Site Meter

Kronstabilisering av lind i Engsholms slottspark


Samförstånd.

Vi har haft arborister i parken igen. Just invid slottet stor en stor vacker lind som är nästan 100 år gammal och med ett stamomfång på 2,80 cm på 1,5 meters höjd från marken.
Den här linden har felaktigt fått växa upp med dubbla stammar och med spetsig grenvinkel, vilken ofta slutar med att stammarna spricker och kanske fläks.
Jag har länge förstått att man måste göra något för att rädda trädet...och slottet, som skulle få en ordentlig smäll om trädet föll. Linden är trots de dubbla stammarna ett fantastiskt vackert träd.

Det har länge varit en övervallad spricka mellan stammarna och nu i vinter öppnade sig sprickan en aning, antagligen på grund av den stränga kylan och det kändes som om det var ett varningstecken att akut göra en insats.

Det blev alltså dags för en kronstabilisering (förakra stammar och grenar) vilket är en metod man länge använt på gamla träd som riskerar att spricka eller falla. Materialet man anväder och tekniken utvecklas dock hela tiden. På 1970-talet utförde jag själv några stabiliseringar och då använde man stålband eller vajrar som man fäste i stammen med bultar...vilket är helt förkastligt idag.

Jacksons trädvård använder bl.a. material från ett tyskt företag som heter Cobra. Den statiska stabiliseringen som fästes några meter ovanför sprickan klarar ett tryck av 8 ton. Den dynamiska stabiliseringen som sitter högre upp i kronan har fästs med ett specialrep  som inte är helt spänt och som även har ryckdämpare , kronan ska kunna röra sig någon med vinden. 

Att göra en kraftig avlastningsbeskärning eller att helt enkelt sänka kronan, kändes inte aktuellt ännu. I parken har vi inga hamlade eller hårt beskurna träd. Jag tror att den här stabiliseringen som utförts kommer att förlänga den här vackra lindens liv betydligt men jag kommer givietvis att hålla uppsikt över trädet och se om det sker några förändingar. Om trädet visar tecken på att trots stabiliseringen, spricka upp så måste man ersätta trädet mot ett nytt.
Jacksons trädvård gjorde ett mycket bra jobb och när de ändå var uppe i trädet så sågade de bort en hel del torra grenar och tog även bort de grenar i första grenverket som växte in mot terassen och ner mot marken.
Ägaren av Jacksons trädvård...heter Michael Jackson! Först när jag trodde att det var han själv som skulle utföra arbetet så såg jag redan en färdig rubrik till det här inlägget - Michael Jackson uppträder igen. Nu kom Neil i stället...men hans efternamn var inte Young.


Neil visar hur materialet från Cobra fungerar.



Sprickan som fick mig att kontakta arborister.


Den här gamla bilden som jag tror är från 1920 eller 1930-talet, där finns ännu inte vår lind på plats. Den kommer att stå till höger om de mindre träden framför slottet. Antagligen planterades linden just efter det att den här bilden tagits.





Den nedre statiska stabiliseringen.


Den dynamiska stabiliseringen uppe i kronan.


Tack för ett bra jobb Neil och ...visst var det Daniel?

Kommentarer
Postat av: Åsa!

När man ser bilden på linden och utsikten över sjön förstår jag att det kan blåsa in ganska rejält när vinden ligger på. Antar att det kan vara ganska tufft att vara en hög lind då.

2010-02-12 @ 13:40:30
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Det är nog tufft men nu har den i alla fall fått lite stöd.

2010-02-12 @ 16:07:47
Postat av: Eva

Otroligt imponerande! SÅ roligt att i ord och bild få se hur en stabilisering går till. Och så uppmärksam du måste vara på trädens status. Som en gammaldags familjeläkare som hade koll på allas i familjen sjukdomar och som med jämna mellanrum kom hem för att sy ett stygn i ett sår eller titta i en svullen hals...

2010-02-12 @ 17:22:17
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: HelenJ

Det är tur att det finns duktiga arborister - de är verkligen skickliga hantverkare. Men varför är de så ofta engelsmän - vi har väl bra utbildning i Sverige? Eller?

2010-02-13 @ 21:58:43
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eva: Just, jag är trädgårdsdoktorn.



HelenJ: Tydligen så är utbildningen på Hvilan nu bara ett år mot tidigare två år. Att vara arborist är ju inte bara att kunna klättra. Minst lika viktigt är att kunskapen om växter och då framför allt träd.

2010-02-14 @ 07:24:39
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Halvdansken

Det var ju en rejäl spricka. Är det inte risk för att sjukdomar kommer in och tar död på trädet, eller försvagar det ytterligare?

2010-02-19 @ 23:23:00
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Halvdansken: Sprickan ser faktiskt mer dramatisk ut på bilden men visst finns det risk att röta drabbar trädet. Det är dock en långvarig process för svampar att göra trädet så svagt att man måste ta bort det. Sprickan kommer att valla igen som den gjort tidigare. Troligen är det kylan som gjort att den ökat.

2010-02-19 @ 23:50:27
Postat av: Halvdansken

Ni (du?) har satt upp en lampa och nån el-dosa. Det jag har läst är att man absolut inte ska spika/skruva in i träd (man ska binda fast fågelholkar tex). Men hur farligt är det egentligen? Var går gränsen? Eller var detta nåt tillfälligt för trädgrabbarna?

2010-02-20 @ 13:08:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0