Site Meter

Rosenmalva - Malva alcea


...kramas med en purpurhortensia.

Rosenmalvan härstammar från stora delar av Europa och även södra Sverige.  Den är en av de storblommigaste inom malvasläktet och har därför till och med jämförts med stockrosen (Althaea rosea).
Rosenmalvan är en härdig perenn som blir upp till en meter hög och blommar med rosa blommor i juli-augusti. Jag brukar klippa av den på mitten ungefär när de översta blommorna börjar vissna så växer den till sig igen och blommar senare. Man kan även klippa lite försiktigare genom att endsat klippa bort det som blommat över. Stjälkarna är förgrenade vilket gör att den ser ut som en liten buske. Den trivs i alla jordar men vill helst ha en lätt och näringsrik jord.

Rosenmalvan måste placeras i ett soligt läge för att den ska blommar bra. Man bör dela plantorna ibland  (3-4 års intervall) vilket man kan göra både vår och höst. Den har en kraftig pålrot så att man får gräva ordentligt vid flytt och delning.
Jag har planterat sorten ´Fastigiata´ i slottsparken och den är rikblommande och har ett upprätt växtsätt och blommar längre än den rena arten. Den blir ca. 80 cm hög.
Vid plantering så bör avståndet mellan plantorna vara c/c 35 cm.

Förökning
Förökning kan ske genom frösådd, med sticklingar och genom delning. Självsådda fröplantor kan grävas upp på våren och skolas ut på ny växtplats. På sommaren kan man ta sticklingar och sticka i krukor med sandblandad jord. Vattna krukan och täckt den sedan med en plastpåse försedd med lufthål. Man kan även föröka rosenmalva genom delning på våren eller hösten.

I Engsholms slottspark sprider den sig ganska vilt med frö och dyker upp lite här och där.




Källor:
Perenner-i din trädgård av Lena Månsson.
Perenner av Hansson
CD-skivan Perenner och lökväxer
 
Google

Kommentarer
Postat av: Patrik Kaiser

Hej Hasse!
Det är verkligen härligt och se hur mycket du lägger upp på sidorna och hur enormt ingående du berättar om olika växter och platser. Du skriver i någon av texterna att du inte är någon trädgårdsmästare, men ändå så skriver du vad växterna heter och hur de ska skötas m m. Är det möjligtvis så att du slår upp information och fakta om alla saker på nätet, innan du skriver ner dom?
Hälsningar Patrik

Svar: Det är klart att jag är trädgårdsmästare Patrik och jag har jobbat med trädgård i 45 år nu.
Slottsträdgårdsmästaren

2015-11-15 @ 22:53:11
Postat av: Patrik Kaiser

Hej Hasse!

Som jag sa tidigare så är jag imponerad på allt vad du gör och åstadkommer. Jag gillar också att skriva och funderar faktiskt på att börja skriva jag med. Jag har gått och vandrat rätt mycket jag med och blivit inspirerad av ett och annat. Det är väl inte så svårt att skicka in det man har skrivit, till ett bokförlag? Eller vad bör man tänka på? Kostar det nåt?
Hälsningar Patrik

Svar: Det handlar ofta om att man får ett kontrakt att skriva en bok. Jag fick det på grund av långvarigt bloggande, så att förläggaren kunde följa mina texter och på så vis se om det fanns möjlighet att göra en bok. Men det är bara att försöka! Visserligen är det ganska krisigt i bokbranschen nu när internet tar över allt mer. Lycka till!
Slottsträdgårdsmästaren

2015-11-15 @ 22:59:40
Postat av: Patrik Kaiser

Tack Hasse!

2015-11-16 @ 20:23:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0