Site Meter

Uppfyll jorden och lägg den under er

Christel Kvants bok Trädens tid är det bästa jag läst på länge. Jag älskar träd och det gör Christel också. Hon skriver fantastiskt bra och jag kommer att berätta mer om den här boken framöver, men jag måste bara citera något viktigt och bra som jag läste.

Bibeln är säkert en tröst och ett hjälpmedel för många vilsna själar. Samtidigt har den varit och kan fortfarande vara, rent förödande för vår jord, då alldeles för många följer skriften ord för ord.

Gud säger till de första människorna ´´Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden´´.

Christel Kvants funderingar kring detta:
När bina förgiftas och dör massdöden av insektsgifter uppfunna av människan, när haven fiskas ut av överdimensionerade trålare och när skogarna huggs rena från allt liv i vinstsyfte, har den av Gud angivna rangordningen med människan som oinskränkt härskare snarast kommit att framstå som ödesdiger.

Kanske har det blivit viktigt att vi återtar vår litenhet, den som vi upplever inför trädet. Att vi söker nya vägar att leva i respektfull samklang med fiskarna i havet, med kräldjuren och med himlens fåglar i stället för att betrakta oss själva som Guds avbild, med oinskränkt rätt att lägga jorden under oss.

Tack för de orden Christel!


Kommentarer
Postat av: Kai

Jag är enormt imponerad av all den kreativa energi som läggs på denna blogg. Faktiskt tittar jag in här nästan dagligen.

Kan bara hålla med Christel Kvant i citatet ovan. Bibelns texter i GT författades av ett litet primitivt folk som levde i en karg miljö där man fick kämpa hårt för att överleva. För att förbättra moralen och sammanhållningen odlade man myten om att vara ett av högre makt utvalt folk.

Idag, i en totalt förändrad värld, är den här attityden rena globala självmordet. I USA är det tex. just på den bibelviftande högerkanten som man fnyser åt klimathotet.

2011-12-13 @ 23:38:23
URL: http://www.trädgårdsdrömmar.nu
Postat av: slottstädgårdsmästaren

Ja Kai, jag antar att man är lite för överpruduktiv vad gäller bloggen men det är ju så mycket man vill berätta och dela med sig av. Visst är det intressant att vi efter flera tusen år följer samma skrift.

2011-12-14 @ 10:42:51
Postat av: Kare Olesen

Teksten sætter mange tanker i gang - og hvor er det rigtigt.

Mange hilsner

2011-12-14 @ 10:56:30
Postat av: Boije

Där skogarna försvinner växter 220 meter höga bullrande ståljättar med propellrar och blinkande lysen upp som svampar ur jorden helt plötsligt. Skogens ljud har tystnat och ersatts av ett industribuller..och allt gjort med miljön som ursäkt för att roffa åt sig pengar intill sista blodsdroppen.



Människor som bosatt sig i glesbygd och uppskattar naturen som den är, var, uppmanas att flytta till städer så att vindkraftsbolagen ostört kan fortsätta "rädda världen....."

2011-12-14 @ 12:42:52
URL: http://hemligatradgarden.blogspot.com/
Postat av: thord wiman

Jo, det är olyckliga ordvändningar där i bibeln om människans oinskränkta härskarbefogenhet. Och så är det illa att den kristna läran så tydligt, så envetet placerat Gud i himlen. Det fjärmar honom från allt annat som lever på jorden. Allt detta som vi har så liten respekt för idag - eller som vi retoriskt säger oss respektera, ömma om, bekänna men lever ju inte alls som vi lär/bör.



Den röde mannen - indianen däremot, hade ju sina gudar stationerade på jorden och visst gav detta ett djupare engagemang, ansvar, respekt. Ett annat naturfolk var ju våra egna förfäder, de gamla hedningarna, som ansåg hela naturen besjälad (animism). Varsamt och under hedersbetygelser tog de vad de behövde (fast kanske dagens skogsprocessorförare också gör så när de är ute och avverkar) av djur, fisk, vegetabilier. Dyrkade det friska vattnet, träden, vissa utvalda stenar, bergstoppar etc.

Jag hoppas vi snart är tillbaka till de gamla hedningarnas sunt naturistiska värderingar igen. Hoppas det åtminstone ur miljösynpunkt/naturskydd, bevarande och förvaltande. I allt detta och värnandet om skapelsen borde ju kyrkan ha talat och gått i bräschen för årtionden sedan. Men icke.



Intressant bok du lyfter fram. Ser att biblioteket har den. Dåså! Hej!

2011-12-14 @ 15:34:31
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Karen: Lite att fundera på ja, ha det så gott!



Boije: Svårt det där!



Thord Wiman: Jag tycker om det du säger. Igen! Allt. Så klokt! Jag har länge tänkt söka efter en bok om Nordamerikas indianer som skulle handla just om synen på naturen och nu väcker du ju nyfikenheten om hedningarnas sätt att leva med naturen också. Har du några boktips?

2011-12-14 @ 17:32:55
Postat av: Kristina Bonander

Någon undrar varför jag har bibeln i bokhyllan vid sidan om alla trädgårdsböcker. Men jag ville förstå varför!

Nu förstår jag att jag också måste köpa den här boken för att få ytterligare en dimension.

Thord: Jag tror inte vi behöver gå tillbaka till hedningarna. Tänk bara på våra samer. I samernas värld kan man inte "äga" mark. Det begreppet finns inte i deras föreställningsvärld. När så lappland befolkades av invandrare som markerade "markägande" skapades - mycket förenklat - en konflikt mellan två helt olika synsätt. Ska man ställa sig över eller vara underordnad naturen?

Kristina

2011-12-14 @ 20:45:43
URL: http://kristinabonander.blogspot.com
Postat av: thord wiman

Nja, något mer konkret djuplodat boktips i ämnet har jag inte tyvärr. Meddelar om något dyker upp (dyker upp?)



På det sistlidna lästa är väl det närmaste jag kommit människan i så fall hennes evolution och utveckling via Lasse Bergs svindlande intressanta bok "Gryning över Kalahari" om hur människan blev människa.

Nu har han en uppföljare ute: Skymningssång i Kalahari - människans utveckling under 6 miljoner år. Lurar på den.

Han är oerhört medryckande att titta på och att lyssna på kunde jag konstatera på klippet.



UR play - en bok en författare Lasse Berg



Jo, för sjutton, en indianbok: "Lyssna, vite man!" av Lars Persson. Det är några år sedan men minns den som en mycket bra bok. Finns tillgänglig på ett bibliotek nära dig (eller för hemtagning). Hej!



Kristina: Tack! Ursäkta, jag glömde vår egen undanskuffade och pinade etniska minoritet. Visst har de existerat som ett genuint naturfolk sedan urminnes tid. Men hur är det idag. Hur stark är den samiska identiteten hos ungdomarna i våra nordliga samhällen idag tro.

Fast balans är nog det bästa eller snarare samarbete med naturen. Inte vara överställd eller underordnad. Symbios snarare. Långsiktigt.

2011-12-14 @ 21:52:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0