Pelargon
Jag har sett pelargonutställningar och insett att det finns nästan obegränsat antal sorter av släktet. Så egentligen ska man nog inte säga att man inte tycker om pelargoner eftersom det finns så oerhört många olika former och färger av blommorna. Från stora feta och inställsamma till små blyga sorter som man måste komma nära för att upptäcka skönheten.
Det här är inte tänkt att bli något övergripande och sammanfattande inlägg om det stora släktet utan mer en liten hyllning till en växt som sällan sviker. Om man vill fördjupa sig i pelargonernas liv så kan man i stället gå med i Pelargonsällskapet. Man kan givetvis även läsa alla dessa böcker som givits ut om pelargoner. Just nu bläddrar jag i Veronica Wägners ´´Passion för pelargon´´.
I slottsparken vi ju de där lysande orangeröda zonalpelargonerna på borggården som människor har olika uppfattning om.
Pelargoner är egentligen en flerårig buske men som hos oss inte kan klara vintern utomhus. De flesta av oss övervintrar våra pelargoner och med hjälp av alla sticklingar som vi tar på våren saknar vi aldrig dessa kompisar.
- Brokbladiga pelargoner (Brokbladiga gruppen)
- Fingerpelargoner (Fingerbladiga gruppen)
- Fågeläggspelargoner (Fågelägg-gruppen)
- Kaktuspelargoner (Kaktusblommiga gruppen)
- Miniatyrpelargoner (Miniatyr-gruppen)
- Nejlikpelargoner (Nejklikblommiga gruppen)
- Rosenknoppspelargon (Rosenknopp-gruppen)
- Stjärnpelargoner (Stjärnpelargon-gruppen)
- Tulpanpelargoner (Tulpanblommiga gruppen)
- Äggskalspelargoner (Äggskal-gruppen)
- Häng- och murgrönspelargoner
- Engelska pelargoner
- Änglapelargoner
- Unikpelargoner
- Doftpelargoner
- Det finns även många arter av vildväxande pelargoner och det kan vara buskar eller halvbuskar eller t.o.m. suckulenter och örter.
Man kan sticka dem direkt i krukor med fuktig sandblandad jord. Ställ krukorna i växthus, miniväxtus eller med plast över sig. Det svåra är att vattna lagom eftersom pelargoner inte tycker om för mycket vatten men när de ska bilda rötter får de inte heller torka.
Jag tycker dock att det är allra enklast att sätta sticklingarna i vatten tills rötter bildas och sedan plantera dem i planteringsjord. Det sägs att rötterna då blir för känsliga för den näringsrika jorden men jag lyckas nätan 100% med den metoden.
På sommaren
Övrigt
Våra lysande orangeröda pelargoner på borggården och på terassen
Snyggt Hasse! ;)
Det är lätt att ryckas med och bli förtjust i pelargoner,själv är jag återhållsam men var på besök hos en vän som sammlar hon hade såå många fina ooch visst blir man sugen på att skaffa fler.
Dina röda är verkligen läckra.
Ha en bra kväll
Mariana
Granna blommer,pelargoner!
Jag var pelargon"anti" till jag upptäckte doftpelargonerna. Man kan tycka att de är mer blygsamma än de vanliga pelargonerna men om man studerar de små blommorna på nära håll är de fantastiskt läckra. Och så dofterna! Citron, apelsin, kanel och andra ljuvligheter. Min favorit bland doftpelargonerna heter 'Old Spice' och ett par små sticklingar (som jag tar på hösten!) blir till en nästan kvadratmeter stor växt under sommaren. En riktig skönhet med sina gråaktiga blad. Men om man har tillgång till så vackra urnor som du har kan man stoppa vilken pelargon som helst i dom - det blir säkert snyggt ändå! Och de röda är ju inte fula precis...
Herlig innlegg om pelargonium med flotte bilder. Selv er jeg en ivrig samler og har vært i flere år. Og er man en samler, ja da er det vanskelig å begrense seg. Jeg begynte med noen få og hadde ingen intensjoner om at det skulle bli mange. De siste årene har det variert mellom 120 og 160 forskjellige sorter som skal overvintres :-)
Hannu: Ja pelargoner kan vara snygga också!
Mariana: Det finns ju verkligen så många olika sorter och det borde finnas någon för alla att tycka om.
Lena B: Jovars!
Eva: Doftpelargoner tycker jag om...trots att jag måste stoppa in dem i näsan för att känna doften.
Wenche: 160!!! Imponerande!