Site Meter

Hela släkten i fruktträden

 

Slottsparken bjuder inte på någon direkt blomsterprakt ännu. Den orientaliska julrosen och snödroppar är i stort sätt allt vi har att erbjuda i blomsterväg så här i början av mars. Inte ens vintergäcken har börjat visar sig.

 

När jag inventerat klart dessa vårblommor hämtade jag stegar och beskärningsverktyg och gav mig upp i slottsparkens största äppelträd. Det är en speciell känsla när man får sätta sekatören och sågen i ett fruktträd på våren. Först hade jag tänkt lyssna på någon passande Spotifylista eller en dokumentär på radion, men jag kunde verkligen inte stänga ute talgoxarnas, grönfinkarnas och gulsparvarnas tidiga vårsång.

 

För några år sedan upptäckte jag att vårt försök att ´´plantera´´ in mistel i det här äppelträdet hade lyckats och en städsegrön planta hade hittat sin plats på en hängande gren. Jag minns när jag några år tidigare pillade in det slemmiga fröna innanför uppskuren bark och jag var inte speciellt hoppfull om att det skulle lyckas. Idag hittade jag ännu en mistel på trädet!

 

Att beskära stora fruktträd där det krävs höga stegar och en del klättring uppe i kronan, är ganska jobbigt och jag förstår inte hur jag för tio år sedan orkade beskära ungefär 100 fruktträd i Stockholms villaträdgårdar under februari-mars varje år. Idag räcker det gott med parkens fyra fruktträd. 

 

Jag tänkte inte ta upp det här med hur man beskär fruktträd igen, det fanns på den försvunna bloggen, men jag kom att tänka på hur Lars Krantz en gång förklarade hur man skulle gå till väga. Förutom att trädet ska vara ganska glest, med starka grenar som orkar bära upp frukten och att grenarna bör riktas (med hjälp av beskärning) så vågrätt som möjligt, men att trädet också får en naturlig krona där grenarna även växter en aning snett uppåt - så är det viktigt att ha olika åldrar på grenarna. Trädgårdsmästare Krantz jämförde trädets grenar med en mänsklig familj eller släkt. Det bör alltså finnas både gamla grova grenar som är trädets stomme, men även medelålders, som är friska och ger bra med frukt.

 

Man får ju heller inte glömma ungdomarna och barnen. Barnen är det vi brukar kalla vattenskott och de tillhör också familjen eller släkten. Icke-professionella beskärare brukar säga att man ska klippa bort allt som växer rakt upp! Alla vattenskott ska bort! Men barnen (vattenskotten) är ju egentligen trädets framtid och man bör lämna en del av dessa årsskott för återväxtens skull och då leta rätt på de skott som inte pekar spikrakt upp, utan böjer sig en aning.

 

För att bygga en ny krona i ett fruktträd, böjer man ner utvalda årsskott (vattenskott) med hjälp av snöre. Skottets starka tillväxt avtar då och fruktknoppar börjar i stället bildas på grenen. Nej, det här skulle ju inte bli en lektion i beskärning - jag tycker bara att Lars Krantz liknelse med gubbar, gummor, medelålders, ungdomar och barn var lite kul - och viktig. I morgon fortsätter jag med min beskärning!

 

 
Vårkänning!
 
Misteln i äppelträdet
 
 
Ute på fjärden gled ett lastfartyg sakta in mot Södertälje hamn.

Kommentarer
Postat av: GladiGrönt

Välkommen åter i bloggvärlden! Du måste ju fortsätta! Trevlig liknelse om grenarna och vad kul med mistel. Kan det gå i zon 5 också tror du? Men jag likställer då inte årsskott med vattenskott. De kan ju ploppa fram varsomhelst helst ur barken. Om jag minns rätt så har jag hört att Kratschmer brukar ta bort alla vattenskott men det är ju säkert under förutsättning att de inte ärjättemånga pga för hård beskärning. Hälsn Monica

2014-03-03 @ 21:22:47
URL: http://www.gladigront.se
Postat av: Hasse Wester

Tack så mycket Monica, men i bloggvärlden har jag varit hela tiden, bara i en annan blogg med mest fokus på Stockholms trädgårdar. Men det känns fint att fokusera mest på min vackra arbetsplats igen. Jag är lite osäker på zon 5, men visst måste du försöka.

2014-03-03 @ 21:58:03
URL: http://gardener.blogg.se
Postat av: Oskar

Har ett 60-tal kvar att beskära :). Vintergäck kan du stanna och se i seminarieparken Ytterjärna, de lös gult och hoppfullt vid ingångens infotavla i helgen.

2014-03-04 @ 00:07:11
Postat av: Hasse Wester

Ja då har du lite att pyssla med i mars Oskar! Nu på morgonen såg jag vintergäck i parken.

2014-03-04 @ 07:05:58
URL: http://gardener.blogg.se
Postat av: Bea Wiström

Trevligt att se att denna bloggen är uppe igen.
Ang zon 5 - i år kommer våren så tidigt att jag, och några fler med mig, tänker börja nu med beskärning. Ska man vänta till i maj är det osäkert att man hinner innan det börjar slå ut. Håll bara tummarna att inte blomningen sätter igång för tidigt så det finns flygande hjälp till pollineringen....
Ha en skön vår!

// Bea

2014-03-12 @ 06:09:18
URL: http://www.apelochastrakaner.blogspot.se
Postat av: Hasse Wester

Ja det är verkligen tidigt i år Bea. Jag håller tummarna att pollineringen ska fungera i fruktträden i år. Ha en skön vår du också!

2014-03-12 @ 15:59:52
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0