Site Meter

Ungersk tandrot - Cardamine glanduligera

 14 april 2016 i Göteborgs botaniska trädgård
 
 
Ungersk tandrot hette tidigare Cardamine glanduligera men ''lystrar'' nu till namnet Dentaria glandulosa. Eller? Nu har vi en sådan här växt igen, som inte har något bestämt namn. Eller där ´´namnsättarna´´ inte är överrens. Jag såg den blomma så här fantastiskt tillsammans med vitsipporna i Göteborgs botaniska trädgård i mitten av april 2016 och enligt botaniska trädgårdens skylt så ska den heta Dentaria glandulosa.
 
Nu dubbelkollar jag alltid med SKUD (Svensk kulturdatabas), webbplatsen som används av alla växtskribenter. Vad ser jag där? Jo där heter den fortfarande Cardamine glanduligeria! Vem ska jag nu lita på? Då fick jag en kommentar av Ove Jaktlund som berättade att det riktiga namnet ska vara Cardamine glanduligera
! Så! 
Den här skönheten sprider sig som vitsippor med jordstammar och blir ungefär 20-30 cm hög och trivs i mullrik jord i lundmiljö. Den klarar sig upp till mellersta Sverige och kan som man ser på bilden, med fördel användas tillsammans med vitsippor. 
 
 
 
14 april 2016 i Göteborgs botaniska trädgård
 
 

Kommentarer
Postat av: owe Jaktlund

Korrekt namn är Cardamine glanduligera. Dentaria och Cardamine slogs ihop för ganska många år sedan och artepiteten har justerats lite på grund av diverse namnkonflikter. Botan är inte de snabbaste på att ändra namn på skyltar, de hoppas att botanisterna ska ändra tillbaka så att de slipper göra nya.

2016-05-08 @ 08:52:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0