan blommar häggen och päronträden vackert inne i Centralbadets trädgård på Drottninggatan.
 
Inne i Centralbadets trädgård råder ett speciellt klimat mellan de höga husen och här har syrenerna redan börjat gå i blom.
 
Och på Norra Bantorget fortsätter narcissen Actea att blomma så vackert i stora fält. Det är en av de finaste narcisserna tycker jag.
 
 Hägg brukar inte få finnas i stadens finrum, men här just intill riksdagshuset, med utsikt mot Rosenbad och Sagerska huset (där stadsministern bor), har den här vilda växten en fin och framträdande plats. 
 
Samma hägg med Operan som bakgrund.
 
Helgeandsholmen där Riksdagshuset är placerat.
 
Strömparterren med slottet i bakgrunden.
 
Självklart besökte jag som vanligt Järnpojken på Bollhustäppan, när jag passerade Gamla Stan och ett kvarter därifrån drack jag mitt kaffe på favoritcaféet ´´Under kastanjen´´. Se mer om Järnpojken här!
 
Jag fick nästan springa in till pojken då jag såg att 500 fotograferande japaner med raska steg var på väg in för att ta bilder av Sveriges minsta offentliga staty. Jag tog mina bilder snabbt och avlägsnade mig för att inte fastna i folkmassan.
 
På Själagårdsgatan har Eddie Grahn kvar sin butik och han fortätter att ha sina härliga vandringar i Gamla Stan. Läs mer om Eddie här!
 
Inne längs de uppvärmda gränderna i Gamla Stan blommar träden tidigare än ute på malmarna. Här vid Tyska Stallplan har hästkastanjen börjat gå i blom.
 
 På Norra Benickebrinken har snart magnolina blommat färdigt för i år.

Kommentarer
Postat av: Amanda Jona [FOTOGRAF]

Åh vilket härligt inlägg, så många fantastiska bilder!

2017-05-21 @ 08:34:44
URL: http://amandajona.se
Postat av: Longevity - en blogg om hälsa

Håller med ovanstående talare, sjukt härliga bilder!

2017-05-21 @ 08:40:26
URL: http://madelein.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack Amanda och Madelein!

2017-05-21 @ 08:45:38
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: BrittMari Söderholm

Tack för guidning bland majblomningen i vår vackra huvudstad. Jag bokade in en Sthlmsresa 14-17 maj och hoppades få se syrénblomningen på Söder, men jag var en till två veckor för tidigt ute. Den fantastiska häggen i Centralbadets park såg jag dock liksom magnolian vid Österlånggatan. Har du sett den gula magnolian vid Jakobs kyrka? Sååå vacker mot den röda fasaden! BrittMari

2017-05-21 @ 17:42:35
Postat av: Hasse Wester

Ja allting är ju senare i år Britt-Mari! Men fint att du fick se något och tack för att du påminde mig om den gula vid Jakobs, höll på att glömma den. Vi får se om jag hinner fota den i år. Jag har ju ett jobba att sköta också...ett tag till i varje fall!

2017-05-21 @ 19:24:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vilken härlig och lååång dag och vilket fotoljus kompis!

2017-05-21 @ 19:44:14
Postat av: Per

Oj vad många härliga bilder. Den med tulpanerna och Sofia är helt underbar! Hoppas på att få komma in i Groens trädgård i sommar.

2017-05-23 @ 18:18:16
URL: http://whatgoodami.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0