Site Meter

Fotblad - Podyphyllum hexandrum

Kinesiskt fotbladPodyphyllum hexandrum var.chinensis.

Den här spännande och vackra växten härstammar från skogarna i Nordamerika men även från Himalaya till Kina och Taiwan. Fotblad har en krypande jordstam och trivs i lite fuktig jord i halvskugga.
Bladen är oftast fläckiga och blommorna är vita, rosa eller röda.

De fotblad som finns på bilderna här växer i Bergianska trädgården i Stockholm och jag tycker att blommorna är vackra, men det är egentligen de stora plommonliknande och äggstora frukterna som blir tomatröda - som är mest spännande med den här växten. Jag tog senare bilder på frukterna också men de har av någon anledning försvunnit från min dator. Jag lovar att ta nya bilder av frukterna under nästa år. Här finns annars några bilder av frukterna.
Namnet har växten fått av att de fingrade bladen liknar en fågelfot. Hela växten är giftig.

På webbsidan Linné online hittade jag detta:
En annan art Podophyllum hexandrum (synonym: P. emodii) växer främst i Himalayas bergstrakter. Podofyllin framställt från denna art innehåller upp till 40% podofyllotoxin och inga peltatiner. Det är därför mindre laxerande än podofyllin från P. peltatumP. hexandrumanvänds idag för renframställning av podofyllotoxin för läkemedelstillverkning.
Modern forskning har visat att podofyllotoxin inte bara har effekt mot cancer utan är även användbar mot genitala vårtor och vissa andra virussjukdomar. Man har i kliniska test visat att podofyllotoxin eller strukturellt likartade föreningar har positiv effekt på andra sjukdomar, som psoriasis, ledgångsreumatism, Alzheimers och malaria. Flera nya läkemedel håller därför på att utvecklas av ett svenskt läkemedelsföretag.

Indiskt fotblad - Podyphyllum hexandrum
Det indiska fotbladet blir 30-60 cm högt och har vackra femflikiga, tandade blad. Det finns en sort som heter ´Majus´ som är något större än den rena arten. Den blir 50 cm hög och har ljusrosa blommor som blommar i maj. Planteringsavstånd c/c 35.


Det finns även ett amerikanskt fotblad - Podyphyllum peltatum som har gröna glänsande blad med lite blygare blommor som böjer sig något nedåt till skillnad mot det indiska och kinesiska fotbladet.
 
Google
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0