Site Meter

Frostknölar, blåsbildningar och vävnadsdöd

De kroppsdelar som äro mest utsatta för förfrysningar äro; näsan, öronen, händerna och fötterna. Verkan kan vara lindrig, medelsvår och svår.

Den lindrigaste formen kan förlöpa utan smärtor. På den beträffande kroppsdelen märker man i början endast en stark blekhet. Först i värme känns smärta och sveda. Vanligtvis avhjälper man skadan genom gnidning med snö. Vid denna form är det de s.k. frostknölarna brukar uppstå.
Den medelsvåra formen ger svullnad och blåsbildning och vid den svåraste formen inträder lokal vävnadsdöd. Båda dessa grader böra behandlas endast av läkare.

Hur uppstår förkylningar?
På lättaste sätt och med svåraste följder när en varm, svettande hud utsättes hastigt för stark kyla, såsom t.ex. när någon en kall vinternatt går direkt från en danstillställning svettig och varm. Eller då en person med våta fötter uppehåller sig i ett kallt rum. Lika oföraktigt är det att under en resa på tåg gå ut och svalka sig på plattformen, eller att i uppvärmt tillstånd promenera i hällregn. Naturligtvis kan en förkylning även uppstå oförmärkt, genom att man sitter i drag, går för tunt klädd, ligger på fuktiga sängkläder etc. etc.

Att svetten, som många tror skulle vara sjukdomsorsaken är ej förhållandet. Däremot spela underkläderna en viss roll. Dessa förlora nämnligen genom svett sin elasticitet och fastklibba vid kroppen. När nu avdunstningen från huden sker, förlorar kroppen värme. Följden blir då en avkylning enär inget dålikt värmeledande luftskikt finns mellan det fuktiga underplagget och huden. Därför bör man, enär man är svettig omdelbart byta underkläder.

Att dessutom en allför äggviterik kost, samt alkoholmissbruk ävensom för varm påklädning gör beträffande individ mera mottaglig för förkylning, står utan gensägelse.
(ur Husmodern nr. 40 - 1924)

Kommentarer
Postat av: LillaB

Själen får också frostskador i jämmerligt kallt väder.

(Husmodern från Bergslagen 2010)

2010-12-16 @ 18:34:29
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Ja jag känner mig som en frostknöl hela jag...

2010-12-16 @ 18:39:10
Postat av: Eva

Själv ska jag försöka avstå från danstillställningar, fuktiga sängkläder, plattformsåkande och promenader i hällregn - jag tror inte att någondera blir svårt. Svårare är det att att hålla fötterna varma i denna vargavinter! Vävnadsdöden håller jag dock borta med hjälp av alpackastrumpor som nog är det varmaste som finns om man inte vill ha något elektriskt på fötterna, det lär också finnas...

2010-12-17 @ 10:57:54
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Carin i Göteborg

...när vintern med snö och kyla är såååå vacker...

2010-12-17 @ 14:10:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0