Site Meter

Övervakad i Hagaparken

 
 
16 juli 2011
 
 
Jag har av någon anledning aldrig tyckt om Hagaparken men jag har heller aldrig vetat riktigt varför. Idag var känslan mer påtaglig än någonsin men nu visste jag vad det berodde på.
Det här är en stor engelsk park som ligger vackert vid Brunnsviken och här bor nu Victoria och Daniel i Haga slott innanför höga vassa staket. Visst förstår jag att de måste skyddas och att trädgården som tillhör slottet måste vara stängd för allmänheten.

Men det känns väldigt olustigt att vandra runt udden då man måste gå utmed staketet med alla tätt sittande övervakningskameror riktade mot en och där gula varningsskyltarna lyser ilsket. (Nu i efterhand har jag fått meddelande från en person som jobbat som slottsvakt och som berättar att man aldrig är övervakad utanför staketet. OK då...men det var väldigt många kameror och gula skyltar, ingen välkomnande plats)
Man får inte fotografera in mot slottet och trädgården utan tillstånd. Varför då? 

Nu är jag inte speciellt intresserad att plåta in hos prinsessor och prinsar men jag retar mig lite på att slottet som ägs av staten har förbud mot fotografering.
Nä...det kändes bara olustigt att vandra här och när jag kom fram till Fjärilshuset hade jag tänkt fika men jag ville bara komma ifrån den här parken, så det blev kaffe hemma i Örnnästet i stället.

 
 
Ekotemplet

Jag antar att SÄPO knackar på dörren ikväll och lägger beslag på 5100:an...men här inne bor vår prinsessa.
Men jag hittade något som var riktigt intressant här i Hagaparken idag och som jag inte tidigare sett, men läst om, nämligen grundmurarna till det tänkta Stora Hagaslott som Gustav III skulle låta bygga på 1780-talet.
Slottet skulle ligga i linje med Stockholms slott inne i stan och Sveavägen skulle sammanbinda de båda slotten. När kungen blev mördad 1792 avstannade arbetet på slottet, då jobbade 800 personer med bygget.
Tegel som var beställt till slottet användes i stället till att uppföra kadettskolan vid Karlbergs slott redan samma år som kungen dog.


Kommentarer
Postat av: Mariana

Tänk att få ha en sån där fin grund/ruin i trädgården!

Då vet man vem Säpo spanar på framöver.

2011-07-16 @ 19:40:14
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Lena

Jag förstår din känsla, jag har inte varit i Hagaparken på länge och jag har svårt att acceptera avspärrningarna. Men ruinen är fin. jag var där för tror jag 4 år sedan och såg "Singoalla" som musikteater i ruinen, fin stämning och akustik!

2011-07-16 @ 20:42:49
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Mariana: Ruiner är fint!



Lena: Aha...visste inte att de hade musikföreställningar där. Förstår att det var fint!

2011-07-16 @ 20:59:28
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lars Forslin

Kameran går bra ser jag. Extra fin bild, nr 3.

2011-07-17 @ 01:43:08
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Kul att du tycker det Lars. Vi börjar bli vänner nu 5100:an och jag, men det är mycket kvar ännu.

2011-07-17 @ 07:52:14
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0