Site Meter

Luktpion - Paeonia lactiflora

Rosendals trädgård 28 juni 2014
 
Engsholms slottsparkLuktpioner lämnar väl ingen oberörd. De stora iögonfallande blommorna dominerar i trädgårdarna under de korta veckor de blommar. De härstammar från Kina, Mongoliet och Sibirien och kom till Europa redan på 1500-talet. Hos oss är den mycket härdig och kan odlas i hela landet och det är en av mest lättodlade växter som finns när de väl ha etablerat sig på växtplatsen.
Det finns säkert tusentals olika sorter av luktpioner och det är ingen idé att här börja räkna upp några sortnamn. Det finns nog någon sort som passar alla, även för den mest kräsne.

Man brukar säga att man inte bör sova under pionblomningen utan uppleva dem dygnet runt. Doften är fantastisk och visst är det lite av fest i trädgården under de korta veckor den blommar i slutet av juni eller början av juli.

Växtplatsen
Luktpioner vill ha en solig och lugn plats att leva på och jorden bör vara kalkhaltig och inte för torr. Det är viktigt med dräneringen då jordstammarna kan ruttna om de står för länge i vatten. De bör inte plateras för nära större träd som då tar både ljus, vatten och näring. Man bör heller inte plantera pioner där det tidigare stått pioner utan att först byta jord och plantorna bör ha en meters avstånd från varandra.
______________________________________________________________________________________________

Luktpioner är en perenn som man bör planera noggrant var den ska ha sin plats i trädgården då den inte tycker om att flyttas, man bör heller inte gräva runt dem....de klarar sig bäst utan arbetsinsatser av oss människor. Alltså en perfekt växt för lata trädgårdsodlare, plantera pioner och de klarar sig mycket länge på platsen utan att man behöver göra något...mer än att binda upp dem när de stora tunga blommorna börjar slå ut.

Det går dock bra att flytta eller plantera om pioner om man gör det på hösten och att man inte planterar dem för djupt utan i exakt samma höjd över jordytan som de tidigare växt. Omplantering kan vara nödvändig om de slutat blomma. Det sägs att det kan ta upp till tre år innan flyttade pioner börjar blomma igen men jag har flyttat pioner som blommat året därpå. Viktigt är att de får en bra start i bra näringsrik jord. Ett bra sätt att tillföra näring är att lägga på färskt gräsklipp runt plantan fram till mitten av juli. När de blommat över så brukar jag klippa bort de vissna blommorna..om man inte vill ta fröer av någon planta. Bladen låter man sitta kvar över vintern, har man tur så får bladen en vacker höstfärg.

Många sätter sina pioner mitt i gräsmattan som små blomsteröar och det är väl inget som jag älskar direkt men smaken är olika. Jag tycker nog bäst om när de får växa tillsammans med andra perenner som akleja , iris eller nävor men även tillsammans med rosor. En häck av luktpioner är också mycket vackert...finns bl.a. vid Tidö slott.
I Julitas trädgård finns en genbank för pioner och där finns 130 olika sorter som man kan beundra om man kommer dit i rätt tid.
Millesgården kan man också besöka Emma Lundberg vackra pionträdgård som stod färdig lagom till kulturhuvudstadsåret 1998.
Berätta gärna var man kan besöka fler pionträdgårdar.

Bra grannar

  • Akleja
  • Nävor
  • Lupiner
  • Iris
  • Prästkragar.
  • Hundkex....faktiskt!
  • Rosa eller vita rosor.

Jag har dock en lite kluven relation till luktpioner. Under de veckor som de blommar brukar det alltid regna och alla vet väl hur en luktpion blir när de stora fyllda blommorna dränks av regn? Som stora tunga tvättsvampar böjer de sig ner mot marken...trots uppbindning och sedan är de inte längre vackra. Men som i år (sommaren 2009) kom  det inte en droppe regn under blomperioden och då visar luktpionerna att de är en fantastisk växt som då bjuder på ett blomsterfyrverkeri utan motstycke. De är omöjligt att inte lockas till de stora gräddbakelserna.

Visst kan de se nästan vulgära ut med sina 10 cm breda och ofta fyllda blommor i rosa eller vitt....lite för skrytiga kanske, men eftersom blomperioden är så kort så står man ut med pråligheten. Plantorna brukar bli ca. 80 cm höga och blommorna kan vara enkla eller fyllda. Får jag välja tittar jag dock hellre in i blomman på en stenkyndel eller en violruta.

Kulturformer:
  • Enkelblommiga
  • Japanskblommiga
  • Fylldblommiga

Förökning
Pioner kan förökas genom delning och med frö. Oavsett förökningsmetod, får man räkna med att det tar ett antal år innan blomningen påbörjas. På hösten kan man dela jordstammen på etablerade exemplar. Man bör vara noga med att det finns några skottspetsar (ögon) på varje rotbit. Rotbitarna kan planteras i krukor eller direkt på den nya växtplatsen.
Vid fröförökning tar det minst 3-5 år innan plantorna börjar blomma. Fröna sås på hösten i krukor med sandblandad såjord. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas med jord. Fröna behöver stratifieras (köldbehandlas) för att kunna gro. Detta sker enklast genom att krukorna ställs utomhus, t ex i en kallbänk. På våren ställs krukorna på en ljus plats där temperaturen är 13-16 °C. Groningen sker ojämnt och kan ta upp till ett år. Under hela groningstiden är det viktigt att jorden inte torkar ut utan hålls fuktig. När fröplantorna har växt till sig skolas de ut på ny växtplats. (Från CD:n Perenner och lökväxter)

Pioner väcker känslor. Se hur Kerstin Thorvall ser på pionen.

Tyresö slottspark 7 juli 2012Bowl of Beauty i Engsholms slottspark
 
Flame
 

Sea Shell

´´Trastens sång, pionernas drömlika renhet
och sommarmorgonens inspirerande friskhet
ger en djup lyckokänsla,
en tacksamhet mot livet som liknar extas´´.
Så skriver Alice Harding
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0