En trädgård för småkryp
Men borde vi inte se trädgården som en bit natur som man får äran att sköta om och där ingår ju även alla småkryp. De måste också finnas med i den där lilla biten av natur för att samspelet ska fungera.
Vi mår dåligt när de vackra fjärilarna minskar i antal men även om vi planterar ´´vackra fjärilsväxter´´ så kanske miljön i trädgårdar (och framför allt i jordbrukslandskapet) nu för tiden inte är anpassat för fjärilar.
Jag gillar Lottes text om våra exotiska växter i trädgården:
Sedan finns det faktiskt en del importerade växter som våra smådjur gillar högt, trots att relationen mellan dem inte alls är mångtusenårig. Dit hör fjärilsbusken som gör skäl för sitt namn. Liksom höstastern och kärleksörten är den en fantastisk nektarkälla för flera olika sorters fjärilar. Gullriset uppskattas av ett stort antal insekter, vars larver inte trivs på någon annan växt. När man suckar över hur det sprider sig som det värsta ogräs kan man trösta sig med tanken på hur glada insekterna blir. Indiankrasse är också en bra insektsplanta.
Men viktigast är ändå den inhemska floran. Blomsterängen som på senare tid blivit många trädgårdsodlares dröm, är en önskedröm även för insekter och småkryp´´
Ja...jag älskar verkligen den här boken.
Jag tänker också på alla nyheter bland växter som vi bara måste ha i trädgården. Nu har jag två trädgårdsmässor framför mig här i Stockholm och jag kommer säkert att sukta efter nya växtsorter som visas upp. Ser man i alla växtkataloger så ökar antalet både arter och sorter kraftigt hela tiden och visst är det väl så för många av oss, att ju mer ovanliga och svåra växter vi har...ju finare är det? Men som Lotte Möller säger...vi får inte glömma bort vår inhemska flora.
Nu går jag och tränar! Ha en fin dag!
Det här är verkligen "my cup of tea". Jag har med glädje läst Lotte Möllers bok och den är ju lite banbrytande på sitt sätt. Det var ju flera år sen den kom ut och var nog en av de första böckerna, skriven av en välkänd trädgårdsskribent, som berörde det här ämnet. Och jag har upptäckt att hennes bok är en av de få böcker som läses av BÅDE trädgårdsmänniskor OCH ekologer/biologer.
Jag har på min egen blogg gjort några inlägg om både äng och åker i trädgården och blivit så glad när jag fått positiva kommentarer. Jag tror verkligen att intresset för det här har vaknat.
Det behövs egentligen inte så stora åthävor. Det kan räcka med ganska små insatser för att vi ska få en större artrikedom i våra trädgårdar.
Toppen att du lyfter fram det här!
Många hälsningar
Kristina
Visst är boken fin, jag gillar den väldigt mycket också. Jag har dock den första upplagan, det skulle vara roligt att veta hur Lotte har ändrat texten till den ny upplagan. Många bra tankar finns det. Regniga hälsningar från Seattle!
Underbar bild :) och det är en underbar bok, det var en av de första trädgårdsböcker jag köpte och läste, många kloka ord om att bevara det naturliga i vår trädgård.
Hej förresten :) Tittar ofta in på din blogg men skriver sällan hej skäms på mig
Ha det :)