Site Meter

Hagaparken i höstskrud

 
 
20 oktober 2015
 
 
Idag var hela Hagaparken som ett stort färgfyrverkeri! Det blev en kort visit då jag hade en tid att passa i Wenner-Gren Center, men jag gick i varje fall runt kronprinsessans inhägnade mark, där skyltar visade att man inte fick fotografera innanför det höga järnstängslet. Min kamera kändes plötsligt som ett vapen i stället för att vara det instrument som brukar fånga det vackra! Hagaparken var verkligen vacker idag!
 
Hagaparken är en engelskinspirerad park i Haga i Solna kommun i Stockholms län, som anlades på initiativ av Gustav III, varför den även kallasGustavianska Parken.  Den ligger vid Brunnsvikens västra strand och sträcker sig från Stallmästaregården i söder (nära Stockholms innerstads norra kant) till Frösundavik i norr.

I parken finns idag en rad olika paviljonger och tempel som till exempel Turkiska kiosken, Koppartälten, Kinesiska paviljongen och Ekotemplet. Där finns även Haga slott samt grunden till ett aldrig färdigbyggt lustslott kallat Stora Haga slottsruin. Parkens totala yta omfattar 144 hektar som ingår i sin helhet i Kungliga nationalstadsparken. (Wikipedia)

 

 

Ekotemplet i Hagaparken i Solna är en av flera mindre byggnader, paviljonger och lusthus som uppfördes i Hagaparken mellan 1788 och 1795. I Sverige finns flera ekotempel, det i Hagaparken är förmodligen ett av det mest påkostade i Sverige och sedan 1935 ett statligt byggnadsminne. (Wikipedia)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0