Förgätmigej -Myosotis scorpioides
Förgätmigej tillhör absolut favoriterna i vår vilda flora. Den är alltid välkommen in i slottsparken, både som ängsväxt, i planteringar, ja överallt där den vill vara. Älskad av de flesta är den här blyga och lite försiktiga blomman även om den kan växa i stora bestånd. Ingen kan väl se det som ett problem, när den smyger in i våra planteringar och försiktigt ansluter sig till de vårblommande perennerna. Den svaga blå färgen brukar heller inte störa färgtemat i rabatterna.
Förgätmigej finns i hela Sverige men är vanligast i landets södra delar. Den trivs bäst på lite fuktig mark och de ljusblå och ibland vita blommorna blommar från maj-juli.
Det finns många olika arter av förgätmigej som kan vara svåra att skilja åt.
- Åkerförgätmigej - Blommar maj-september, 10-40 cm
- Backförgätmigej - Blommar april-juni, 5-20 cm
- Brokförgätmigej - Blommar maj-juni, 10-25 cm
- Vårförgätmigej - Blommar april-juni, 5-20 cm
- Skogsförgätmigej - Blommar maj-juni, 15-50 cm
- Fjällförgätmigej - 15-40 cm
- Engelsk förgätmigej - Blommar juni-augusti, 20-40 cm
- Sumpförgätmigej - Blommar juni-augusti, 10-40 cm
- Äkta förgätmigej - Blommar juli-augusti, 10-50 cm
Den klarblå färgen symboliserar ofta trohet i blomsterspråket och förgätmigej betraktas som vänskapens och kärlekens blomma.
Ur växternas språk - Öppna upp ditt hjärta för kärleken
Det finns en sägen om hur namnet kom till:
´´En riddare promenerade en gång jämte sin käresta på stranden av Donau, som där framforsade i hastigt lopp. Plötsligt varseblir ungmön en liten förtjusande blå blomma, som hon förut aldrig sett, och som står på yttersta kanten av en över floden uppskjutande klippa. Riddaren ser, hur längtansfullt hans tillbedda blickar mot det ställe, där blomman prunkar - han måste hämta den, kosta vad det vill.
Hastigt ilar han ifrån sin följeslagerska, som emellertid skyndar efter till växtplatsen. Just i det ögonblick, då han uppryckt blomman, slinter han, men räcker den i fallet blixtsnabbt till sin älskade under ropet - Förgät mig ej! Den virvlande floden uppslukade riddaren och ryckte honom med sig. Hans lik påträffades slutligen långt från olycksplatsen och jordades. På graven planterade den sörjande ungmön den blåa blomman, som hon kallade förgätmigej´´
Det latinska namnet scorpiodes kommer av den skorpionliknande inrullade blomställningen.
På 1600-talet kallades den ibland för scorpionört och huggormsört. Lite trevligare namn var blå ögontröst och jungfruöga. I Närke har man kallat förgätmigej för fisköga och i Skåne fansögon. Den har även förr kallats åkeröga och kärröga.
Kommentarer
Postat av: Eliza @ Appalachian Feet
Very beautiful forget-me-nots and tulips!
Postat av: Mariana
Det var en tragisk historia!
Den blåa försöker invadera grusplan på våren medans den rosa och den vita är mer blygsam av sig...
Postat av: Elin
Vackert!
Trackback