Site Meter

Silverarv - Cerastium tomentosum

 
 
 
Silverarv har ett oförtjänt dåligt rykte tycker jag. Ofta hör man att den där gamla mormors-perennen är tråkig. Den har hängt med länge och förknippas kanske med den tiden då perenner inte hade lika stort värde i trädgårdarna som de har idag och visst kan de se lite väl ´´söta´´ ut om man kommer nära. Men om man ser dem som en vävarväxt som lite vilt får breda ut sig bland nävor och andra juniblommande växter så blir den mycket vacker tycker jag. Själv har jag den i grupper på vissa ställen, men jag ska försöka låta den få växa in lite mer bland nävorna framöver. 
 
Silverarven växer vild i södra Italien och räknas som mycket härdig här hos oss. I England kallas den ´´Snow in summer´´. Växten är mattbildande och blommar i maj-juni med kritvita blommor. Den blir ca 10-15 cm hög och har silverludna blad och sprider sig genom underjordiska utlöpare. Den passar perfekt i stenpartier och på murar. 
 
Växtplatsen bör vara solig, torr och inte ha för kraftig jord. Om jorden är för näringsrik så växer den för starkt på bekostnad av blommor och tappar sitt karaktäristiska utseende. Det är också viktigt att den inte står fuktigt under vintern. 

Sorterna 'Columnae' och 'Silver Stone' har ett kompaktare växtsätt. 
 
Förökning kan ske genom delning, med frö och med sticklingar. Delning sker på hösten. Fröförökning kan ske i mars- april i en kruka med såjord. Fröna täcks med ett tunt (2 mm) lager jord och ställs i en temperatur av 18-24 °C. Groningstiden är 5-10 dagar och senare skolas fröplantorna ut i lådor där de får växa till.

Toppsticklingar kan man ta under försommaren och sticka i sandblandad jord. När sticklingarna har rotat sig planteras de i enskilda krukor.
(Från CD-skivan Perenner och lökväxter)
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0