Site Meter

Paradisbuske - Kolkwitzia amablilis

Paradisbusken härstammar från västra och centrala Kina och kan bli 3,5 meter hög. Den blommar med rosa klockliknande blommor i juni och trivs bäst i näringsrik jord i ett soligt läge. Den blir ganska yvig och får ett hängande växtsätt och jag tycker att den passar bäst som solitär.
Det fanns en period då man överanvände den här busken i bostadsområden och i offentliga planteringar vilket gjorde att man ledsnade på den. Den var också mycket populär i villaträdgårdar och i koloniträdgårdar på 1960- och 70 talet och idag kan man tacka de som då planterade de här buskarna i sina trädgårdar. De är verkligen smycken i juniträdgårdar där de passar i omgivningen. Paradisbusken blommar samtidigt som schersmin, weigela och fläder.

När den blommat färdigt ser busken ganska skräpig ut och äldre grenar får avflagnande bark. I boken Träd & Buskar av Inger Palmstierna läser jag att man gärna kan samplantera den tillsammans med någon gulbladig eller brokbladig växt...jag ryser vid tanken!
Däremot är den mycket vacker tillsammans med schersmin.
En namnsort som heter ´Pink Cloud´ får ett mer kompakt växtsätt än arten och blommorna har en starkare rosa färg. Den blir ca 2 meter hög.
Både rena arten och ´Pink Cloud´ trivs upp till zon 4.
Beskär den genom att ta bort gamla och skadade grenar direkt efter blomningen, men man kan även beskära den på vårvintern.

 
Rosendalsterrassen 12 juni 2019
 
 
Google

Kommentarer
Postat av: Madeleine

Visst är de vackra just nu! Jag har tagit hem två minibuskar som skulle kastas pga att de höll för liten kvalitet och de är nu placerade som solitärer i trädgården. En tillsammans med mina schersminer faktiskt. ;) Har du sett att fröhängena ser ut som små duniga kycklingar...?

2011-06-19 @ 09:50:15
URL: http://www.axelzonstradgard.se
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Madeleine: Ska kolla om frähängena ser ut som kycklingar sen...

2011-06-19 @ 17:45:04
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ditte

Kan detta vara en släkting till en buske jag har på min tomt..? Liknande blommor fast mörkare i färgen och inte i så stora klasar...Känner igen det där med att busken ser tråkig ut när det blommat klart...



Förresten, underbar blogg!

2012-01-18 @ 21:49:31
URL: http://tegelhuset.wordpress.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ditte: Du kanske har en Weigela? På svenska Trädgårdsprakttry. Kolla det Ditte. Tack...

2012-01-18 @ 21:54:26
Postat av: Ditte

Ja! Tack för snabbt svar!

2012-01-19 @ 13:55:49
URL: http://tegelhuset.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0