Site Meter

Regnig midsommardagsvandring på Kungsholmen

 
 
21 juni - 2015
 
 
Trots regnet och trots att sommaren fortfarande tvekar, så hade jag en fin kungsholmsvandring den här midsommardagen. Ljuset var behagligt och stan nästan tom på folk. På Kungsholmstorg blommade planteringarna nere mot Norrmälarstrand och just nu är det den armeniska nävan som märks mest. Läs gärna mitt tidigare inlägg om Kungsholmstorg där det finns en växtlista med allt som växer i de här planteringarna. Se här!
 
 
 
Flocknäva vid Kungsholmstorg
 
Statyn på Fleminggatan heter ´´Tidningsläsarna´´ av Sven Lundqvist (1918-2010), rest 1972. Aktuellt ämne idag när de flesta läser webbtidningar. Tidningarna på nätet har ju fördelen att de uppdateras ständigt. Blir det jordbävning någonstans i världen så vet vi det efter några minuter. Men inget går upp mot en papperstidning när man till exempel sitter på ett café, det är inte samma trevliga känsla att stirra på en mobilskärm. Det verkar dock som om papperstidningens tid är räknad, idag när DN är lika tunn som Norrtelje Tidning.
 
Pierska muren med Stockholms finaste buxbomhäckar, även om de ännu inte är sommarklippta. Mer om Piperska muren här!
 
Ungersk syren vid Rådhuset. Säga vad man vill om den här syrenen som både är vacker och som blommar senare än bondsyrenen - den doftar inte gott!!!
 
Den här tickan på lönnen vid trädgården bredvid Kungliga myntets gård på Hantverkargatan - indikerar att trädet är döende. 
 
Det här Ginkgoträdet planterades här i Serafens trädgård 1998 då Stockholm var kulturhuvudstad. En gåva från den tyska staden Weimar.
 
Om växter kunde tänka så skulle nog dessa ekar undra varför de inte får växa upp till ståtliga robusta träd, i stället för att ständigt tuktas till en fjollig häck vid Stadshuset. Och varje år drabbas de av mjöldagg på grund av beskärningen.
 
Som vanligt gick vår och försommar fortare än man ville och de flesta träd och buskar har klarat av årets blomning. Men jag gläds åt fläderblomningen och att schersminerna har börjat blomma och sprida sin berusande doft på flera håll i staden. Trädgårdsprakttry och paradisbuske har också sin tid nu och vad gäller träd så dröjer det ännu en stund innan Katalpan börjar blomma på Karlaplan, Villagatan och vid Bergianska trädgården. Och rosorna så klart! Den här (troligen Ingrid Bergman) pryder en gård på Norr Mälarstrand.
 
Inne på en stor gård vid Kungsholmstorg hade blåregnet nästan blommat klart. Jag kom för sent! Det blir ett nytt försök nästa år...
 
Vid Stadshuset kunde jag inte låta bli att fråga om jag fick ta en bild av det här brudparet! Lycka till, sa jag sedan till de här två förhoppningsvis lyckliga personerna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0