Site Meter

Snödroppe - Galanthus nivalis

 
 
Älskade snödroppe! Tillsammans med vintergäck kämpar du i snön och ger oss vintertrötta människor hopp.
 
Om du får en Snödroppe vill personen säga dig att; " -Du lockar fram kärleken i mitt hjärta! "
 
I Stockholmstrakten blommar snödropparna i februari-april och trots att de är i full blom så klarar de många minusgrader. Eftersom de blommar så tidigt så är de viktiga för de första insekterna. Snödroppens frön sprids med myror som gillar fröets näringsrika bihanget.

 
Snödroppar trivs i sol till halvskugga i lucker genomsläpplig jord. De blir 10-25 cm höga och bildar tuvliknande täta bestånd och de är lätta att föröka genom delning efter blomningen.  Höstplantering sker i augusti-september. Man bör inte täcka snödroppar med kompost eller löv då de växter för kraftigt av för mycket näring, mycket bladmassa utvecklas och blomningen blir sämre. Inte heller efter blomningen behöver den gödsel.
 
Hela växten är giftig.
Snödroppen är känd i Sverige sedan Medeltiden och trivs runt bebyggelse, i parker och odlas i trädgårdar.
Artnamnet nivalis kommer av latinets nivis(snö) och betyder 'växer vid snö'.

 

Så här skriver Naturhistoriska riksmuseet om snödroppens namn:
Namnet snödroppe (snödråppe) anfördes första gången 1744. Dessförinnan hade den kallats för vit gårdviol (1659). Snödroppe blev ett vedertaget namn under främst 1800-talet. Under både 1700- och 1800-talet kallades den även för snölilja, snöblomma, snövita, snöklocka, snösippa, marsmånadsblomster eller snögalant. 1910 kallades den av Post för vintergäck, men det namnet överfördes i stället till ranunkelväxten, som heter så idag.



Hittade den här berättelsen om snödroppen:
Vår Herre hade skapat alla växterna och givit dem deras skrud. Därefter skapade han snön, men då han skulle bestämma vilken skrud denna skulle ha lämnade han avgörandet åt snön själv. Han fick välja den av växterna vars skrud han ville överta, eftersom han ändå dödade alla växter. Snön var fåfäng och ville gärna ha rosens skrud, men rosen bara skrattade åt honom. Då försökte han med violen och påskliljan men med samma klena resultat. Snön blev bedrövad, men då sa Snödroppen:"Är det så att min enkla klädnad passar dig så får du gärna ta den." Så kom det sig alltså att snön blev vit. Han skyddade också från den dagen snödroppen-men hatade de andra växterna.


Kommentarer
Postat av: Maria

Hejsan

Planterade snödroppar i höstas (ca 60 lökar) och går nu förväntansfull, men det har inte kommit upp en enda droppe ur backen..

Har jag otur att de ine blir något eller är dom sena i år p.g.a. denna vinter?

Mvh Maria

2011-03-27 @ 14:48:58
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Maria: Jag tror att de kommer sent i år men att de till nästa år har etablerat sig hos dig och blommar tidigare.

2011-03-27 @ 18:27:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0