Site Meter

Beskära lavendel

 
 
 
Lavendel är en av de vackraste växter man kan ha i sin trädgård. De räknas som halvbuskar eftersom de äldre
delarna förvedas precis som på en buske. Egentligen behöver väl den här växten inte någon presentation eftersom det är en växt som nog de flesta har en relation till, antingen man har den själv i sin trädgård eller upplever den i andra trädgårdar där man knappast passerar den utan att bli berörd. Doften känns på håll under hela året och när den blommar är den fantastisk vacker. Den härstammar från Medelhavsländerna, blir ca 60 cm hög, vill ha full sol, blommar i juli och räknas som halvhärdig. Ovanför Stockholmstrakten kan det vara risk att plantera den. Men det finns sorter som är mer härdiga som till exempel 'Dwarf Blue' 

 

Lavendel är mycket lättskött, den behöver aldrig vattnas mer än det året så den etablerar sig på platsen och någon gödsling är heller inte nödvändig. Den vill ha ett soligt läge och en ganska lätt sandblandad och kalkrik jord, det måste även vara väldränerat, den får absolut inte stå med rötterna i våta jordar. På tyngre jordar finns risken att den inte vill övervintra.

Lavendel kan man använda upp till zon 6 i skyddade lägen intill byggnader och om man täcker dem med granris på vintern.

Det är viktigt att plantera lavendel på våren eller försommaren så att de hinner etablera sig på platsen innan hösten. Lavendelplantor kan bli mycket gamla.

I Provence i Frankrike finns stora odlingar av lavendel men även i England finns stora vackra lavendelfält, som t.ex. i Gloucestershire.

 

 
 
 
 
Beskärning
 
Något som många frågar om är hur man beskär lavendeln. Man kan beskära den helt och hållet ner till marken varje år om man vill, då blommar den lite senare och ser alltid fräsch ut. Jag brukar beskära våra lavendelhäckar ner till marken vartannat år. Mellanåren klipper jag den en bit ner i en rund form med häcksaxen så att den bryter runt hela plantan, det blir vackrast så.
 
I augusti-september klipper jag den i runda former, vilket gör att de häckar som jag har i Engsholms slottpark blir vackra under hösten. Skulle man inte klippa lavendeln alls så får de kala stammar, blir risiga och fula helt enkelt.  Beskärningen sker i mars-april.
 
 
 Så här ser det ut när jag klipper ner lavendeln helt...
 
...och så här ser det ut de år som jag väljer att endast putsa dem. 
 
 
 
Namnet lavendula kommer från latinets lavare som betyder tvätta, man använde tydligen lavendel när man tvättade sig och i läkeböcker från medeltiden sägs den ha lugnande egenskaper vilket betyder att slottsträdgårdsmästaren kommer att ägna mycket tid hos lavendeln i sommar!

Läs mer om lavendel och framställning av eterisk olja här

De vanligaste sorterna är:
  • ´Munstead Variety´ - Det är den sorten vi har mest av i parken och de som är på bilderna. De har blå blommor och blir 40 cm. Den absolut vackraste sorten tycker jag. Den är tydligen svår att få tag på i handeln idag vilket är mycket tråkigt.
  • ´Hidcote Blue´ - Den har jag planterat förra året på ett ställe i parken. Mörkt blåvioletta blommor och blir 35 cm hög.
  • ´Alba´ - Vitblommande och inte så vanlig.
  • ´Dwarf Blue´ - Den mest härdiga och har violettblå blommor, 40 cm hög. Doftar mest.
  • ´Rosea´ är den rosa lavendeln. Blir ca 35 cm har något ljusare blad än de andra sorterna.
  • ´Aromatic Blue´ är blåviolett och har stark doft.
  • ´Edelweiss´ är vit.
 
 
Lavendeln är en perfekt kantväxt, vi har långa häckar i slottsparken som är fantastiskt vackra när de blommar, de är också välbesökta av fjärilar. I krydd- och örtagårdar måste man helt enkelt ha lavendel.
Om man vill torka och använda den som doftbuketter i t.ex. garderober så plockar man blommorna när hälften av axets blommor är utslagna sedan hänger man dem i buntar på ett torrt, varmt och luftigt ställe. Det sägs också att man sover bättre om man parfymerar kudden med lavendeldoft.... 


Källor:
Perenner i din trädgård - till nytta och fägring av Lena Månsson & Bertil K Johanson.
Perenner - inspiration, skötsel, lexikon av Marie & Björn Hansson.
Det finns ett stort reportage i Allt Om Trädgård nr. 11-2009 av Marie och Björn Hansson.
 
Google

Kommentarer
Postat av: Carina

Det här var fantastiskt fina bilder.Lavendel är en av mina favoriter. Har gillat den sedan jag var barn(några årsedan nu)luktar så gott så gott!:)

Postat av: Anonym

tack för din blogg! Jag läste ofta här förr och blev genom din blogg inspirerad av att besöka stockholm med min man på vår 10åriga bröllopsdag!
vi har bröllopsdag i slutet på maj men genom att kolla datumen på din blogg när körsbärsträden blommade reste vi dit första veckan i maj istället!
Med din blogg som resehandbok besökte vi bergianska trädgården och cycklade runt i parker vi annars aldrig skulle ha hittat!!! vi bor i norra finland.

2014-03-08 @ 11:38:15
Postat av: Hasse Wester

Carina: Jag håller med dig!

Anonym: Vad roligt att ni hade användning av bloggen!

2014-03-08 @ 18:20:33
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Sandra

Hej! Jag köpte en lavendelplanta för ett par månader sedan, ca sen augusti/tidig september. Nu ser den superrisig ut, kan jag beskära den eller ska jag låta den va tills i vår? Mår den bäst ute eller inne såhär höst/vinter?

2014-11-06 @ 15:02:03
Postat av: Hasse Wester

Hej Sandra. Om du köpte plantan i år så borde den nog stå oklippt ett år, men om den är risig som du säger, då klipper du den i mars. Lycka till!

2014-11-06 @ 18:02:32
URL: http://gardener.blogg.se
Postat av: ksenia bergstedt

Hej!
Det är underbart med lavendel.
Jag undrar vad är för näva som är samplanterad med lavendel?

2015-01-16 @ 16:50:17
Postat av: Hasse Wester

Nävan är den fantastiska och långblommande Rozanne!

2015-01-16 @ 17:44:34
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Victoria T

Hej,
Vilken sort skulle du säga är den mest tåliga och snabbast på att etablera sig i Stockholmsområdet? Växtplatsen är solig men ligger relativt öppet och oskyddat. Har god erfarenhet Hidcote i en skyddad rabatt (som jag idag har beskurit rejält).

2015-04-19 @ 19:04:45
Postat av: Hans Wester

Hej Victoria. Hidcote är bra, men jag tycker att Munstead är vackrare och klarar sig utmärkt i stockholmsområdet.

2015-04-19 @ 19:17:54
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mari Magnusson

Tack för tipsen hur jag ska ta hand om min lavendel. Då ska jag beskära den nu helt. Samt köpa några Munstead plantor på Blomsterlandet!

2015-04-20 @ 22:33:05
URL: http://angelattable.blogspot.se/
Postat av: Erika Avenberg

Hej!
Vi har precis köpt hus i Lund och på framsidan finns många gamla lavendelplantor. Tyvärr så var tidigare ägare föga trädgårdsintreserad så lavendeln har inte blivit klippt på ca 4-5 år. Detta har gjort att plantorna är träiga och fula. Tänkte försöka rädda dem genom att klippa ner dem nästa vår, men hur mycket ska jag klippa? Kan jag även klippa ner i det som blivit trä?

2015-08-13 @ 22:14:27
Postat av: Hasse Wester

Hej Erika! Se på bilderna i inlägget hur du ska beskära lavendeln,

2015-08-14 @ 21:08:57
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Oj oj, jag läste och var beredd på att klippa ner mina vedartade lavendelbuskar och skulle gjort det i mars/april. Nu blev det inte så, jag kom inte iväg till sommarhuset på Gotland. Nu är jag dock på plats med det är ju sent, slutet av maj. Ska jag ge mig på detta eller inte? Kan jag förstöra så de inte blomma i år? Tack för inspirerande läsning!

2016-05-29 @ 09:29:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0