Site Meter

Nu slipper vi minnas

Länge har jag hyllat möjligheten att med Internets hjälp blixtsnabbt ta fram information om allt mellan himmel och jord. T.ex. då man sitter i fikarummet och diskuterar något, kan man med mobilens hjälp surfa in på google och hitta svaren på väldigt mycket.
Många har också en dator framför sig hela dagarna och det här sättet att snabbt få fram information kan  ju direkt döda en diskussion. Jag menar inte att alla diskussioner handlar om något där det finns färdig information att hämta men ganska ofta brukar jag vilja ta upp mobilen mitt i en diskussion (svaren finns ju ofta där)...även om jag inte gör det.


Bilden lånad från den här artikeln i TV4:s Hemmakanalen

Jag har diskuterat det här med en vän som säger att samtalet och diskussionen i sig är lika viktig eller kanske viktigare än att få fram rätt information eller fakta om ämnet och jag börjar förstå att det verkligen är så. Hur kul skulle ett samtal eller en diskussion vara om alla satt med varsin dator och googlade?

Idag har många ständigt tillgång till Internet nu också i mobilen och denna oändliga informationskälla gör att man inte behöver minnas det man läser....allt finns ju inom räckhåll hela tiden.

Läste en artikel i Internetworld om att Google kanske gör oss dumma.

´´Frågan är retorisk men ändå intressant. Nicklas Lundblad är europeisk policy manager på nämnda sökjätte och svarar ett rungande - nja.
- Innan vi skrev ner saker hade vi historieberättare som kunde minnas hela Iliaden utantill. Minneskonsten gick sedan mer eller mindre förlorad i de delar den handlade om att utantill lära sig olika berättelser, sånger eller liknande. Men blev vi dummare när vi började skriva?, säger han´´

Han menar att internet gör oss människor smartare. Bl.a. genom all kommunikation på nätet och genom ´´att slå våra kloka hjärnor ihop´´.

Men om nu Internet gör oss klokare eller tom intelligentare....vad händer om uppkopplingen bryts. Under ett strömavbrott eller om vi befinner oss i någon ödemark utan uppkoppling blir vi alltså dummare för en stund?

Själv står min dator på från morgon till kväll som en enorm informationskälla. Jag har glömt bort text-TV och jag läser inte DN lika noggrant som tidigare. Ibland blir jag lite rädd hur mycket Internet har tagit över....

Appropå att minnas såg jag på TV att hjärnan behöver kolhydrater för att fungera som det är tänkt. Om man lyder GI-metoden som säger att man ska minska kolhydrater i maten så stimuleras inte hjärnan och vi minns sämre och vi tänker trögare....
Det bästa man kunde starta dagen med var blåbär.

Hur ska man veta vad som är rätt i denna djungel av information? Vem i hela världen kan man lita på?

Dagens låt
.

Kommentarer
Postat av: Agneta

det enda rätta är att känna inåt och gå på sin intuition, dessutom tro på de människor som verkar veta vad de pratar om (och det är oftast inte de som är mest självsäkra...)

2009-09-06 @ 11:20:45
Postat av: billan

Dagens låt talar sitt tydliga språk......

Inte lätt att veta vad man ska tro på. Jag tror i allafall att hjärnan behöver både kolhydrater och fett. Mira hade för någon vecka sedan ett inlägg med recept på en "blåbärsgucka", den är rent beroende framkallande. Åtskilliga har slunkit ner i min mage sedan dess, och min hjärna har blivit jättepigg, tror jag i alla fall.....Orkade till och med parta till kl 04.00 härom natten. Tack vare blåbären:)

2009-09-06 @ 11:45:44
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: Mira

Du väljer själv vännen, och sunt förnuft har aldrig varit fel...

2009-09-06 @ 18:04:58
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Agneta: Besserwissarna går ju ofta vinnare i diskussioner...och visst är det då ljuvligt att hålla upp rätt svar i mobilen framför ögonen på dessa allvetare om de någon gång skulle ha fel?



billan: Måste plocka blåbär nästa säsong...



Mira: Jo jag vet och du vet att jag väljer också...men ibland dras man med i ett osunt förnuft...

2009-09-06 @ 19:29:25
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0