Site Meter

Röd sockblomma - Epimedium rubrum




 
 
Den röda sockblomman är en hybrid mellan E. alpinum och E. grandiflorum och kom till Europa under 1800-taletDen här perenna växten passar perfekt i halvskugga eller ren skugga men i slottsparken finns den på en ganska solig plats i en släntplantering och den blir riktigt fin där också, Den röda sockblomman har man väl inte för blomningens skull utan det är de vackra bladen som man mest lägger märke till.  De röda blommorna är ganska små och sitter samlade i glesa klasar och blommar i maj. 
 
Den röda sockblomman är mycket härdig och kan användas i hela landet, blir ca. 20 cm hög och den passar bra som marktäckare  eller kantväxt .Hosta passar som granne på skuggiga platser.
Rotsystemet är gunt och de tunna jordstammarna förgrenar sig alldeles under jordytan och där skjuter bladen upp. Sockblomman är lätta att dela och man kan få mängder av nya plantor från en stor etablerad planta.
 
Skötsel Eftersom den har ett så grunt rotsystem så bör man se efter med vattning under torrperioder, man kan täcka med torv för att hålla fukten. Sockblomman bör stå kvar länge på sin växtplats och inte flyttas men det går bra att dela den tidigt på våren innan den börjar blomma och då klipper man även bort de övervintrade bladen. Vid nyplantering sätter man den c/c 30 cm. 
 
 


 
 
Google

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0