Site Meter

Bougainvillea spectabilis

 
Första gången som jag såg en bouganvillea var på Kanarieöarna på 70-talet och jag vet inte hur många fotografier mina föräldrar har tagit på den här växten genom åren. Bouganvillan är ju verkligen iögonfallande och lätt att tycka om men ibland kan jag tycka att den blir lite för mycket.
Bouganvillea mot vita husfasader i Spanien - kan bli lite för inställsamt och pråligt. Men på vissa platser kan de istället vara helt oemotståndliga i just sin prålighet och prakt. Där de växte tillsammans med jakarandaträden i Malaga i våras kunde man inte annat än gilla växten!

 
Bouganvillean eller trillingblomma som den ibland kallas på svenska, härstammar från Amazonas regnskogar i Sydamerika. Det är en blommande klätterväxt som är mycket vanlig i bl.a. Medelhavsområdet och speciellt i Spanien. På Wikipedia kan man läsa att: Släktet är uppkallat efter Louis Antoine de Bougainville, en fransk upptäcktsresande som ledde den expedition som fann växterna i Brasilien på 1760-talet.

Den färgstarka växtens blomma är egentligen liten och vit, det är högbladen som är färgade i lila, rött, orange, vitt och även gult. Den lila färgen används mest och är den färg som man oftast förknippar bouganvillan med.
Det finns flera olika arter och hybrider i släktet.
En stor fördel med den här växten är att den blommar under hela året på platser med varmt klimat, särskilt om man beskär den. Bouganvillan som tål torka bra, vill ha mycket sol och behöver gödslas regelbundet.
Bouganvillea är också en vanlig krukväxt, men en ganska svår krukväxt va? Eller?

 

Kommentarer
Postat av: Inger

En underbar växt med sina färger,har också massor av foto från sydliga länder,har en liten på balkongen som blommat i sommar,vet inte riktigt när jag ska beskära den !?

2011-10-04 @ 17:46:39
Postat av: Maria

Jag älskar Bouganvillea! Vi är ofta i Kroatien, där den är vanlig. Men inte blir det mindre vackert när den klättrar på husen.

//Maria

2011-10-04 @ 18:11:47
URL: http://sabelhagensolivlund.blogspot.com/
Postat av: Loppan

För mig är det 70-tal på Sörgårdsvägen...

2011-10-04 @ 19:31:24
Postat av: Blomkärringen

Så här i sin naturliga miljö är den ju jättefin! Roligt att se alla bilder.

2011-10-04 @ 21:15:05
URL: http://blomkarringen.blogspot.com/
Postat av: cia

Såg en som var kritvit med rosa tonad kant i Thailand för några år sen, den färg kombinationen var ny för mig rätt tjusig faktiskt.

2011-10-04 @ 21:59:06
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Inger: Antar att man beskär den efter den första blomningen.



Maria: Jodå...den är vacker på vita hus, men när alla har den på vita hus på vissa ställen i Spanien så...



Loppan: Låter fint...



Blomkärringen: Visst är den!



Cia: Låter vackert!

2011-10-05 @ 18:38:16
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Prästgårdseva

Jag tycker, att den är alldeles för mycket. Men när jag scrollade genom dina fina foton hoppade jag till. Riktigt snyggt när den får klättra i gröna häckar! Sedan såg jag ju, att den klättrade på murar, som den helt täckte. Men snyggt var det!

Sällsynta hälsningar från mig, som varit sällsynt frånvarande den här 'sommaren'.

2011-10-06 @ 13:48:19
URL: http://bakomhacken.blogspot.com
Postat av: Lena

Undrar hur lång tid det tar för en gammal hårt beskuren Bogainvillea att se fin ut och blomma igen Vi har just en sådan i södra Italien som blivit hårt beskuren nu i mars och trädgårdsmästaren där påstår att det kommer att bli bra ?

2016-03-19 @ 19:58:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0