Site Meter

Kranssalvia - Salvia verticillata ´Purple Rain´



De mörkt rödvioletta blommorna sitter i kransar längs hela blomman och jag tycker väldigt mycket om den här perennen som jag använder som vävarväxt i min stora perrennslänt där den samsas med nävor, lavendel, ulleternell och rosor. 
Kranssalvian kanske inte är den allra vackraste perennen, men om man följer den i sin trädgård under en säsong så blir den lätt en favorit. Den har en stor fördel genom att den blommar hela sommaren om man hela tiden klipper av vissna blommor. Man brukar se att det kommer nya knoppar i kransarna. Den är mycket vacker som sällskap till ljust rosa rosor, hos mig har den Rosa rugosa ´Jens Munk´ som granne. 

Tyvärr är den inte så härdig men den frösår sig bra och återkommer alltid i planteringen. Den blir ungefär 40-60 cm hög och vill ha en solig och varm växtplats men den är inte så noga med jordförhållandet, däremot måste det vara väl dränerat så att den inte står i blöt jord. Passar bra i slänter. Jag köpte tio exemplar 1998 till parken och nu finns betydligt fler plantor eftersom den förökat sig med frö.

Den rena arten växter vild på vissa ställen i Sverige men är ganska sällsynt. Den härstammar från Sydeuropa och västra Asien. 

Förökning (från CD-romskivan Perenner och lökväxter) Förökning kan ske genom delning, med frö och med sticklingar. Delning av etablerade exemplar kan ske i samband med omplantering. Fröförökning sker på våren och då sås fröna i krukor med väldränerad såjord. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas med jord. Krukan ställs på en ljus plats där temperaturen är 20-27 °C. Groningstiden är ca två veckor och när plantorna har växt till sig skolas de ut på växtplatsen. Sticklingar kan tas i början av augusti och stickas i krukor med sandblandad jord. Täck krukan med en plastpåse som är försedd med lufthål. Utplantering sker när plantorna är hanterbara. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0