Site Meter

I Linnés fotspår

 
 
27 maj 2017
 
 
Jag kände en plötslig längtan till lärdomens stad Uppsala, inte i första hand för lärdomens skull utan för att vandra en stund på historiska marker, där en gång blomsterkungen Linné trampat omkring. De första bilderna här är från Linnés Hammarby som jag besökte på hemvägen. Jag började i stället vid Linnéträdgården på Svartbäcksgatan inne i Uppsala, där jag hade bestämt träff med min Facebook-kompis Petra som öppnade så att jag fick komma in, innan trädgården slog upp sina portar för dagen. Tack Petra för det! Det här är Sveriges äldsta botaniska trädgård och anlades av Olof Rudbeck redan 1655, det var först 1741 som Carl von Linné blev föreståndare för trädgården och det var här han arrangerade växterna efer sitt sexualsystem. Han bodde här fram till sin död 1778, men under sommarmånaderna vistades han mest ute på Linnés Hammarby, 15 km utanför staden.
 
Det finns mycket att säga om Linné och jag nöjer mig med att ha fått uppleva känslan att gå i hans fotspår den här dagen i hänryckningens tid. Trädgården är som alltid mycket prydlig och här finns ungefär 1000 växter att beskåda. Det är tidigt på säsongen nu och för att uppleva alla örter på bästa sätt så bör man vänta en månad till, men det var underbart att strosa omkring i de olika avdelningarna idag. Det som mina ögon hela tiden drogs till vid det här besöket, var de späda granskotten på granhäckarna i trädgården. De lyste ljust vårgröna och trots att jag egentligen inte alls tycker om granar, så är skotten på våren som små underverk i naturen.
 
Jag fortsatte bort mot Botaniska trädgården där det pågick ett stort arbete med att byta ut lindar i barockträdgården. De hade drabbats av ´´en genetisk skada som orsakat invuxen bark och sår på grenar och stammar´´ som jag läste på en informationsskylt. Nu planteras 144 nya lindar. Vårväxterna i de olika växtkvarteren blommade här och där, men det är samma läge här som i Linnéträdgården, att det tar lite tid ännu innan de flesta örterna börjar visa sig. Jag började längta ut till Linnés Hammarby, så jag drog vidare. Efter att ha tappat bort skyltningen till Hammarby, stannade jag vid en mack för att fråga efter vägen. Den unga kvinnan hade ingen aning men var hjälpsam och trevlig och ropade till en kollega. ´´Vet du var Linneas Hammarby ligger´´. Ingen visste varken var Linneas eller Linnés Hammarby låg. Men jag hittade rätt, eftersom skyltningen var placerad bara en liten bit från macken. 
 
Linnés Hammarby är en sådan där plats där ett ovanligt lugn råder. Trots att det vandrar omkring lite folk runt om Linnés sommarbostad, så råder en skön stillhet här och jag kan mycket väl förstå att vår blomsterkung trivdes här ute. Jag gick en liten bit bort mot hagmarkerna, men det är alltid Linnés lund som lockar mest här. 
 
Håll min lund, som jag planterat,
i din tid, wid macht,
och om träd utgå, sätt andra i stället.
 
Citatet är en uppmanig från Linné till sin hustru Sara Lisa. Den finns en lista över åtgärder som Linné ville att hon skulle genomföra efter hans död. (Informationsskylt i lunden)
 
 
I den här lunden skulle jag kunna sitta länge just den här tiden på året och bara njuta av den ljusgröna skira grönskan och lyssna på fågelkonserterna. Jag såg ett ungt par som vigdes inne i lunden och jag önskar att de får ett lyckligt äktenskap. Efter kaffet i fruktträdgården var det dags att återvända till verkligheten. Motorvägen hem till stan och för att få något slags kontakt med Carl i Stockholm, så får jag väl besöka hans staty i Humlegården eller i rosenträdgården på Skansen!
 
En fin Uppsladag blev det och jag kommer snart att återvända!
 
Linnés lund i Hammarby
 
Linnéträdgården med orangeriet som Carl Hårleman har ritat!
 
Min vänliga Facebook-kompis Petra Holmgren Reichler öppnade Linnéträdgården för mig! Hon är i grunden trädgårdsmästare, men jobbar nu mer administrativt vid Uppsala linneanska trädgårdarna, som förvaltar Linnéträdgården, Uppsala botaniska och Linnés Hammarby, även om hon såklart inte kan hålla sig helt borta från det gröna.
 
 ...och Petra tog en bild av besökaren!
 
Venus bakom granskotten!
 
Underbara Anemone coronaria.
 
Carl von Linné av Carl Eldh.
 
Den fantastiska buketten var fortfarande fräsch efter förra lördagens trädgårdsfest, då Linnés födelsedag firades. Varje år den 23 maj firas Carl von Linnés födelsedag här i Linnéträdgården, där han bodde fram till sin död 1778.
 
 ...och så dessa vackra skyltar!
 
Strutbräken som rullar ut sig i botaniska trädgården! Så vackert!
 
Vänligt utformade växtkvarter!
 
Självklart måste en botaniska trädgård ha ett insektshotell!
 
I varmbädden är allt redan klart!
 
Barockträdgårdens granar lyser vårgrönt!
 
 

Kommentarer
Postat av: Ramona Källström

Jättefina bilder som vanligt. Kul att få en egen visning av L trädgård.

2017-05-27 @ 12:04:45
Postat av: Hasse Wester

Tack Ramona! Ja det är ju lite dina hemtrakter!

2017-05-27 @ 22:24:15
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Fortfarande fint där hos Linne' ser jag😊 Självklart är han ett majbarn😉

2017-05-28 @ 22:43:42
Postat av: Hasse Wester

Hm, jag trodde att alla blomsterkungar var födda i april...!

2017-05-29 @ 17:35:54
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0