• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Mossor, svampar, älgar och en hovflorist!

    Mossorna får stå för naturens prakt nu i november.
     
     Älgarna är tillbaka på Nybroplan
     
     På Stockholms slott lyssnade vi på hovflorist Claes Carlsson som berättade om sitt arbete i ett intressant föredrag. Claes visade bilder från olika utsmyckningar på slottet och jag föll fullständigt för ett arrangemang vid ett dop, där syrener och äppelblom förvandlade slottskyrkan till ett litet paradis. Jag blev även mycket förvånad när jag fick veta att en av mina favoritblommor hundkäx, användes flitigt i sommarkompositioner inne i slottet! Även stora grenar med nyutslagna häggblad fanns med under några vårhögtider!
     
    Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Heidi, Malin och Cecilia, här tillsammans med Claes Carlsson. 
     
    Efteråt blev det fika inne på Grillska/Stadsmissionen vid Stortorget i Gamla Stan.
     
    ...och så fick jag den här fina kärlekstavlan som en tidig julklapp!
     

    Novemberljus

     Engsholms slottspark

    Blogginlägg 3398 sedan starten 2005

     
    Snön smälter och Stockholm börjar bli grått och skitigt igen. I morgon är det arbete som gäller efter att ha varit hemma en tid med trasslande knä. Nu har vi avverkat halva november och det är drygt en månad kvar till Vintersolståndet, då allt vänder! Bilden är ifrån Pålsundsbron.

    Bokar i guld och ett underbart 3-års kalas!

     
     
    13 november 2016
     
     
    Det finns faktiskt fortfarande något att glädja sig åt i Stockholms trädkronor, nu när bokarna lyser i guld i vacker kontrast mot snön. Som här på Djurgårdsvägen vid Täcka Udden. 
     
     
     
    Grinden till Täcka Udden
     
     
    Cecilias underbara hund Lexus, som är en Bichon Havanais, fyllde 3 år i lördags och det firades stort på hundcaféet Himmelska hundar i Tessinparken. Vi hade bokat bord och det blev en... annorlunda och fantastisk födelsedag och jag är helt säker på att Lexus var lika nöjd som jag! 
     
    Alla fotograferar inte träd och hundar...!
     
     Måne över Blockhusudden
     

    Novembersnö över Stockholm

    Bollhustäppan i Gamla Stan
     
     
    10 november 2016
     
     
    Det har varit snö- och trafikkaos i Stockholm den här veckan, då folk har suttit fast i gigantiska köer under mycket lång tid. Inte sedan mätningarna startade 1905 har det kommit så mycket snö i november och snöröjarna verkar ha överraskats ordentligt. Mellan 30-40 centimeter har landat och jag tänker inte ge mig in i debatten om hur staden sköter snöröjningen eller hur norrlänningar hånar Stockholms beredskap inför stora snöfall. Det är ju trots allt lite skillnad att röja snö i en hetsig storstad, mot att skrapa några vägar rena på landsbygden. Men jag har såklart förstått att snöröjningen fungerat mycket dåligt den här gången. Varför jag inte så självklart ansluter till de som klagar, är att jag själv har röjt snö i 42 år, mest handskottning och med snöslunga på gårdar runt om i stan och det förväntades alltid det att alla platser skulle röjas samtidigt...! Vi jobbade mycket hårt under långa dagar och ibland när alla uppdrag var slutförda, så började det snöa igen! Hej mitt vinterland!!!
     
    Nu har jag själv inte blivit drabbad den här veckan eftersom jag varit hemma med mitt onda knä. Under torsdagen provgick jag dock en sväng på stan, innan jag skulle infinna mig för att magnetröntga knät på Odenplans läkarhus. Jag gick Drottninggatan mot Gamla Stan och överallt fanns takskottare som röjde husens tak. Det blåstes i visselpipor för att stanna upp takskottarna när folk passerade och det måste var mycket ovanligt att utföra dessa jobb redan i november. Under onsdagen när snön föll tungt, förvandlades huvudstaden till en ren och vacker plats trots kaoset, men under torsdagen var vägar och trottoarer fyllda av en slaskig sörja. 
     
    Det var inget idealiskt underlag när man har besvär med ett knä, så vandringen blev inte lång. Jag avslutade på Café Under kastanjen i Gamla Stan, där jag värmde mig med kaffe och macka. 
     
     
     
    Sveriges minsta offentliga staty, Pojken som tittar på månen (Järnpojken) är 15 cm hög och får kläder av hemliga beundrare. Om man klappar pojken på huvudet och skänker en slant, får man lycka i livet! Nu glömde jag att klappa den här gången, men jag är lycklig ändå! Statyn har funnits här vid Finska kyrkan på Bollhustäppan sedan 1967. Konstnär Liss Eriksson.
     
    Trädgårdsgatan i Gamla Stan
     
     Prästgatan i Gamla Stan
     
     
     
     Inne i värmen på restaurang/café Under kastanjen, dansade denna kvinna för mig.
     
     Avenbokarna böjde sig över Köpmanbrinken
     
    Johan Tobias Sergels ´´Gustav III staty´´  på Skeppsbron
     
    Slottsbacken. Lika bra att rusta försvaret nu när ryssarna får fritt fram runt Östersjön! Trampa på grabbar!
     
    Jag tycker att Bengt Erland Fogelbergs staty av Karl XIV Johan (vår första Bernadotte) passar bättre här på Slottsbacken än vad den gjorde vid Slussen. Den flyttades hit i november 2015 på grund av ombyggnaden av Slussen. Här kommer den att stå tillfälligt innan den flyttas längre upp på Slottsbacken.
     
    Riksbron
     
     Larua Fords skulpur ´´Hemlös räv´´ har stått/suttit här på Drottninggatan/Strömgatan sedan 2009.
     
    Tyngda av snön är de, figurerna i Carl Milles fontänskulptur - Orfeigruppen på Hötorget. 
     
    Den blöta tunga novembersnön blev för mycket för syrenträd och en gammal fläder i Centralbadets trädgård. Tråkigt men inget att göra åt. Flädern går att beskära, men syrenträdet måste bytas ut.
     
    Triton på delfin i Centralbadets trädgård
     
    Härlig kontrast! En fortfarande höstsglödande bok mot den vita snön i Vasaparken!
     
     Vasaparken
     
     Löv från rödek på Olivercronas väg vid Sabbatsbergs sjukhus
     
     Barn går sin egen väg...
     
     Hemma på min gata i stan!
     

    Julmarknad och blomsterutställning på Drottningholm!

    Min bild finns med när Drottningholm lockar till julmarknad, blomsterutställnig och eldfest! Läs mer här!
     
     
     
     
     

    Läget

     Läget den 5 november
     
    Höstarbetena på jobbet börjar bli klara. Vårlökarna är i jorden. Astrar blommar fortfarande. Minusgrader på termometern. Knät höstvärker. Försöker se något positivt med mörker, kyla och hala vägar. Ett år kvar att jobba!
    46 dagar kvar till Vintersolståndet. Då ser vi framåt mot ljuset igen!
     
    Oro i världen. Onskan breder ut sig allt mer. Presidentvalet i USA känns som en blandning av skräck och komedi. Ryss-rädslan är tillbaka. Det är då jag tänker på Gubben i stugan!
     
    Läget tisdag 8 november
     
    Läget 9 november och USA:s president heter nu Donald Trump...!
     
     

    Gdansk den nygamla staden

     

    Eftersom jag tillhör den något oroliga och rastlösa typen, som har svårt att sitta still och som inte tycker om långa flygresor, så är korta resor till städer i  Europa perfekt för mig. Det är inte bara trädgårdar och parker som intresserar mig under resorna, utan även historia och arkitektur, och att se hur olika städer är uppbyggda. Den här gången hade min dotter, som alltid hittar bra resor till fantastiska priser, föreslagit en kort resa till Gdansk vid Polens Östersjökust. Det blev en kul och spännande höstresa på några dagar, med 55 minuters flygresa från Skavsta. Min dotter och hennes syster Josefine åkte ner en dag före Cecilia och mig, vi övernattade på Connect Hotell vid Skavsta flygplats, eftersom flyget skulle gå tidigt på torsdagsmorgonen. Att bo på flygplatser är något som jag alltid kommer att göra när flygresan startar tidigt. Frukost på hotellet och sedan gå 75 meter till terminalen.

     

    Flygplatser har jag alltid sett på med skräckblandad förtjusning. Det är ju en plats från vilken man kan resa vart man vill i världen, men det är även en oerhört stressig plats med incheckningar (som i och för sig görs hemma i datorn nu för tiden), säkerhetskontroller och bordingkontroller. I säkerhetskontrollen är det alltid något som larmar och den stränga personalen gör allt för att göra mig ännu mer osäker. Väl på planet och under flygresan, sitter jag och lyssnar på ljud från all teknik som rör sig och jag känner mig inte avslappnad förrän jag kliver av planet. 

     

     Dag 1

    Hotellet där vi skulle bo heter Liberum och ligger just innanför ´´Den gyllne porten´´ som leder in till den gamla staden och vi kom alla att tycka mycket om detta lilla hemtrevliga hotell med sin mysiga restaurang. Eftersom det var bra väder så bestämde vi oss för att ta tåget till den gamla bad- och kurorten Sopot vid havet. Sopot som anlades i mitten av 1800-talet kallas ibland för Nordens Monte Carlo. Från tågstationen ner till havet passerade vi många stora vackra bostadshus från förra sekelskiftet och man kunde konstatera att det här inte är en fattig del av Polen. 

     

    Nu i månadsskiftet oktober-november rådde ett lugn över badstränderna och nöjeslivet. Vi kände på den fina sanden och vandrade ut på den 516 meter långa promenadbryggan/piren (Europas längsta), innan det var dags för lunch. Min dotter hade tagit reda på en restaurang som skulle vara den bästa i området och efter en stunds letande hittade vi den. Restaurang L´Entre var något utöver det vanliga, med en mycket vacker inredning och vi tog plats i orangeriet och åt en riktigt god lunch, som kom in på vagnar med rostfria lock över tallrikarna, serverad av personal med vita handskar. 

     

    Dag 2 

    Nu var det dags att upptäcka staden Gdansk, som på medeltiden var en av Hansans viktigaste hamnstäder. Det kändes en aning märkvärdigt att befinna sig på en sådan här historisk plats, med en händelse som ändå upplevts att många nu levande människor. På morgonen den 1 september 1939 började tyskarna beskjuta staden vid Westerplatte. Det var starten på andra världskriget och när kriget gick mot sitt slut 1945, bombade ryssarna sönder Gdansk för att jaga bort tyskarna, vilket resulterade i att 90 % av staden lades i ruiner.

     

    Under 1950-talet byggdes sedan staden upp igen och många av byggnaderna är uppförda efter originalritningar från medeltiden. Det var en märklig tanke att alla dessa ´´medeltidshus´´  är ungefär lika gamla som jag och även om de vackra köpmanshusen inte har medeltida patina och själ, så är det fantastiskt hur hela staden har återfått något av det utseende som den hade före kriget. Husens vackert smyckade gavlar är vända mot gatorna och går oftast i stilen holländsk renässans. Den pampiga och breda Kungsvägen är stadens huvudgata och går mellan Gyllne porten och Gröna porten vid floden Wisla.

     

    På morgonen klättrade Cecilia och jag de 409 trappstegen upp i Mariakyrkans torn och njöt av utsikten. Den här mäktiga medeltida kyrkan är världens största kyrka byggd av tegel och hade en mycket vacker interiör. 

    Gdansk är verkligen inte alls någon shoppingstad och mina tre kvinnliga medresenärer letade efter klädbutiker och hittade endast ett par stycken. Ska man shoppa så blir det till att ta buss eller tåg till stadens utkanter där shoppinggallerior finns. Vi åt god lunch på italienska restaurangen Fellini medan regnet smattrade på fönsterrutorna som vette ut mot floden Wisla. Vi avslutade dagen med goda drinkar i hotellbaren...!

     

    Jag tyckte om Gdansk, även om jag vet att jag inte kommer att återvända. Det som saknades var parker, några stora gröna rum hade mjukat upp staden och skulle kunna bli omtyckta träffpunkter för både Gdanskbor och turister. Den moderna flygplatsen ligger 30 minuter med buss från Gdansk och även om inte alla polacker var så glada åt turister, så mötte vi några med ett leende. Mitt kära ressällskap gjorde den här resan till ett mycket fint minne att spara. Nästa resa är redan planerad och i vår åker vi till en stad längre söder ut i Europa, som jag en gång i tiden redan nosat lite på. I vår ska vi känna av den vackra och historiska staden mer.

     

    Den gyllne porten och Kungsvägen
     
    Hamnen vid floden Wisla
     
     En polsk fiskare
     
    Här inne hade jag tänkt köpa en vacker plåtask med godis, just för att asken var så vacker, men bemötandet när jag kom in i butiken fick mig att vända. Jag tror inte att den arga polacken ville sälja något faktiskt.
     
    Cecilia tycker om kyrkor och så här glad blev hon när vi kom in i Mariakyrkan som är världens största kyrka byggd av tegel. Den byggdes mellan åren 1342-1502 och det 80 meter höga tornet klarade bombningarna 1945.
     
    Min dotters bild
     
     Min favoritgata i Gdansk blev Mariagatan som går mellan Mariakyrkan och floden Wisla.
     
    Cecilias bild
     
    Vårt mysiga hotell Liberum
     
     Utsikt från rummet
     
    Sopot
     
     I Sopot räfsade man löv i parkerna, ingen tjutande lövblås.
     
     Sopots stora breda sandstrand. Utefter Polens 50 mil långa kustlinje ligger badstränderna tätt.
     
    I nästan varje butik såldes smycken av bärnsten
     
     Byggnaden Krzywy Domek"krokiga huset" i stadens centrum, uppförd 2004
     
    På vackra Restaurang L´Entre i Sopot åt vi en mycket god lunch. 
     
     Född i Polen var han - Chopin!


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails