Site Meter

Krapperups slottspark

 
Krapperup är ett gods på skånska västkusten som ligger tre mil norr om Helsingborg och strax söder om Kullaberg och Mölle. Det nuvarande slottet uppfördes vid mitten av 1500-talet och ligger omgivet av en vacker park som är öppen för allmänheten året runt. Sedan 1967 drivs Krapperup av en stiftelse med uppgift att bl.a stödja vetenskap och forskning. (Hämtat från slottets hemsida)
 
Det är alltid spännande att besöka slott med dess trädgårdar och nu när min trädgårdskompis Georg Grundsten börjat som slottsträdgårdsmästare på Krapperups slott, var det självklart med ett besök när jag var i trakten. Det vimlar av slott i Skåne, några har jag sett tidigare, men Krapperums slott kände jag inte till. Georg visade oss runt i den vackra parken där stora träd omfamnar trädgården som även har en vacker rosenträdgård och mycket stora rhododendron som planterades i början av 1900-talet. När Georg berättade hur fantastiskt de trädliknande rhododendronen blommade i maj, bestämde vi att återbesöka parken under våren 2017.
 
 
Jag lånar lite parkhistoria från Wikipedia

Parken anlades möjligen från början av Maria Sophia De la Gardie på 1600-talet, då i barockstil. En teckning av Gerhard von Buhrman från denna tid finns bevarad. Efterhand har trädgården förändrats efter rådande stilarter. På 1700-talet var trädgården en nyttoträdgård, omvittnat av Carl von Linné

 

Trädgården i Krapparp innehölt 300 stycken fruktträn med en myckenhet av lavendel och vita liljor. Lök såddes här rätt mycken, den fiskarena behövde till sin färska fisk. I denna trädgård sades ett helt skålpund tymjansfrö vara en vår utsått, vilket är en ibland de största doses för en trädgårdsmästare.
— Carl von Linné: Skånska resan, 14 juli 1749

 

På 1800-talet övergick nyttoträdgården i den engelska trädgårdsstilen. Det var paret Ellen och Nils Gyllenstierna, som i slutet av 1800-talet lät anlägga den park som ännu finns idag. Inspirationskällor var bl.a. Sofiero och Norrvikens trädgårdar. Man konsulterade den danske trädgårdsarkitekten Edvard Glæsel, som bl.a. anlade rosengården och rhododendrongången. Glæsels elev Jens Peder Andersen fortsatte arbetet genom att anlägga formträdgården med nyckeldammen, den stora gräsmattan i väster, spegeldammen med ön, samt den flerstammiga alen.

Parken utnyttjar på ett effektfullt sätt höjdskillnaderna i marken. Den består idag av följande delar:

Bleken ligger längst åt söder utmed Länsväg 111. Där finns en karpdamm som kallas Stutadammen.

Lärkplan ligger i sydväst. Den har fått sitt namn efter den vidkroniga lärk som ligger mitt på gräsmattan.

Stora gräsmattan ligger i väst, nedanför slottets huvudbyggnad. I dess södra begränsning ligger rhododendrongången med springvattenrundeln. Längst ner på Stora gräsmattan ligger Guldfiskdammen med Kina-inspirerade röda broar där fåglar av olika sorter trivs.

Rosenträdgården med omgivande buxbomsplantering ligger omedelbart norr om slottet. Där fanns tidigare en kryddträdgård. Köksträdgården med växthus ansluter ytterligare norrut. Den sistnämnda är stängd för allmänheten.

 
 
 Slottsträdgårdsmästare Gerog Grundsten började här i februari 2016 och kom då från Hovdala slott.
 
 Två slottsträdgårdsmästare - Georg Grundsten på Krapperups slott i Skåne och Hasse Wester på Engsholms slott i Sörmland.
 
Jag kan tänka mig att det är vackert när alla dessa gamla rhododendron blommar i maj månad.
 
Guldfiskdammen där det lär bo några sköldpaddor.
 
Rosenträdgården
 
Caféet (Cecilias bild)
 
Cecilias bild
 
Grus- och plattgångar håller man rena från ogräs med hetvatten!
 
Här kan man se närheten till havet (bild från Krapperups slotts broschyr)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0